Suomen osuus Danske Bankin asiakkaiden tekemissä osakekaupoissa laski marraskuussa 76 prosenttiin. Samalla Yhdysvaltojen osuus nousi yli 12 prosenttiin, joka on tämän vuoden korkein osuus tähän mennessä. Luvut kuvaavat kehitystä, joka on jatkunut jo useamman vuoden ajan Danske Bankin asiakkaiden kaupoissa.

– Asiakkaamme ovat lisänneet maantieteellistä hajautusta, joka on erittäin terve kehitys sijoittajille. Helsingin pörssi ei tarjoa riittävän paljon hajautusta markkinamyllerrykseltä suojautumiseen, senioristrategi Tuukka Kemppainen sanoo.

Danske Bankin asiakkaiden osakekaupoista tehty vertailu on kuvaava, sillä pankin kaupankäyntipalkkiot ovat samat kaikille markkinoille. Näin erikokoiset välityspalkkiot eivät ohjaa sijoituksia Suomeen.

Yhdysvalloissa tehdyistä kaupoista enemmistö oli kuitenkin osakkeiden myyntejä, kun esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa tehdyistä kaupoista niukka enemmistö oli ostoja.

– Tänä vuonna ostot ja myynnit ovat olleet tasapainoissa tähän asti. Nyt myyntejä oli yli 60 prosenttia kaupoista. Yhdysvaltojen markkinoita heiluttaa nyt usea tekijä kauppasodasta sisäpolitiikkaan, mutta näköpiirissä ei ole sellaista tilannetta, että markkinoilta kannattaisi poistua kokonaan.

Yhdysvaltojen markkinoiden ostetuin osake oli Googlen emoyhtiö Alphabet, jota ostettiin marraskuussa lähes yhtä paljon kuin kuluvan vuoden aikaisempina kuukausina yhteensä.

Osakesäästötili ei näy kaupoissa

Suoraan osakesijoittamiseen ohjaava osakesäästötili tulee voimaan tammikuun alussa 2019. Sijoittajat eivät näytä marraskuun perusteella siirtävät sijoituksia vuoden alkuun. Danske Bank suunnittelee tuovansa osakesäästötilin asiakkaidensa saataville vuoden alussa.

– Helsingin pörssin kuukausi oli kauppamäärällä mitattuna Danske Bankin asiakkaiden keskuudessa vuoden toiseksi aktiivisin, mutta ostoja tehtiin myyntejä enemmän. Ei siis voi päätellä, että sijoittajat pitäisivät rahoja odottamassa vuoden vaihdetta tai myisivät vanhoja omistuksia siirtääkseen ne sitten osakesäästötilille.
Helsingin pörssissä eniten vaihtoa keräsi marraskuussa Nokia, jonka osuus tehdyistä kaupoista oli 14,2 prosenttia. Yhtiö oli myös myydyin ja ostetuin osake, mutta euromääräisesti mitattuna myyntejä oli lähes 60 prosenttia.

Kolmanneksi aktiivisin markkina oli Suomen ja Yhdysvaltojen jälkeen Ruotsi, joka keräsi 2,9 prosenttia marraskuun kaupoista.