Suomalaisista 54 prosenttia pitää tärkeänä oman kodin ympäristöystävällisyyttä, selviää Danske Bankin teettämästä Kestävä koti -tutkimuksesta. Suomalaiset arvioivat ympäristöystävällisyyden vaikuttavan asunnon hintakehitykseen voimakkaasti.

– Jopa neljä viidestä uskoo, että asunnon tai taloyhtiön ympäristöystävällisyystekijät tai -ongelmat vaikuttavat hintakehitykseen tulevaisuudessa. Lisäksi 70 prosenttia vastaajista sanoo, että nämä tekijät vaikuttavat hintaan, jonka olisi uudesta asunnosta valmis maksamaan, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Teettämämme kysely perustuu kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaia Consultingin tekemään työkaluun, jota Danske Bank sponsoroi. Palvelu auttaa hahmottamaan, mistä ja miten asunnon ympäristövaikutukset syntyvät, miten vaikutuksia voi ennakoida ja miten niihin voi vaikuttaa. Se huomioi esimerkiksi kotiin tehdyt remontit, energialuokan, lämmitystavan ja julkisen liikenteen.

– Kestävä koti -palvelussa käyttäjä voi tutustua uuteen tai nykyiseen kotiinsa myös ympäristökestävyyden näkökulmasta. Haluamme, että suomalaisilla on mahdollisuus rakentaa talouttaan ja taloudellista mielenrauhaansa kestävälle pohjalle, ja toivomme, että tämä uusi palvelu auttaa siinä, Laine-Tolonen sanoo.

Suomalaiset arvioivat kodin lämmitystavan tärkeimmäksi ympäristötekijäksi verrattuna julkiseen liikenteeseen ja energialuokkaan. Remonteista keskeisenä pidetään putkiremonttia.

Ympäristökestävä koti tuottaa mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavia kasvihuonekaasupäästöjä asumisen aikana. Suomen ilmastopaneelin ja Suomen ympäristökeskuksen arvioiden mukaan asuminen ja kodin energiankäyttö muodostavat noin neljänneksen suomalaisten kotitalouksien kulutuksen hiilijalanjäljestä.

Danske Bankin ja Akavan yhteistyö jatkuu

Nyt julkaistavan työkalun teema liittyy Danske Bankin ja Akavan yhteistyöhön. Akava on tarjonnut palvelun valmistelun taustaksi tärkeää ymmärrystä korkeakoulutettujen arvoista ja ajatuksista.

Akavan jäsenliittojen jäsenet saavat Danske Bankin asiakkaina käyttöönsä laajat asuntolaina-, sijoitus- ja vastavalmistuneiden edut. 23 000 jäsenliittojen jäsentä on jo ottanut edut käyttöönsä ja etuja on myönnetty noin 40 miljoonan euron arvosta.

Ympäristöystävällisyyden merkitys korostuu kyselyn kaikissa osa-alueissa korkeakoulutetuilla.

– Meille kaikille vastuullisuus on tärkeä arvo. Koko Akava-yhteisö haluaa toiminnassaan ja vaikuttamisessaan kantaa vastuunsa ilmastosta ja tulevaisuudesta. Kannustan lämpimästi Akavan liittojen jäseniä hyödyntämään Kestävä koti -palvelua, kun asumiseen liittyvät isot päätökset ovat ajankohtaisia. Muistutan myös, että liittojen jäsenillä on edelleen mahdollisuus ottaa käyttöön Danske Bankin tarjoamat monipuoliset edut uusissa asuntolainoissa tai mahdollisissa lainojen siirroissa, sanoo Akavan kehityspäällikkö Ida Mielityinen.

Haluatko tutkia kotisi ympäristökestävyyttä?

Testaa kestavakoti.fi-palvelua!

Tutustu työkaluun