Palonsammutuksen pahin vaihe on ohi, mutta hiilet hehkuvat vielä pitkään. Tämä on senioristrategi Kaisa Kivipellon arvio tilanteesta sijoitusmarkkinoilla, joilla koronaviruksen aiheuttama kriisi jatkuu nyt kuudetta viikkoa. Osakemarkkinoilla nähtiin viime viikolla itse asiassa yleisesti hyvää nousua viime viikkojen kurssilaskujen jälkeen.
– Hallitukset ja keskuspankit joka puolella maailmaa ovat kertoneet valtavista talouden tukipaketeista, mikä on hillinnyt sijoittajien pelkoa ja paniikkimyyntiä. Kurssinousut ovat myös luonnollinen vastareaktio viime aikojen suurille pudotuksille. Se johtuu muun muassa siitä, että monet institutionaaliset sijoittajat ovat ostaneet lisää osakkeita säilyttääkseen salkkujensa osakkeiden ja joukkolainojen välisen suhteen tavoitteiden mukaisena, Kivipelto kertoo.
Hyviä merkkejä velkakirjamarkkinoilta
Kivipellon mukaan useat indikaattorit osoittavat, että pahin epävakaus on markkinoilla takana. Siihen viittaavat etenkin velkakirjamarkkinat, joilla käydään kauppaa muun muassa yritysten liikkeeseen laskemilla velkakirjoilla.
– Velkakirjamarkkinat ovat ratkaisevassa asemassa rahan liikkeen ylläpitämisessä ja yritysten rahoituksen mahdollistamisessa. Luottomarkkinoilla on kuluneen viikon aikana nähty merkkejä sulamisesta. Ne ovat useiden viikkojen ajan olleet umpijäässä, eli sijoittajien on ollut hankala käydä kauppaa joukkolainoilla ja yrityksillä on ollut vaikeuksia hankkia uutta pääomaa kohtuullisilla ehdoilla. Nyt kuitenkin muun muassa McDonald’s, Nike, Pfizer ja Nestlé ovat pystyneet laskemaan liikkeeseen joukkolainoja kohtuullisilla koroilla, hän selittää.
Eskaloituvan luottokriisin jarruna
Kivipellon mukaan Euroopan ja Yhdysvaltojen keskuspankit ovat vaikuttaneet ratkaisevasti luottomarkkinoiden vakautumiseen ilmoittamalla ostavansa joukkolainoja valtavilla miljardisummilla – Yhdysvalloissa niille ei ole edes asetettu ylärajaa. Yhdysvaltojen keskuspankki ilmoitti lisäksi viime viikon maanantaina alkavansa ensimmäistä kertaa ostaa yrityslainoja, mikä rauhoitti eskaloituvaa luottokriisiä vielä lisää.
Kivipellon mukaan myös Italian valtionkoroissa on nähtävissä merkkejä siitä, että pahin paniikki on ohi. Maaliskuun suurten nousujen jälkeen korot ovat jälleen laskeneet.
– Italian valtion on lainattava todella paljon rahaa koronavirusepidemian negatiivisten vaikutusten lieventämiseen, minkä vuoksi rahoituskustannuksilla on nyt suurempi merkitys kuin ehkä koskaan aiemmin. Korkojen lasku on sen vuoksi hyvä merkki – ja osoitus sijoittajien luottamuksesta Euroopan keskuspankkiin, joka on ilmoittanut myös Italian valtionobligaatiot kattavasta eurooppalaisten valtionobligaatioiden osto-ohjelmasta, Kivipelto toteaa.
Positiivista kehitystä odotettavissa myöhemmin tänä vuonna
Vaikka rahoitusmarkkinoiden pahin paniikki on rauhoittunut, edessä on vielä pitkä ja kivinen tie. Maailmantalous pysyy lamaantuneena vielä pitkään. Useissa Euroopan maissa koronaviruksen uusien tartuntojen määrät ovat todennäköisesti lähestymässä huippuaan, kun taas Yhdysvalloissa epidemia on vielä aikaisemmassa vaiheessa, joten siellä pahin on luultavasti vielä edessä.
– Kuvaannollisesti sanoen meillä on vielä vuori kiivettävänä, mutta nyt yhä useammat uskovat meidän saavuttavan huipun ja pääsevän jälleen alas vuoren toisella puolella. Seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana edetään varovaisesti poliitikkojen avatessa jälleen taloutta vaiheittain niin, ettei virus pääsisi jälleen leviämään. Me Danske Bankissa ennustamme yhä maailmantalouden nousevan takaisin jaloilleen vuoden 2020 jälkipuoliskolla, Kivipelto sanoo.
Sijoittajat hapuilevat sokkona
Vaikka Kivipellon arvion mukaan osakemarkkinoilla suurimmat kurssipudotukset ovatkin takana, hän odottaa epävarmuuden pysyvän suurena ja kurssien heilunnan jatkuvan lähitulevaisuudessa.
– Jonkin aikaa talouden tunnusluvut ovat niin surkeita, etteivät sijoittajat voi oikeastaan toimia niiden mukaan. Yritykset eivät myöskään pysty vielä antamaan tarkempia tietoja tämän vuoden odotuksistaan. Sijoittajat hapuilevat tällä hetkellä sokkona ja pystyvät arvioimaan tilannetta ainoastaan talouden tukipakettien ja sairastuneiden määrän kaltaisten muiden tekijöiden perusteella. Jatkuvien muutosten vuoksi markkinoilla nähdään vielä suuria heilahteluja, hän kertoo.
Sijoittajat eivät myöskään ole juuri nyt niinkään huolissaan yritysten tuloksesta vuonna 2020. Heidän suurin huolenaiheensa on se, milloin talous nousee takaisin jaloilleen ja kuinka paljon koronaviruskriisi ehtii ennen sitä vaikuttaa yrityksiin ja kansantalouteen.
Enemmän nousu- kuin laskumahdollisuuksia
Maaliskuun suurten kurssipudotusten vuoksi Kivipelto näkee osakemarkkinoilla tällä hetkellä enemmän nousu- kuin laskumahdollisuuksia, vaikka kurssit voivat vielä ajoittain laskea merkittävästikin.
– Sijoittajien on kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että osakemarkkinoilla käänne tapahtuu paljon ennen muuta taloutta, kun markkinoilla alkaa näkyä ensimmäisiä merkkejä positiivisesta kehityksestä, Kivipelto muistuttaa.