Saatujen tilausten arvo jäi edellisestä vuodesta lähes 38 prosenttia. Marraskuun roima pudotus selittyy suurelta osin vertailujaksolle osuneilla laivatilauksilla. 

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan teollisuuden uusien tilauksien tarkkaileminen on haastavaa rajun kuukausittaisen heilunnan takia.

– Paniikkiin ei ole syytä, koska hurjalta tuntuvat tiputus liittyy paljolti viime vuoden marraskuulle osuneilla poikkeuksellisen suurilla laivatilauksilla. Kaikkea ei silti voi laittaa vertailujakson piikkiin, vaan marraskuun lukemat ovat vaatimattomia verrattuna keskimääräiseenkin loppusyksyn saldoon. Myös koko viime vuoden kumulatiivinen tilauskertymä on pakkasella tuottajahintojen noususta huolimatta, Appelqvist toteaa.

Teollisuustilastojen kokonaisuus vaikuttaa tällä hetkellä helposti ristiriitaiselta. Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyssä teollisuuden luottamus on ollut laskussa jo heinäkuusta saakka, ja korkeasuhdanne on käytännössä sulanut. Toisaalta tiistaina julkistetut luvut tavaraviennistä yllättivät vaihteeksi positiivisesti, kun kasvua kertyi yhdeksän prosenttia. Tämänaamuisen tiedon mukaan myös teollisuuden tuotanto palasi marraskuussa kasvuun lokakuun notkahduksen jälkeen. Kasvua kertyi 0,4 prosenttia suhteessa edelliseen kuukauteen ja 1,6 suhteessa vuodentakaiseen.

Appelqvistin mukaan Suomen tavaraviennissä on takana pari sen verran heikkoa neljännestä keväältä ja syksyltä, että vuoden viimeinen neljännes voi hyvin tuoda parannustakin.

– Mitään huikeaa tykitystä ei kuitenkaan nähdä. Nyt huonommat ja vähän paremmat uutiset vuorottelevat, eli kokonaisuudessaan teollisuustilastot maalaavat kuvaa maltillisesta, mutta yhä siedettävän hyvänä jatkuvasta suhdanteesta.

Maailmantaloudesta on kantautunut viime aikoina pääosin kehnoja uutisia, ja eurooppalaisittain suomalaisen teollisuuden lukemat ovatkin yhä kohtalaista tasoa. Pitkään Yhdysvallat vaikutti immuunilta takaiskuille, mutta viime viikkoina suhdannenäkymät ovat viilentyneet myös Atlantin toisella puolella. Suomen kannalta erityinen huolen aihe on Euroopan talousmahdin eli Saksan talouden yskiminen. Saksa on Suomen tärkeä kauppakumppani, joka selittää suuren osan viennin elpymisestä parin viime vuoden aikana. Saksassa viime vuoden loppu näyttää sujuneen niin heikosti, että jopa taantumaan ajautuminen on mahdollista. Suomen kannalta toivottavaa olisi, että Saksan vaikeudet jäisivät tilapäisiksi.