Juuri nyt markkinat voivat hengähtää hetkeksi – akuutti vaaran tunne on ohi, kun tieto viruksen käyttäytymisestä ja vaikutuksista talouteen on lisääntynyt, mutta talouskasvua ja ihmisten hyvinvointia uhkaava koronavirus ei ole vielä kadonnut mihinkään. Tähtäimessä monella on jo talouden avaaminen uudelleen, ja tämä optimismi sekä keskuspankkien merkittävät elvytystoimet ovat tukeneet osake- ja yrityslainamarkkinoita. Vaara on kuitenkin olemassa siitä, että yhteiskunnat avautuvat liian nopeasti ja viruksen leviäminen kiihtyy jälleen. Jos kuitenkin käy hyvin, olemme nyt jo keskellä syvää taantumaa, ja jos viruksen leviäminen ei kiihdy uudelleen, etenemme tästä kohti parempaa: kohti talouskasvua ja kohtuullisia tuottoja markkinoilta.

COVID-19 viruksen vuoksi on ryhdytty laajoihin eristäytymistoimiin ja muihin rajoituksiin, joiden myötä muun muassa influenssatartuntojen määrä on laskenut voimakkaasti. Kysymys nyt onkin, miten koronaviruksen käy, kun rajoituksia lähdetään purkamaan. Jos vastaus on, että virus lähtee jylläämään uudelleen yhteiskunnassa, kun rajoituksia puretaan, voi näkymä olla huono. Tämä voi tarkoittaa sitä, että rajoituksia asetetaan uudelleen ja sen myötä taantuma voi jatkua pidempään, kun yritykset ja kuluttajat välttävät investointeja, työttömyys kasvaa ja kulutustottumukset muuttuvat. Jos tämä uusi tartunta-aalto ja sen myötä uudet rajoitustoimet ovat todennäköinen lopputulema, saattavat osakkeet myös nähdä uuden epävarmuuden aallon. 

Viime viikolla saatiin todistusaineistoa siitä, että sijoitusmarkkinat eivät kiinnitä tällä hetkellä huomiota huonoimpiin talouslukujulkistuksiin vuosikymmeniin. Kiinan BKT putosi eniten viimeiseen 40 vuoteen, mutta se ei hidastanut markkinoiden vauhtia, koska lukema oli jo historiaa ja Kiinan talous on jo lähtenyt elpymään. IMF odottaa globaalin talouskasvun olevan huonointa sitten 1930-luvun suuren taantuman – tämä sai markkinoilta hieman enemmän huomiota, mutta loppujen lopuksi markkinat haluavat tässä vaiheessa katsoa pidemmälle elpymiseen, tai sitten ne eivät usko nykyisiin ennusteisiin. Itse asiassa, hajonta eri talousennusteiden välillä ei ole koskaan ollut suurempaa; esimerkiksi Yhdysvaltojen BKT-kasvuennusteet toiselle vuosineljännekselle vaihtelevat -9 %:sta -50 %:iin. Sijoittajat ovat myös nyt valmiimpia maksamaan enemmän osakkeista, kun S&P 500 –indeksin P/E lähestyy 19 tasoa hintojen noustessa, mutta tulosten laskiessa. Samaan aikaan kuitenkin Yhdysvaltojen osakemarkkinoita seuraavista ETF:istä suurimmassa on historiallisen suuret lyhyeksi myynnit, eli myös heitä riittää, jotka uskovat osakkeiden vielä laskevan.

Kiinnostavaa on, että äskettäinen Global Fund Manager –kysely osoitti salkunhoitajilla olevan korkeimmat käteistasot sitten vuoden 2001 ja matalimmat osakepainot sitten vuoden 2009. Jos markkinoiden positiivinen tunnelma jatkuu, on yhä paljon tahoja joilla riittää ostovoimaa.

Talouslukuja ja tulosjulkistuksia koronaviruksen lisäksi

Luvassa on siis todennäköisesti mielenkiintoinen viikko taas kerran sijoittajien seuratessa koronaviruksen ja mahdollisten lääketieteellisten ratkaisujen etenemistä, kun samaan aikaan luvassa on todennäköisesti erittäin huonoja talouslukujulkistuksia. Tällä viikolla vuorossa ovat ostopäällikköindeksit, Yhdysvaltojen kestokulutushyödyketilastot sekä kuluttajien luottamusluvut.

Nyt, kun amerikkalaiset osakkeet ovat nousseet lähes 30 % maaliskuun 23. päivän alhaisimmista tasoista ja Nasdaq on jo vuodenvaihetta korkeammalla, markkinoilla ei ole varaa negatiivisille yllätyksille uutisrintamalla. Tällä hetkellä viisi suurinta amerikkalaista yhtiötä (Microsoft, Apple, Amazon, Facebook ja Alphabet eli Google) muodostavat jopa 20 % osuuden S&P 500 -indeksistä markkina-arvolla mitattuna, ja näiden viiden jättiläisen tulosjulkistukset ja ohjaukset tulevasta ovat merkittäviä ajureita koko markkinalle. Jos viruksen leviäminen kiihtyy jälleen tai taantuma näyttäisi pitenevän aiemmin odotetusta, voivat markkinoiden tunnelmat kääntyä toiveikkaista pelokkaiksi.