Yhdysvaltojen teknologiayhtiöiden kärkenä pidetyt GAFA-yhtiöt ovat julkistaneet tämän vuoden kolmannen neljänneksen tulokset. Google, Apple, Facebook ja Amazon tunnetaan omien toimialojensa johtajina, joiden pörssikurssit ovat kehittyneet suotuisasti.

Yhtiöistä Facebook ja Apple ylsivät analyytikoiden odotuksiin, mutta Amazon ja Googlen emoyhtiö Alphabet jäivät odotuksista.

– GAFA-yhtiöiden asema on muuttunut monessa mielessä. Yhtiöiden asemaa kyseenalaistetaan usealla alueella toiminnan eettisyydestä markkinoiden kypsymiseen. Yhtiöt joutuvat nyt investoimaan jatkuvasti enemmän tuotekehitykseen ja toisaalta lobbaamiseen, mistä kertoo kasvaneet kulut, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksena ei kuitenkaan voi suoraviivaisesti pitää sitä, että GAFA-yhtiöt eivät enää ole kiinnostavia sijoituskohteita.
– GAFA-yhtiöiden asema markkinoilla vaihtelee paljon. Sijoittajan kannattaa kuitenkin muistaa, että kauppasota, sääntely ja poliittiset riskit vaikuttavat nyt kaikkiin yhtiöihin ja siten myös osakekursseihin. GAFA-yhtiöt maksavat osinkoa vähän tai ei ollenkaan, joten tuoton pääasiallinen lähde on kurssikehitys, Kemppainen sanoo.

Suomalaiset ostaneet eniten Amazonia

Danske Bankin asiakkaiden tänä vuonna tekemissä kaupoissa näkyy kiinnostus GAFA-yhtiöitä kohtaan. Danske Bankin kaupankäyntikustannukset ovat samat kaikilla markkinoilla kuin Helsingin pörssissä, joten kauppamäärät heijastavat voimakkaasti sijoittajien arvioita yhtiöiden arvosta. Vaihdetuimpien osakkeiden kymmenen kärkeen nousevat kaikki yhtiöt lukuun ottamatta Facebookia.

Facebook on sen sijaan mukana myydyimpien osakkeiden kymmenen kärjessä. GAFA-yhtiöistä ostetuin ja myydyin on Amazon, joka on kuudenneksi ostetuin osake Yhdysvaltojen pörssistä.

– Facebook on kärsinyt eniten kohuista tämän vuoden aikana. Se ei kuitenkaan ole vaikuttanut voimakkaasti osakkeen arvostukseen, joka on noussut vuoden aikana. Sijoittajat saattavat kuitenkin olla huolissaan yhtiön kyvystä jatkaa toimintaansa kohujen keskellä ja sääntelyn uhatessa.
Suomalaiset sijoittajat ovat vähentäneet kaikkien GAFA-yhtiöiden määrää salkuissa tänä vuonna, eli niitä on myyty enemmän kuin ostettu. Ylipäätään Yhdysvaltojen markkinoilla on enemmän tehty myyntejä kuin ostoja kuluneen vuoden aikana.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme