Vapaus antaa mahdollisuuden valita esimerkiksi kuinka paljon tekee töitä, millä asuinalueella asuu tai miten harrastaa. Taloudellinen mielenrauha mahdollistaa omien arvojen mukaisen elämän.

Sijoittamisessa tärkeintä on tehdä aloituspäätös, sillä täydellistä ajankohtaa aloittamiseen on hankala, ellei jopa mahdoton valita. Markkinoiden ennustaminen on vaikeaa, emmekä tälläkään hetkellä voi tietää olemmeko nousu- vai laskumarkkinassa. Sen pystymme toteamaan vasta tulevaisuudessa.

Aloittaminen ei kuitenkaan ole markkinatilanteesta kiinni, sillä sijoittaminen ei ole lyhytjänteistä tekemistä.

– Nyt on ihan yhtä hyvä aika sijoittaa kuin ennenkin. Jos et vielä omista mitään sijoituksia, loistava tapa on alkaa säästää kuukausittain ja sijoittaa oman riskitason mukaisesti. Riskiä pystyy helposti kuukausisäästämisen kautta hajauttamaan, neuvoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Pitkäjänteisen sijoittajan etu

Aloittamisen lisäksi sijoittamisessa tärkeää on sijoitussuunnitelmassa pysyminen. Jos markkinat ovat huonommassa jamassa, ei kannata panikoida ja myydä osakkeita heti. Sijoittamisen aikajänteen tulisi olla pitkä.

Markkinoiden heikentymistä ei tarvitse säikähtää, sillä aika ja hajauttaminen tekevät tehtävänsä. Jälkiviisaasti voidaan todeta, että nyt on itse asiassa parempi aika aloittaa sijoittaminen kuin puoli vuotta sitten, kun hinnat olivat korkeammalla. Pitkäjänteiselle sijoittajalle tämä on etu, koska todennäköisesti ennen pitkää kurssit nousevat.

– Kun näkymät ovat kaikkein synkimmät, ovat osakkeet halvimmillaan. On hyvä huomata, että usein negatiiviset uutiset nousevat mediaan ja tiedotusvälineisiin, ja taka-alalle unohtuvat helposti hitaammin tapahtuvat hyvät asiat. Euroopassa ja Suomessakin työttömyys on laskenut jo monta vuotta, ja yritykset investoivat tukien kuluttajaluottamusta ja talouskasvua. Talouden perustekijät ovat edelleen hyvässä asennossa, vaikka riskejäkin on, Tuukka Kemppainen kertoo.

Voit tehdä itse, pyytää neuvoa tai jättää varat pankkisi hoidettavaksi

Kun olet päättänyt aloittaa sijoittamisen, voit valita itse, haluatko seurata markkinoita, ulkoistaa sijoitustoiminnan kokonaan ammattilaisille vai jotain siltä väliltä. Jos haluat tutkia ja käyttää sijoittamiseen omaa aikaa, voit yrittää poimia voittajaosakkeita. Omatoimisesti sijoittaminen vaatiikin jonkin verran harrastuneisuutta. Yksittäisissä osakkeissa riski on suurempi kuin vaikka hajautetuissa varainhoitoratkaisuissa tai rahastoissa, mutta samalla myös tuotto-odotus on suurempi. Osakkeiden arvo voi heilahdella lyhyellä, mutta myös pidemmällä aikavälillä. Viimeiset kaksisataa vuotta ovat kuitenkin olleet osakkeiden voittokulkua.

Vaihtoehtona suorille osakesijoituksille ovat varainhoito- tai sijoitusneuvontaratkaisut, jolloin voit asiakkaana antaa ammattilaisille isot linjat sijoitussuunnitelmaan ja salkunhoitajat tekevät puolestasi päätökset tai voit saada sijoitusasiantuntijalta neuvoja päätöstesi tueksi ja tehdä silti lopulliset päätökset ja kaupat itse.

– Hyviä asioita voi tapahtua, kun aloittaa sijoittamisen. Sijoittaminen on asia, jota ei kannata potkia eteenpäin kokoajan, sen aloittaminen on pääasia. Jos sijoitettavaa varallisuutta on tällä hetkellä vähän, jo kymppi kuussa riittää, ja esimerkiksi tulojen kasvaessa, sijoitettavaa summaa voi ja kannattaa nostaa. Korkoa korolle ilmiön vuoksi on hämmästyttävää, miten varallisuutta alkaa karttumaan, Kemppainen muistuttaa.

Danske Bankin ja Akavan yhteistyöedut laajenivat kattamaan myös sijoituspalvelut. Sijoittaminen ei ole asia, jota kannattaa siirtää tuonnemmas, vaan kannattaa aloittaa nyt!

Korkeakoulutetun sijoittamisedut

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Akavan jäsenliiton jäsenenä saat sijoituspalvelumme aina edullisemmin käyttöösi.

Lue lisää