Tilastokeskuksen mukaan työllisyyskehitys jatkui erittäin positiivisena viime vuoden joulukuussa. Työllisiä oli vuoden lopussa 84 000 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Työllisyysasteen trendilukema nousi kertaheitolla 72,5 prosenttiin eli selvästi hallituskauden tavoitteeksi asetetun 72 prosentin tason yläpuolelle. Myös työttömyyden lasku jatkui odotuksia ripeämpänä. Joulukuussa työttömänä oli peräti 82 000 henkeä viime vuotta vähemmän. Työttömyysasteen trendi painui jo 6,6 prosenttiin.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan viime vuosi oli kokonaisuudessaan poikkeuksellisen vahva työmarkkinavuosi. Koko vuoden keskimääräinen työllisyys nousi nuppiluvulla mitattuna enemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla. Koko vuoden keskimääräinen työllisyyskasvu oli 67 000 henkeä. Nopeampaa nousutahtia pitää hakea 90-luvun lopusta IT-huuman vauhtivuosista.

Positiiviset uutiset yhdistettyinä palkkatason nousuun ja Danske Bankin Kotitalouskatsauksen tuoreeseen kyselytutkimukseen kertovat, että edessä on vauhdikas vuosi työmarkkinoilla. Danske Bank ennustaa katsauksessaan, että myös ansiotaso nousee tänä vuonna. Palkkakehitys ei ole rakettimaista, mutta sekin ylittää viime vuosien tahdin. Sopimuskorotuksien päälle maksettavia liukumiakin nähdään, ja kokonaisuudessaan keskipalkkojen ennakoidaan nousevan 2,5 prosentin luokkaa.

Kotitalouskatsauksen yhteydessä tehty kyselytutkimus kertoo, että 29 prosenttia työelämässä olevista suomalaisista aikoo varmasti tai todennäköisesti hakea uutta työtä vuoden 2019 aikana. Uudellamaalla ja Etelä-Suomessa uuden työpaikan hakua suunnittelevien osuus on hieman korkeampi kuin muualla maassa. Riippumatta asuinpaikasta oli korkein osuus alle kolmekymppisillä vastaajilla, joista 40 prosenttia kertoo todennäköisesti hakevansa uutta työpaikkaa kuluvan vuoden aikana.

Talouden korkeasuhdanteeseen kuuluvat aktiiviset työmarkkinat, joten toteutuneitakin työpaikan vaihtoja tullaan varmasti näkemään tänä vuonna. Avoimia työpaikkoja onkin tällä hetkellä tarjolla ennätysmäärä. TE-toimistoissa oli joulukuussa avoinna 89 600 työpaikkaa, mikä on 11 200 enemmän kuin vuosi sitten. Uusia paikkoja tuli joulukuussa haettavaksi niitäkin lähes 46 000.

Suurin osa suomalaisista aikoo silti pysyä nykyisessä työpaikassaan vahvasta työmarkkinatilanteesta huolimatta: 22 prosenttia ei varmasti ja 37 prosenttia ei todennäköisesti aio hakea uutta työtä. Yli 60-vuotiailla vastaajilla oli uuden työpaikan etsijöiden osuus enää 5 prosenttia.

Lue koko Danske Bankin Kotitalouskatsaus.