Alkuvuonna Danske Bank myönsi asuntolainoja yli 10 prosenttia edellisvuotta enemmän ja vielä Suomen hallituksen asettamien poikkeustoimienkin ensimmäisten viikkojen aikana asuntokauppaa on tehty lähes normaalisti, kun jo käynnistettyjä kauppoja on saatettu loppuun. Asunnon ostajien varovaisuus on kuitenkin selvästi lisääntynyt. 

– Lyhennysvapaiden kysyntä on tällä hetkellä yli kymmenkertainen normaaliin tilanteeseen nähden, ja olemmekin myöntäneet lyhennysvapaita jo lähes 7000 suomalaiselle koronatilanteen kriisiytymisen jälkeen, kertoo Danske Bankin Vähittäispankin johtaja Riikka Laine-Tolonen. Tyypillisin myönnetty lyhennysvapaan pituus Danske Bankissa on 6 kuukautta.

Varovaisuuden lisääntyminen näkyy tällä hetkellä myös asiakkaiden kasvaneena kiinnostuksena korkosuojaa ja kiinteää korkoa kohtaan. Vaikka kiinteiden korkojen osuus on kasvanut jonkin verran, se on hyvin pieni. Pääsääntöisesti Danske Bankin asiakkaat ovat valinneet viitekoroksi 12 kuukauden euriborin. Tällä hetkellä neljä kymmenestä uudesta asuntolainasta on suojattu koronnousulta.

– Epävarmoina aikoina on luonnollista, että huoli omasta taloudesta lisääntyy. Asiakkaidemme taloudellisen mielenrauhan varmistamiseksi osa asiantuntijoistamme tekee nyt tavallista enemmän neuvontaa niille asiakkaille, joita on kohdannut lomautus tai huoli perheen taloudesta. Tämä onnistuu erittäin hyvin verkkotapaamisina tai puhelimitse, Laine-Tolonen toteaa.

Kysyntä kaupunkikeskuksissa ei katoa, matala korkotaso tukee asuntovelallista

Asuntomarkkinat tulevat kärsimään epidemiasta, mutta viruksen vaikutus jää rajalliseksi, jos kriisi ei pitkity, arvioivat Danske Bankin ekonomistit. Asuntomarkkinoiden sopeutuminen koronataantumaan tapahtuu ennen kaikkea kauppamäärien vähentymisen kautta. Asuntojen hinnat eivät välttämättä laske voimakkaasti, sillä toistaiseksi ei ole merkkejä pakkomyynneistä ja myös lyhennysvapaat auttavat asuntovelallisia. Finanssikriisissäkin asuntojen hinnat laskivat melko maltillisesti.

– Keväisin asuntokauppa yleensä käy, mutta tänä vuonna näin ei varmastikaan tapahdu. Silti asuntokauppa tuskin pysähtyy kokonaan. Kaupungistuminen jatkuu ja suurissa kaupunkikeskuksissa on kysyntää uusille asunnoille, joten rakentamisen on mahdollista piristyä uudelleen suvantovaiheen jälkeen vuonna 2021, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Jos asuntokauppa pääsee tilapäisesti pysähtymään kokonaan, markkinan palautuminen saattaa kestää jonkin aikaa, koska asuntokaupan ketjut käynnistyvät yleensä hitaasti.

– Hyvää tässä tilanteessa on, että asuntomarkkina on terve. Lisäksi kannattaa muistaa, että suurella osalla suomalaisista elämä jatkuu taloudellisessa mielessä kuten ennenkin. Matalan korkotason vallitessa lainanhoitomenot säilyvät maltillisina. Uusien asuntolainojen reaalikorko on negatiivinen ja säilyy pitkälle tulevaisuuteen sellaisena, Kuoppamäki rauhoittelee.

Oletko ostamassa asuntoa?

Koostimme sinulle yhteen paikkaan vinkit ja neuvot – kaiken oleellisen tiedon, mitä tarvitset harkitessasi asunnon ostoa.

Lue lisää