Iso-Britannian pääministeri Theresa Mayn neuvottelema sopimus hylättiin eilen parlamentissa. Tämä ei ollut yllätys, mutta yllättävää oli hylkäysäänten suuri määrä – äänet jakautuivat 432–202. Seuraavaksi äänestetään Mayn hallituksen luottamuksesta tänään kello 22 Suomen aikaa. Hallitus tulee hyvin todennäköisesti selviämään äänestyksestä, sillä koko konservatiivipuolue tulee äänestämään luottamuksen puolesta. Konservatiivipuolue ei voi äänestää Mayta vastaan vuoteen, koska voitti luottamusäänestyksen puolueessa viime joulukuussa.

Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahdin mukaan tilanteen kannalta oleellista ovat pääministeri Mayn keskustelut puoluejohtajien ja muiden johtavien poliitikoiden kanssa siitä, miten neuvotteluja tulee jatkaa. May on oikeassa siinä, että parlamentin alahuone äänesti selkeästi kumoon ehdotetun Brexit-sopimuksen, mutta ei ole ottanut kantaa siihen, mitä alahuone haluaa.

Juuri nyt esillä ei ole uskottavaa vaihtoehtoa Mayn Brexit-suunnitelmalle, sillä mikään vaihtoehto ei kerää riittävästi kannatusta. Keskustelujen jälkeen May pyrkii neuvottelemaan EU:n kanssa, mutta EU:n kanta on, että neuvoteltua sopimusta ei voida avata uudelleen neuvotteluja varten. Käytännössä EU:n on pakko suostua myönnytyksiin, jotta tilanne etenee.

Seuraava tärkeä Brexit-päivämäärä on 21. tammikuuta, jolloin Mayn tulisi esitellä suunnitelma B parlamentin alahuoneelle. On epävarmaa, mitä Mayn suunnitelma pitää sisällään.

Ahdin mukaan Brexit-prosessi on epäselvässä tilanteessa. Danske Bankin ennusteen mukaan suurin todennäköisyys on nyt, että May pystyy rakentamaan uuden suunnitelman kohtuullisen Brexitin hyväksyttämiseen. Tämän todennäköisyys ennusteessa on 40 prosenttia. Toisen Brexit-kansanäänestyksen todennäköisyys on 30 prosenttia, ilman sopimusta tapahtuvan eron 15 prosenttia, Norjan asemaan vertautuvan pehmeän Brexitin 10 prosenttia ja uusien vaalien 5 prosenttia.

Mistä Brexit-tilanteessa on kokonaisuutena kyse? Voit lukea Danske Bankin Brexit-yhteenvedon täältä.