Yhdysvalloissa osakemarkkinat nousivat reilun prosentin verran perjantaina, kun huhut osittaisesta kauppasovusta lähtivät leviämään. Osana sopimusta Kiina lisää merkittävästi yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden ostoja. Vastapalveluksena Yhdysvallat ei toteuta tälle viikolle suunniteltuja tullimaksujen korotuksia. Osapuolet kirjoittavat varsinaisen sopimuksen lähiviikkojen aikana, ja kun sopimus on toivottavasti allekirjoitettu, aloittavat osapuolet Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan seuraavan vaiheen neuvottelut.

Sopimuksen koko on rajoitettu, emmekä usko sen vaikuttavan merkittävästi globaaliin talouteen. Epävarmuus jatkuu globaaleilla teollisuusyhtiöillä, ja riskinä on, että talousluvut heikkenevät lisää tai jäävät näille alhaisille tasoille. Tämän lisäksi sovun lopputuloksena ainoastaan vältetään uudet tullimaksukorotukset, eikä se vähennä aiempia tullimaksuja. Lisää tullimaksukorotuksia on luvassa myös joulukuun puolivälissä. Positiivista on kuitenkin se, että kauppasodan pahenemisen riski Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä laski. Seuraavien viikkojen aikana osakkeet saattavat saada tukea tästä helpotuksesta.

Ison-Britannian on tarkoitus erota Euroopan unionista alle kolmen viikon sisällä, tarkoittaen sitä, että brexit tulee olemaan puheenaiheena tällä viikolla. Perjantaina Euroopan komissio kertoi, että EU ja Iso-Britannia ovat sopineet tiivistävänsä neuvotteluita. Paikalliset lehdet raportoivat, että Iso-Britannia ja EU neuvottelevat tällä hetkellä sopimuksesta, jossa Pohjois-Irlanti säilyisi poliittisesti osana EU:n tulliliittoa, mutta valvonnan hoitaisi Iso-Britannia. Sillä tavalla vältettäisiin rajatarkastukset Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä. On vielä epävarmaa, pääsevätkö Iso-Britannia ja EU sopimukseen lähiviikkojen aikana, ja jos pääsevät, ei ole varmaa hyväksyykö Pohjois-Irlannin DUP tai kovaa brexitiä kannattavat tahot ehdotuksen. Uskomme, että brexitin toteutumisen todennäköisyys ennen lokakuun loppua on nyt noussut 20 prosenttiin, mutta todennäköisimpänä vaihtoehtona pidämme aikarajan siirtämistä ja pikavaalien pitämistä.

Vaikka emme usko viimeaikaisten tapahtumien muuttaneen mitään perustavanlaatuisesti, ovat ne askel oikeaan suuntaan. Odotamme myös, että Kiinassa teollisuuden suhdanne paranee ensi vuoteen siirryttäessä. Toisaalta, jos kauppakiista Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä pahenee, saisi se taantumaa ennakoivat merkit heräämään ja esimerkiksi korkokäyrän kääntymään jälleen. Pidämme ylipainon osakkeissa ja alipainotamme korkosijoituksia, mutta teemme yhden muutoksen toimialasuosituksiimme. Nostamme rahoitussektorin alipainosta neutraaliin. Rahoitusyhtiöt ovat kärsineet alhaisista, jopa negatiivisista, koroista, ja toimiala on ollut halpa pitkään. Jyrkempi korkokäyrä tukee rahoitusyhtiöitä ja arvostukset ovat myös houkuttelevia.

Tämän viikon markkina-ajurit

Tällä viikolla puheenaiheita ovat brexit ja mahdolliset neuvotteluissa edistymiset tai takapakit. Tuloskausi on myös alkamaisillaan, ja Yhdysvalloista saadaan tulosjulkistukset usealta suurelta pankilta. EU:ssa ja Yhdysvalloissa kummassakin tuloskasvun odotetaan olevan -2 % vuoden takaiseen verrattuna. Nyt siis odotetaan, että tulokset ovat tällä vuosineljänneksellä heikentyneet. Ensi vuoden tuloskasvuodotukset ovat vielä liian optimistisia. Odotettu osakekohtainen tuloskasvu ensi vuodelle on 10 % globaalisti, ja tämä on yksinkertaisesti mahdoton saavuttaa. Uskomme, että odotuksia ensi vuodelle tullaan laskemaan, mutta odotamme kuitenkin, että tulokset kasvavat hieman ensi vuonna.

Kuluvan viikon aikana julkaistaan myös mielenkiintoisia talouslukuja. Teollisuuden tuotantolukuja julkistettiin euroalueelta maanantaina, Yhdysvalloista niitä kuullaan torstaina ja Kiinasta perjantaina. Yhdysvalloista on myös luvassa viimeisiä Fedin jäsenten puheita ennen kuin korkokokousta edeltävä hiljainen jakso alkaa. Tiistaina Saksasta saatiin myös sijoittajien luottamusta mittaava ZEW-indeksi.

Varaudu siis mielenkiintoiseen viikkoon!