Fed ja toivoa herättävä koronaviruksen kehitys saivat osakkeet vihreiksi

Osakkeet nousivat pääsiäisviikolla pääosin Fedin uusien elvytystoimien sekä koronaviruksen leviämisen hidastumisen vuoksi. Fed kertoi uusista elvytystoimistaan ja tarkensi myös suunnitelmiaan tukeakseen yrityslainamarkkinoita ostamalla sekä investment grade- että high yield -yrityslainoja. Fed tekee kaikkeansa estääkseen Yhdysvaltoja ajautumasta syvään taantumaan, ja tämä tukee myös osakkeita. Osakemarkkinoiden positiivisia tunnelmia tuki myös uusien tartuntojen määrän kääntyminen laskuun. Nämä positiiviset tekijät tasapainottivat uutta, merkittävää nousua uusien työttömien määrässä Yhdysvalloissa, kun 6 miljoonaa uutta työttömyystukihakemusta tehtiin viikon aikana. Toinen uutinen Yhdysvalloista oli se, että Bernie Sanders ilmoitti luopuvansa demokraattien ehdokaskisasta, tarkoittaen sitä, että marraskuun vaaleissa vastakkain ovat republikaanien ehdokas, istuva presidentti Donald Trump sekä demokraattien ehdokas, entinen varapresidentti Joe Biden.

Euroopassa talousministerit pääsivät sopuun tukipaketista koronaviruskriisin vaikutuksiin, mutta kaikkia yksityiskohtia ei vielä sovittu. EU:lla on ollut vaikeuksia päästä yhteisymmärrykseen koordinoiduista toimista etenkin, koska kustannusten jakamisessa on ollut epäselvyyksiä. Ministerit sopivat nyt 500 miljardin euron tukipaketista sisältäen Euroopan vakausmekanismin käytön, tukea Euroopan investointipankin lainanantokapasiteettiin sekä uusi 100 miljardin euron työllisyysrahaston. ”Koronabondit” siirrettiin myöhempään käsittelyyn. Japanissa julistettiin hätätila suurissa kaupungeissa, kuten Tokiossa, ja paljastettiin merkittävät elvytyspaketti, kooltaan 7 % Japanin BKT:sta.

OPEC+ -ryhmä sai aikaan sopimuksen useamman neuvottelupäivän jälkeen, ja näyttäisi siltä, että öljyn hintasota Saudi Arabian ja Venäjän välillä saatiin päätökseen, kun osapuolet sopivat 9,7 miljoonan tynnyrin päivittäisiin tuotannonleikkauksiin. Vaikka leikkaus tuotannossa on historiallisen suuri, vaikuttaa öljyn hintaan merkittävä kysynnän lasku koronaviruksen talousvaikutusten vuoksi. Sopimus kuitenkin todennäköisesti rauhoittaa öljymarkkinoita.

Olemme saaneet rauhoittavia merkkejä koronaviruksen leviämiseen liittyen, mutta epävarmuus on yhä korkealla. Pidämme pienen ylipainon osakkeissa keskittyen laatuyhtiöihin. Korkealaatuiset yritykset ovat paras valinta kun markkinoiden kehitys on epävarmaa, koska näiden yhtiöiden tuloskehitys on historiallisesti ollut parasta heilunnan ollessa koholla.

Lisää koronavirusta ja ensimmäinen katsaus Kiinan BKT:hen

Kuten aiempinakin viikkoina, tälläkin viikolla markkinat seuraavat koronaviruksen leviämistä globaalisti ja etenkin Yhdysvalloissa. Mahdolliset elvytystoimet ovat nytkin keskiössä. Tällä viikolla EU-valtiot kokoontuvat uusiin neuvotteluihin tarkentaakseen ja syventääkseen viime viikon sopimusta. Jotkut maat etenkin Euroopassa siirtyvät vähitellen talouksien avaamiseen karanteenitoimien jälkeen.

Talousluvuista vuorossa on Kiinan ensimmäisen vuosineljänneksen BKT, ja sen odotetaan olevan syvästi negatiivinen koronaviruksen vuoksi. Myös tuloskausi alkaa, ja Yhdysvalloista etenkin suuret pankit ovat vuorossa tällä viikolla. Yhdysvalloista julkaistaan myös uudet työttömyysluvut, eikä yllättäisi jos työttömyyshakemukset ovat taas kovassa kasvussa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että Yhdysvalloissa tuetaan työttömiä suoraan, eikä yritetä tukea yrityksiä, jotta he eivät irtisanoisi työntekijöitä – kynnys irtisanoa on siis matalampi kuin Euroopassa. Lisäksi työttömyystukeen oikeutettujen työntekijöiden määrä on kasvanut viime aikoina.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme