Perusasiat ovat ennallaan, eli hajauta

Osakesäästötilin sisällä osakesijoittamisen haastavin osuus pysyy ennallaan: kuinka valita osakkeet? Hajauttaminen kannattaa. Osakkeissa on isompi riski kuin monissa muissa omaisuusluokissa, mutta riski tuo myös suuremmat tuotto-odotukset. Salkun kokonaisriskiä voi hallita hajauttamalla. Valitse osakkeita eri toimialoilta ja eri maantieteellisiltä alueilta. Pelkästään suomalaisia osakkeita valitsemallakin voi saada aikaan tuottoisan salkun, mutta riskit ovat silloin isommat kuin globaalisti hajautetussa salkussa. Toisaalta on hyvä muistaa, että monet suuret suomalaisyhtiöt toimivat täysin globaaleilla markkinoilla, jolloin yhtiökohtainen Suomi-riski on rajallinen, vaikka kotipaikka Suomessa olisikin. Jo 10–15 erityyppistä osaketta tuo salkkuun vakautta verrattuna vain yhteen tai kahteen osakkeeseen. Välttämättä ei tarvitse lähteä isoa merta kauemmaksi kalaan. Naapurissa Ruotsissa on suuri pankki -ja teollisuussektori. Tanskassa terveydenhuoltosektori on yliedustettuna ja Norjassa vastaavasti energiasektori. Kannattaa myös muistaa, että ostoja voi myös hajauttaa ajallisesti eli ei tarvitse ostaa kaikkea kerralla. Danske Bankin kaupankäyntipalkkiot ovat samat peräti 22 eri markkinalle, mikä kannustaa maantieteelliseen hajauttamiseen.

Osakkeet ovat kallistuneet

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvottelut ovat edenneet. Ensimmäisen vaiheen kauppasopimus on tarkoitus allekirjoittaa tammikuussa, ja sen jälkeen neuvottelut vaikeammista asioista jatkuvat. Vaikka kauppaneuvottelut pysyvät otsikoissa ensi vuonnakin ja tätäkään sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu, kauppajännitteet kokonaisuutena ovat laskeneet ja pahin on luultavasti takanapäin. Lisäksi vahingollisen, sopimuksettoman brexitin riski on hyvin pieni, vaikka brexit pysynee otsikoissa ensi vuonnakin. Sinänsä Boris Johnsonin brexit-sopimus on ainakin teoreettisesti melko kova ja haitallinen brittitaloudelle, mutta se on nyt sivujuonne. Eniten eteenpäin katsovissa talousindikaattoreissa on myös nähtävissä heikkenemisen loppumista ja jopa paranemista. Lisäksi sekä Fed että EKP ovat nyt viimeisen elvytyskierroksen jälkeen odotuskannalla, ja rahapolitiikka on elvyttävää. Rima rahapolitiikan kiristämiseen on korkealla, vaikka valonpilkahduksia talouskasvunäkymissä nähtäisiinkin lisää.

Kaiken kaikkiaan osakemarkkinat ovat olleet myötätuulessa viime viikkojen aikana, kun riskit ovat pienentyneet ja talouskasvunäkymät hieman parantuneet. Osakkeet ovat nousseet voimakkaasti, mutta samaan aikaan tuloskasvuodotukset eivät ole nousseet. Osakkeet ovat siis nyt kalliimpia tuloksentekokykyynsä nähden kuin muutama kuukausi sitten. Kun näkymät ovat kaikkein synkimmät, ovat osakkeet halvimmillaan. Nyt markkinat hinnoittelevat jo paranevaa näkymää, mikä tarkoittaa, että osakkeet ovat kalliimpia. Koskaan ei tule täydellistä hetkeä sijoittaa – siksi tärkeintä on aloittaa. Aloituspäätös on tärkein, sillä täydellistä ajankohtaa aloittamiseen on hankala, ellei jopa mahdoton valita.

Kahta asiaa ei voi välttää, ja toinen niistä on verot

Jos päätät sijoittaa osakkeisiin osakesäästötilin kautta, toki lasku verottajalle tulee lopulta maksettavaksi. Verot tulee ilman muuta maksaa, mutta on hyvä, että se tapahtuu vasta kun varoja otetaan käyttöön ja sijoitusaikana on mahdollista hyödyntää korkoa korolle –ilmiötä täysimääräisesti. Siihen saakka kuitenkin olet voinut tehdä sijoituspäätöksiä puhtaasti oman näkemyksen mukaan, ilman tarvetta pohtia verovaikutuksia. Olet voinut sijoittaa uudelleen jokaisen euron jonka olet saanut myynneistä ja osingoista ja siten olet voinut täysin hyödyntää pitkäaikaisen sijoittajan parhaan apurin eli korkoa korolle-ilmiön.

Kirjoittaja on Danske Bankin senioristrategi

Tutustu osakesäästötiliin

Koostimme sinulle yhteen paikkaan kaiken oleellisen tiedon osakesäästötilistä. Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin siihen, miten osakesäästötili toimii.

Lue lisää