Rahoituksen saaminen putkiremontteihin ei edelleenkään ole ongelmallista, arvioivat isännöitsijät tuoreessa Putkiremonttibarometrissä. 88 prosenttia isännöitsijöistä kertoo saaneensa asiakastaloyhtiöilleen rahoitusta ongelmitta, kun viime vuonna luku oli 91 prosenttia. Neljä prosenttia vastaajista kertoo, että kustannuksia jouduttiin pienentämään joko vähän tai merkittävästi rahoituksen saamiseksi. 8 prosenttia taloyhtiöistä sai rahoituksen tehtyään lisäselvityksiä.

–  Putkiremontti on valtava investointi taloyhtiölle. Rahoituksen hankkiminen on keskeinen osa projektia. Taloyhtiön elinkaaren mukaisten remonttien oikea-aikainen tekeminen tyypillisesti vähintäänkin ylläpitää, jollei jopa paranna osakkeiden arvoa ja asumismukavuutta, sanoo Danske Bankin kiinteistöistä vastaava johtaja Riikka Mäkinen.

Putkibarometrin mukaan taloyhtiöiden osakkailla on realistinen käsitys siitä, miten remontti vaikuttaa asunnon arvoon. Näin arvioi 65 prosenttia vastaajista.
Taloyhtiön osakkaat ovat luottavaisia putkiremontin rahoituksen suhteen. Kyselyn mukaan rahoitus huolettaa vähiten osakkaita putkiremontissa. Suurimmat huolenaiheet ovat asumismukavuus ja aikataulun pitävyys. 

– Rahoituksen saamisessa kannattaa muistaa, että aikataulu on keskeinen asia. Remontit kannattaa tehdä ajoissa, jotta kustannukset eivät nouse liian suuriksi. Oikea-aikaisilla remonteilla vähennetään myös vahinkojen aiheuttamia lisäkuluja, Mäkinen sanoo.

Rahoituksen hinta tärkein

Isännöitsijöiden mukaan suurin osa taloyhtiöistä kilpailuttaa rahoituksen. Vain 19 prosenttia keskustelee remontista yhden pankin kanssa. 74 prosenttia keskustelee vähintään kolmen pankin kanssa. Rahoitusta haetaan nyt useammasta pankista, sillä viime vuoden tutkimuksen mukaan vähintään kolmesta pankista rahoitusta haki 68 prosenttia.

Tulevaisuuden taloyhtiöremonttien päätöksentekoa ohjaa muiden tekijöiden ohella myös energiansäästöt. Näin arvioi jopa 61 prosenttia isännöitsijöistä.

– Putkiremontti on monen tekijän summa, johon vaikuttavat tekniikan ja talouden lisäksi asukkaiden ajatukset remontin tarpeellisuudesta. Rahoitus ei ole näistä kiireellisiin, mutta sen huomioon ottaminen voi lisätä taloyhtiön ja osakkaiden taloudellista liikkumavaraa.

Taloyhtiöiden on tärkeää toimia suunnitelmallisesti elinkaaren mukaisten remonttien osalta myös tulevaisuudessa, sillä hyvässä kunnossa oleva taloyhtiö luo taloudellista mielenrauhaa osakkaille.

–  Monia yhtiökokouksia on työnnetty lähemmäs takarajaa eli kesäkuun loppua. On tärkeää, että kokoukset pidetään ajallaan esimerkiksi etänä. Näin päätökset remonteista eivät veny.

Palvelumme taloyhtiöille

Tarjoamme taloyhtiöille sekä isännöitsijöille monipuolisen palvelu- ja tuotevalikoiman.

Lue lisää >