Huonojen uutisten puute riitti nostamaan sijoittajien tunnelmat

Brexit-draamassa nähtiin ainakin hetkellinen helpotus. Viime viikolla Ison-Britannian parlamentti päätti edetä pääministeri Johnsonin erosopimuksella, mutta vasta sitten, kun sopimus on kirjattu lakiin. Samaan aikaan parlamentti ei suostunut nopeutettuun menettelyyn, joten pallo siirtyi EU:lle, joka myönsi jatkoaikaa EU-erolle tammikuun 2020 loppuun saakka. Sijoittajien näkökulmasta sopimuksettoman EU-eron riski laski, ja tämä oli markkinoille mieleen. Olemme kuitenkin sitä mieltä, että brexitin edistyminen tästä eteenpäin on vielä epäselvää. Lainsäädännöllinen prosessi saattaa tarkoittaa lisää muutoksia sopimukseen, ja tämä saattaa saada aikaan ennenaikaiset vaalit, jos parlamentti päätyy jälleen umpikujaan. Siksi brexit-draama saattaa tehdä paluun myöhemmin.

Tuloskauden alku on ollut suurimmaksi osaksi positiivinen, kun suurin osa tähän mennessä julkistetuista tuloksista ovat olleet odotuksia parempia. Vuoden 2020 tuloskasvuodotukset ovat kuitenkin yhä melko korkeita, etenkin suhteessa tämän hetkiseen talouden tilaan nähden. Siksi tarvitaan käänne tai edes tasaantuminen talouslukujulkistuksissa, jotta tuloskasvuodotukset säilyisivät ennallaan tai eivät putoaisi liikaa ensi vuoden osalta. Tämän osalta viime viikon ostopäällikköindeksit toivat tukea osakkeille. Vaikka Euroopassa ostopäällikköindeksit olivat odotuksia alhaisempia, eivät ne laskeneet edelliseen kuukauteen verrattuna. Yhdysvalloissa ostopäällikköindeksit nousivat hieman. Jos ostopäällikköindeksit ja muut talouden mittarit tasaantuvat laskun sijaan, riskinottohalukkuus saattaa parantua. Lähitulevaisuuden kehitystä on kuitenkin vaikea ennustaa, koska vaikka riskitaso saattaa vaikuttaa alhaisemmalta, ovat globaalit poliittiset riskit yhä läsnä ja talouskasvukaan ei päätä huimaa. Siksi pidämme pienimmän mahdollisen ylipainon osakkeissa korkosijoituksiin verrattuna.

Brexit, Yhdysvaltojen keskuspankki ja talousluvut viikon ohjelmassa

Tällä viikolla ei puutu tapahtumia. EU myönsi maanantaina jatkoajan brexitille. Vaikutus markkinoihin on tähän mennessä ollut maltillinen, koska tilanne ei ole vielä ratkaistu. Yhdysvaltojen keskuspankki Fed kokoustaa sopiakseen rahapoliittisista toimista, ja tämä tulee olemaan tärkeä kokous myös markkinoille. Danske Bank odottaa, että Fed leikkaa ohjauskorkoa, mutta ei sitoudu uusiin koronlaskuihin tästä pidemmälle. Koska talouskasvu ei ole enää aiemman kaltaista, se, että keskuspankki ei sitoudu sarjaan koronlaskuja voi olla markkinoille haukkamainen viesti aiheuttaen heiluntaa. Fed on kuitenkin elvyttävässä asennossa nyt, ja jos markkinat reagoivat enemmän ja talousluvut jatkavat heikkenemistä, odotamme lisää elvytystä.

BKT:n kasvuluvut Yhdysvalloista ja euroalueelta ovat julkaisuvuorossa tällä viikolla. Markkinat odottavat heikkenevää kehitystä talouskasvun osalta. Globaalisti talouskasvu hidastuu, ja sekä positiivinen, että negatiivinen yllätys odotuksiin nähden liikuttaisi markkinoita. Perjantaina on luvassa Yhdysvalloista työmarkkinaraportti ja ISM-luottamusindikaattori. ISM on heikentynyt enemmän kuin Markitin ostopäällikköindeksi, ja siksi on mielenkiintoista jos tämä ero kuroutuu nyt umpeen. Yhdysvaltojen työllisyysluvut antavat osviittaa siitä, miten amerikkalainen kuluttaja – viimeinen kasvun ajuri – tulee käyttäytymään tulevaisuudessa. Yksi silmällä pidettävä yhdistelmä on se, jos Fed on vähemmän kyyhkymäinen kuin odotettiin, ja samaan aikaan talousluvut yllättävät negatiivisesti – silloin saattavat markkinat reagoida uutisiin erityisen huonosti. Voimme ainakin luvata, että viikko tulee olemaan mielenkiintoinen.