Sijoittamisessa on kaksi tärkeää asiaa: aloittaminen ja sijoitussuunnitelmassa pysyminen. Koskaan ei tule hetkeä, jolloin näkymät ovat mahtavat ja sijoituskohteet halpoja. Toisaalta, kun sijoituskohteet ovat halpoja, näkymät ovat yleensä huonot. Yksinkertainen tapa pienentää ajoittamiseen liittyvää riskiä on tehdä sijoitukset pienemmissä erissä, esimerkiksi kuukausittain. Jälkikäteen on helppoa tarkastella, mitä milloinkin olisi kannattanut tehdä, mutta usein parhaat ostot on tehty juuri silloin, kun näkymät ovat synkimmät.

Maailmantalous jatkoi kasvuaan vuonna 2018, mikä näkyi yritysten tuloksissa selkeänä parannuksena. Yhdysvaltalaisyritysten tuloskasvua nosti myös Trumpin verouudistus ja yleinen sääntelyn purku. Maailmanlaajuisesti yritysten tuloskasvu vuonna 2018 oli yli 15 %, mutta osakkeiden kurssit laskivat. Osakkeet siis halpenivat yli 15 %, mikä on historiallisesti harvinaista ilman taantumaa.

Markkinatunnelmiin vaikuttivat kauppasota, josta joidenkin yritysten kannattavuus on alkanut kärsiä, korkotason nousu ja yleiset talouskasvuun liittyvät huolet. Lisäksi poliittiset asiat, kuten hitaasti edenneet Brexit-neuvottelut, ja Italian budjettiin liittyvät riskit, ovat painaneet tunnelmia. Kun nämä riskit on käsitelty, markkinoilla ja talousuutisoinnissa aletaan keskittyä uusiin riskeihin. Helposti taka-alalle unohtuu hitaammin tapahtuvat hyvät asiat. Yhdysvalloissa työttömyys on historiallisen alhaisella tasolla, palkat nousevat ja kuluttajaluottamus on hyvällä tasolla. Euroopassa ja Suomessakin työttömyys on laskenut jo monta vuotta ja yritykset investoivat tukien kuluttajaluottamusta ja talouskasvua. Talouden perustekijät ovat edelleen hyvässä asennossa, vaikka riskejäkin on.

Euroopassa keskuspankki on jatkanut elvyttävää linjaansa pitäen korot matalalla ja tämä trendi jatkuu myös vuonna 2019, vaikka EKP lopettikin omaisuuserien netto-ostot joulukuun lopussa 2018. Yhdysvalloissa keskuspankki on jatkanut ohjauskoron nostoja samalla, kun talouskasvu on vakaata ja työttömyys matalalla.

Danske Bank ennustaa yhä, että maailmantalouden kasvu jatkuu vuonna 2019, vaikka osakemarkkinoilla tällä hetkellä vallitsee lannistunut tunnelma. Markkinoiden viimevuotisiin takapakkeihin on tietysti monia hyviä syitä, mutta emme näe erityistä syytä sille, että osakemarkkinoille heijastuvat taantumaa muistuttavat olosuhteet.

Kirjoittaja on Danske Bank Suomen senioristrategi Tuukka Kemppainen

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme