Danske Bankin suomalaisasiakkaat tekivät kauppoja maaliskuussa yli 80 % enemmän kuin helmikuussa ja yli kolme kertaa niin paljon kuin viime vuoden maaliskuussa. Kauppojen vauhdittajana toimii koronaviruksen aiheuttama epävarmuus osakemarkkinoilla.

Osakkeita myytiin kautta linjan, mutta etenkin suomalaisia osakkeita myytiin voimakkaasti, kun sijoittajat pyrkivät vähentämään riskitasoa sijoitussalkuissaan osakemarkkinan muuttuessa vauhdilla karhumarkkinaksi. Suomalaisten osakkeiden kaupoista hieman yli 60 % oli myyntejä.

Osakemarkkinan lasku kiihtyi ennätyksellisen nopeasti maaliskuun aikana koronaviruksen levittyä Kiinan ulkopuolelle. Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipellon mukaan koronaviruksen lisäksi osakemarkkinoiden liikkeitä pahensivat myös likviditeetin puute yrityslainamarkkinoilla sekä öljyn hintasota, joka sai öljyn hinnan romahtamaan ennätysalhaisille tasoille.

– Kuukauden loppua kohden kuitenkin alettiin nähdä Kiinasta ja Italiastakin alustavia merkkejä siitä, että karanteenit auttavat hidastamaan viruksen leviämistä. Tilannetta helpottivat myös keskuspankkien massiiviset elvytystoimet, jotka rauhoittivat ensin korkomarkkinat. Talouden ja osakemarkkinoiden tueksi julkistettiin myös valtioiden massiivisia elvytystoimia.

– Sijoittajat pyrkivät maaliskuun aikana vähentämään osakeomistuksiaan kautta linjan. Epävarmuutta on ja markkinoiden heilunta tulee jatkumaan, ja siksi on hyvä huomata, että asiakkaidemme ostoista löytyy sekä laatuyhtiöitä että yrityksiä defensiivisiltä toimialoilta – molemmilla osakeryhmillä on hyvät edellytykset selvitä kohtuullisesti koronaviruksen aiheuttamasta talouden pysähdyksestä, Kivipelto sanoo.

Koronavirus toi teknologiayhtiöt ja defensiiviset toimialat netto-ostetuimpien listalle

Netto-ostetuimmat osakkeet maaliskuussa olivat Suomesta defensiivisillä toimialoilla toimivat Elisa ja Orion. Myös Ruotsin listalta löytyvät terveydenhuoltoalan yritykset Attendo ja Genovis. Suomen osakemarkkinalta myytiin nettona eniten suuria indeksinimiä Fortumia, Sampoa ja Nordeaa, sekä myös syklisiä konepajoja laajalla rintamalla talouskasvuennusteiden heikentyessä.

Teknologiayhtiöitä löytyy netto-ostetuimpien listalta kaikilta alueilta: Yhdysvalloista Apple ja Nvidia, Suomesta Digia ja Ruotsista Hexagon. Tyypillisesti teknologiayhtiöiden liiketoimintaa ajavat laajemmat rakenteelliset muutokset, eivätkä ne ole perinteisten toimialojen tapaan yhtä herkkiä talouden suhdanneheilahteluille.

– Osaketilastoista löytyy myös muutama mielenkiintoinen nimi. Esimerkiksi Frontline Ltd., norjalainen mutta Yhdysvaltoihin listattu tankkeriyhtiö, oli yksi vaihdetuimpia nimiä. Osakkeen kurssiin vaikuttaa voimakkaasti öljyn hinnan lisäksi tarve öljyn varastoinnille, joka nousi teemaksi Saudi-Arabian ja Venäjän välisen öljynhintasodan ja voimakkaasti lisääntyneen öljyn tuotannon vuoksi.

Kampanjatarjous

Käy kauppaa elokuun 2020 loppuun asti Danske Bankin hinnaston parhaalla tasolla (taso 3). Välityspalkkio 0,08 % (min 2 euroa/toimeksianto). Tarjous koskee kaikkia 10.2.2020 jälkeen avattuja osakesäästötilejä ja Kaupankäynti Online -sopimuksia.

 

Aloita sijoittaminen pohjoismaisille markkinoille

Danske Kaupankäynti –palvelu tarjoaa mahdollisuuden sijoituksiin 25 kansainvälisellä markkinalla, joille kaikille on sama välityspalkkio.

Tutustu palveluun