Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppaneuvottelut näyttäisivät edistyvän, vaikka Hong Kongin tilanne yhä herättää huolia. Viime viikolla Trump allekirjoitti kaksi lakia, jotka tukevat demokratiaa kannattavia mielenosoittajia Hong Kongissa. Kiina lupasi reagoida vastatoimilla. Tämä saattaa vaikeuttaa kauppaneuvotteluita, vaikka maat yrittävät pitää kauppaneuvottelut ja muut asiat erillään. Globaalit osakkeet ovat tuottaneet hyvin, ja monet osakeindeksit ovat nousseet ennätystasoille. Kuten olemme jo useaan kertaan viestineet, odotukset kauppasopimuksen syntymisestä ovat olleet merkittävä ajuri osakemarkkinoille. Ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen piti olla suhteellisen yksinkertainen: sovitaan helpot asiat ja jätetään vaikeat kohdat myöhempiin neuvotteluihin. Kuitenkin epävarmuutta on yhä ilmassa. Uusien Kiinan tuonnin tullimaksujen korotusten on määrä tulla voimaan joulukuun 15. päivä, ja ennen sitä odotamme, että Kiina ja Yhdysvallat saavat joko sopimuksen solmittua tai että neuvottelut edistyvät tarpeeksi, jotta Trump voi perua tullimaksujen korotukset. Odotamme, että ensimmäisen vaiheen kauppasopimus allekirjoitetaan ennemmin tai myöhemmin, vaikka sen solmiminen onkin ollut odotettua vaikeampaa.

Isossa-Britanniassa konservatiivipuolue vaikuttaisi olevan johdossa ennen vaaleja. Luotettava YouGovin MRP-malli ennustaa, että konservatiivit saisivat 359 paikkaa uudessa parlamentissa. Tämä tarkoittaisi merkittävää enemmistöä, koska enemmistöön vaaditaan 326 paikkaa. Jos malli on oikeassa, pääministeri Boris Johnson saattaisi saada Brexit-sopimuksen aikaan jo ennen joulua. Lähdemme siitä, että konservatiivit saavat enemmistön ja Brexit tulee tapahtumaan ennen 31. tammikuuta 2020.

Isoja talouslukuja julkaisuvuorossa tällä viikolla

Viime lauantai-iltana saimme vahvan alun tällä viikolle, kun Kiinan virallinen ostopäällikköindeksi julkaistiin. Sekä teollisuuden että palveluiden osalta indeksi nousi ja löi ennusteet selvästi. Sen lisäksi taso oli korkein sitten viime kevään. Merkit Kiinan kasvun piristymisestä ovat tervetulleita, ja odotammekin, että elvytys näkyy selkeämmin. Maanantaina julkaistiin teollisuuden ostopäällikköindeksejä ISM:ltä, Markitilta ja Caixinilta, ja seuraamme etenkin Yhdysvaltojen ISM:n työllisyys- ja uusien tilauksien -komponentteja. Keskiviikkona vuorossa on palvelu-ostopäällikköindeksejä ja myös Yhdysvaltojen ADP työllisyysluvut julkaistaan. Sen lisäksi, torstaina on luvassa inflaatiolukuja. Kuitenkin, luultavasti merkittävin julkistus on vuorossa perjantaina kun Yhdysvalloista julkaistaan työllisyysraportti. Fedin ollessa tauolla koronlaskujen osalta, pidämme epätodennäköisenä sitä, että Fed nostaisi korkoa eli hyvät työllisyysluvut näkyisivät suoraan osakkeiden hyvänä kehityksenä, ja toisin päin. Tämä viikko saattaa olla yksi kiireisimpiä tässä vuosineljänneksessä talouslukujulkistusten, kauppaneuvotteluiden ja Brexitin kaikkien ollessa tärkeässä vaiheessa.

Uudessa sijoitusnäkemyksessämme pidämme osakkeet ylipainossa. Osakkeet eivät ole halpoja, mutta ne ovat kohtuullisesti hinnoiteltuja ja tuotto-odotukset korkosijoituksille ovat alhaiset. Paljon epävarmuutta on yhä ilmassa, mutta kaiken kaikkiaan poliittiset riskit ovat laskeneet. Kasvunäkymä saattaa olla paranemassa kun tietyt talouden indikaattorit näyttävät paremmilta. Keskuspankkien rahapolitiikka pysyy elvyttävänä jatkossakin, tukien talouskasvua ja osakkeiden kehitystä. Ylipainotamme yhdysvaltalaisia osakkeita, koska se ei kärsi globaalin kaupan epävarmuudesta samassa määrin kuin Eurooppa tai Kehittyvät markkinat, ja tarvittaessa Fedillä on enemmän tilaa elvyttää tarvittaessa. Sen lisäksi Yhdysvaltojen talouskasvu ja osakkeet saavat tukea hyvästä työllisyystilanteesta ja vahvasta yksityiskulutuksesta.