Kun sijoitat aktiiviseen osakerahastoon, tekee salkunhoitaja rahastoon sijoittamilla rahoillasi sijoituksia tietylle osakemarkkinalle. Salkunhoitaja ostaa ja myy osakkeita tavoitellessaan parasta mahdollista tuottoa. Luonnollisesti, kaikesta osakekaupankäynnistä kertyy kustannuksia, mutta rahastossa on se hyöty, että se on verovapaa. Toisin sanoen, rahaston sisällä kertyneistä voitoista tai osingoista ei makseta veroa, vaan ne voidaan täysimääräisesti sijoittaa uudelleen. Tällä on suuri merkitys kertyneille tuotoille etenkin pitkällä aikavälillä. Ensi vuoden alussa voimaan tulevan osakesäästötilin myötä rahastojen kaltainen verohyöty on saatavilla jokaiselle sijoittajalle – me kaikki voimme siis olla oman salkkumme osakesalkunhoitajia yhtä verotehokkaasti kuin rahastojen salkunhoitajat.

Mikä osakesäästötili?

1.1.2020 alkaen on mahdollista hoitaa suoria osakesijoituksia osakesäästötilin kautta. Osakesäästötili on yksityissijoittajalle tarkoitettu työkalu joka on kuten arvo-osuustili sillä erotuksella, että sinne voi laittaa maksimissaan 50 000 euroa sijoituksia varten ja sen sisällä tehdyt tapahtumat kuten voitot ja osingot ovat verovapaita aivan kuten sijoitusrahastossa. Tilille ei voi siirtää osakkeita, vain käteistä, ja tilin arvo voi nousta yli 50 000 euron kokonaiskaton. Tilin kautta voi ostaa pörssiosakkeita ja First North-listattuja osakkeita vapaasti sijoittajan oman päätöksen mukaan. 

Jokainen euro on miljoonan alku

Jos ei ole aktiivinen osakekaupankävijä tai omista suurta osakesalkkua saattaa ajatella, että mitä hyötyä osakesäästötilistä minulle on. Pienistä osingoista maksettava 25,5 % vero voi olla vain muutamia euroja, riippuen tietenkin omistuksen ja osingon suuruudesta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä maailman 8. ihmeeksikin tituleerattu korkoa korolle-ilmiö. Se mikä tänä päivänä on vain muutamia euroja voi pitkän aikavälin osakesijoituksissa kasvaa korkoa korolle ja olla merkittävästi suurempi summa sitten kun on aika käyttää sijoitusvarallisuutta. Osakesäästötilillä on mahdollista sijoittaa saadut osingot uudelleen täysimääräisesti, ja siten saa täyden hyödyn sijoituksistaan.

Tällä hetkellä verotus saattaa myös osittain ohjata yksityissijoittajan sijoituspäätöksiä. Yksinkertaisimmillaan voitollisista sijoituksista saatetaan pitää kiinni pidempään kuin muuten olisi tarkoitus, koska ei haluta joutua maksamaan veroa myyntivoitoista. Jos verrataan tilannetta osakesalkunhoitajaan, hän tekee sijoituspäätöksensä puhtaasti sen perusteella missä osakkeissa näkee parhaan tuottopotentiaalin – osakesäästötilin myötä yksityissijoittaja on samalla viivalla.

Minkälainen osakesalkunhoitaja sinä olet?

Osakesijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Pikavoitot ovat epätodennäköisiä, ja fiksu osakesijoittaja ottaa huomioon sen, että hyvän tuoton saavuttamiseen voi mennä aikaa, riippuen siitä mikä taloustilanne on aloittaessa. Osakkeethan yleisesti ottaen laskevat talouden mennessä taantumaan ja nousevat taas talouden elpyessä, ja pitkällä aikavälillä osakkeet nousevat enemmän kuin laskevat. Riittävä hajautus on toinen osakesijoittajan kulmakivistä – ei laiteta niitä munia samaan koriin, vaan omistetaan useampia osakkeita ja vieläpä niin, että osakkeita on esimerkiksi eri toimialoilta.

Näiden perusteiden hallitsemisen jälkeen voit alkaa miettimään sitä omaa sijoitustyyliä. Haluatko sijoittaa kasvu- vai arvo-osakkeisiin? Entä kiinnostaako sinua jotkin megatrendit kuten sähköautot tai kehittyvien maiden keskiluokkaistuminen ja sen mukanaan tuomat kulutustarpeet? Vai haluatko keskittyä vastuullisesti toimiviin yrityksiin, tai yrityksiin, jotka kehittävät ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseen? Osakkeenomistajana sinulla on myös mahdollisuus osallistua yhtiökokouksiin, äänestää niissä päätösten puolesta tai vastaan ja muutenkin käyttää ääntäsi, mahdollisesti yhdessä muiden osakkeenomistajien kanssa, saadaksesi aikaan muutosta yrityksen toiminnassa. Riittää, että omistat yhdenkin osakkeen yhtiöstä ja voit jo vaikuttaa asioihin. 

Kahta asiaa ei voi välttää, toinen niistä on verot 

Jos päätät sijoittaa osakkeisiin osakesäästötilin kautta, toki lasku verottajalle tulee lopulta maksettavaksi – kun tililtä nostaa pois rahaa, maksetaan pääomatuloveroa kertyneistä tuotoista. Siihen saakka kuitenkin olet voinut tehdä sijoituspäätöksiä puhtaasti oman näkemyksen mukaan, ilman tarvetta pohtia verovaikutuksia. Olet voinut sijoittaa uudelleen jokaisen euron jonka olet saanut myynneistä ja osingoista ja siten olet voinut täysin hyödyntää pitkäaikaisen sijoittajan parhaan apurin eli korkoa korolle-ilmiön.

Toivottavasti näemme ensi vuoden alussa yksityissijoittajien ryntäyksen osakemarkkinoille osakesäästötilin avausten myötä – osakesijoittaminen on mielenkiintoista, opettavaista ja pian aiempaakin edullisempaa!