Viime viikolla mielenkiinto kohdistui brexitin, eli Iso-Britannian EU-eron edistymiseen. Viikon aikana optimismi lisääntyi kun neuvottelut tuntuivat lähteneet kunnolla käyntiin ja lopulta EU ja Iso-Britannia saivat solmittua uuden brexit-sopimuksen. Kuitenkin lauantaina Ison-Britannian parlamentti äänesti lykätäkseen suunniteltua äänestystä brexit-sopimuksesta ja samalla he pakottivat pääministeri Johnsonin pyytämään EU:lta jatkoaikaa nykyiselle brexitin takarajalle. EU vastaa tähän lähipäivinä. Lauantain jälkeen emme ole siis yhtään viisaampia sen suhteen milloin brexit tulee tapahtumaan vai tapahtuuko se lainkaan. Kuitenkin sopimuksettoman brexitin riski on nyt pienempi, kun ensin pääministeri Johnson neuvotteli uuden sopimuksen ja lauantaina noudatti lakia ja pyysi EU:lta aikarajan lykkäystä, jonka EU todennäköisesti myöntää. Talouslukujen osalta, Kiinan vienti- ja tuontiluvut olivat odotuksia heikompia ja Saksan ZEW-indeksi eli sijoittajien luottamusluku oli linjassa odotusten kanssa. Yhdysvaltojen yksityiskulutus yllättäen laski syyskuussa ja se voi herättää huolia talouskasvusta, koska yksityiskulutus on ollut talouden vahva lenkki tähän saakka.

Yhdysvalloissa yli 10 % S&P 500-indeksin yhtiöistä on nyt julkaissut kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa ja julkistukset ovat olleet odotuksia parempia tukien osakkeita. Ennen tuloskauden alkua, osakekohtainen tuloskasvuodotus oli noin -4 %, ja nyt näyttäisi siltä, että tulosten muutos päätyy noin 0 prosenttiin kun huomioidaan normaali toteutunut tulostaso suhteessa odotuksiin. Normaalisti Yhdysvalloissa tulokset ovat noin 5 % paremmat kuin odotukset. Euroopassa tuloskausi on juuri alkamassa. Tärkeintä tuloksissa ovat näkymät viimeiselle vuosineljännekselle ja ensi vuodelle, koska tällä hetkellä analyytikoiden vuoden 2020 tuloskasvuodotukset ovat liian korkeat. Kaiken kaikkiaan sellaiset Yhdysvaltalaiset yritykset kiinnostavat erityisesti, jotka käyttävät Kiinassa valmistettuja osia tai kiinalaisia alihankkijoita. Kysymys onkin vaikuttavatko Yhdysvaltojen tullimaksut kannattavuuteen tai ovatko yritykset kykeneväisiä siirtämään korkeammat kustannukset eteenpäin kuluttajille. Pohjoismaissa tuloskausi alkaa tällä viikolla täyttä vauhtia.

Viime viikolla Yhdysvaltojen edustajainhuone hyväksyi esityksen, joka tukee Hong Kongin mielenosoittajia. Kiina vastasi kommentoimalla, että he ryhtyvät vastatoimiin mikäli esitys hyväksytään myös senaatissa. Tämä lisää huolia koska osittainen kauppasopu on vasta valmistelussa lähiviikkojen aikana ja osapuolet ovat nyt vasta rakentamassa keskinäistä luottamusta.

Tällä viikolla: Tuloksia, brexitiä ja EKP:ta

Hiljaisen viime viikon jälkeen, tällä viikolla luvassa on tärkeitä talouslukujulkistuksia. Markitin alustavat lokakuun ostopäällikköindeksit julkaistaan Yhdysvalloista, Euroopasta ja Japanista. Euroopassa erityistä huomiota herättävät Saksan teollisuusluvut koska ne ovat olleet viime kuukausina erittäin heikkoja. Saksan IFO-indeksi julkaistaan perjantaina. Sen lisäksi, torstaina EKP:lla on kokous ja lehdistötilaisuus kokouksen jälkeen. Emme usko, että EKP julkistaa uusia elvytystoimia kokouksessa, mutta viimeaikainen inflaatio-odotusten lasku lisää uusien elvytystoimien todennäköisyyttä myöhemmin. On syytä muistaa, että EKP:n kokousmuistio syyskuulta osoitti, että kaikki hallintoneuvoston jäsenet halusivat toimia, mutta olivat erimielisiä siitä kuinka toimia. Pidämme eurooppalaiset osakkeet neutraalissa painossa, vaikka arvostus onkin houkutteleva, mutta talouslukujen kehitys on vielä heikkoa.

Kaiken kaikkiaan suosimme yhä osakkeita enemmän kuin korkosijoituksia. Osakkeiden arvostustasot ovat kohtuullisia ja tuotto-odotukset korkosijoituksille ovat alhaisia. Suhteellisesti vahvat palvelumarkkina ja työllisyystilanne yhä tukevat kulutusta, keskuspankkien elvyttävän rahapolitiikan lisäksi. Nyt kun Yhdysvaltojen talous näyttää hieman heikkenevän näyttäisi Trump olevan aiempaa valmiimpi kompromisseihin. Osittainen Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasopu tukee markkinoita ja näemme nyt 50 %:n todennäköisyyden (aiemmin 40 %) sille, että kokonaisvaltainen kauppasopimus saadaan aikaan ennen Yhdysvaltojen 2020 presidentinvaaleja vaikkakin merkittäviä kysymyksiä on yhä ratkaisematta pitäen epävarmuuden korkealla. Yhdysvaltojen tullimaksut eurooppalaisten tuotteiden osalta tulivat voimaan viime perjantaina, ja tämä saattaa kiristää EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteita. Kuitenkin jatkamme yhdysvaltalaisten osakkeiden ylipainottamista, koska ne eivät kärsi heikkenevistä kauppasuhteista yhtä paljon kuin eurooppalaiset tai kehittyvien markkinoiden osakkeet. On hyvä vielä huomata, että viime viikolla IMF leikkasi globaaleja talouskasvuennusteitaan viestin ollessa muutenkin vaatimaton.