Viime viikolla: koronapelkoja, elvytyspaketteja ja öljysokki

Viime viikko oli jälleen synkkä osakemarkkinoilla, vaikka amerikkalaiset osakkeet nousivatkin perjantaina 9 % sen jälkeen, kun Yhdysvalloista saatiin lisää toimenpiteitä ja toiveet elvytyksestä nousivat. Sunnuntaina Fed leikkasi ohjauskorkoaan ennätykselliset 100 korkopistettä tasolle 0,00–0,25 % ja julkisti massiivisen osto-ohjelman. Osakemarkkinoiden ensimmäinen reaktio tähän oli kuitenkin negatiivinen.

Uusien koronatartuntojen määrä Kiinan ulkopuolella jatkoi nousuaan. Kiinassa on kuitenkin tullut vain muutamia uusia tartuntoja päivässä. Kiinan ollessa edelläkävijä taudin leviämisen näkökulmasta, antaa sen nykyinen kehitys toivoa muulle maailmalle. Yhdysvalloissa ja Euroopassa olemme vielä aikaisessa vaiheessa, ja tilanne pahenee ennen kuin se helpottaa. Maatasolla Italia on yhä suurin kärsijä. Yhdysvalloissa ja Euroopassa julkistettiin uusia toimia taudin leviämisen rajaamiseksi. Esimerkiksi Yhdysvallat kielsi maahanpääsyn suurelta osalta Euroopasta saapuvilta matkailijoilta seuraavien 30 päivän aikana, Italia sulki kaikki kaupat pois lukien ruokakaupat sekä apteekit ja Tanskassa koulut ovat kiinni. 

Viime viikolla markkinat myös selvästi pettyivät Yhdysvaltojen toimiin, koska ennen matkustuskieltoa Trump puhui merkittävästä finanssipoliittisesta elvytyksestä sisältäen ansiotuloveron helpotuksia. Viime viikolla toinen shokki jo valmiiksi epävarmaan markkinaan saatiin öljynhintasodan muodossa, kun OPEC ja Venäjä eivät päässeet sopimukseen tuotannonleikkauksista. Torstaina EKP löysäsi rahapolitiikkaa lisäämällä velkakirjaostoja ja toimittamalla lisää halpoja lainoja pankeille, mutta tämä ei saanut markkinoita rauhoittumaan. Lagarden kommentti ”emme ole täällä sulkeaksemme korkoeroja” itse asiassa loi lisää myyntipainetta. EKP:n toimien jälkeen Fed lisäsi rahan määrää järjestelmässä ja muokkasi osto-ohjelmaansa. Fedin toimet auttoivat vaikeuksissa olevaa markkinaa hieman. 

Tällä viikolla: lisää koronapelkoja ja elvytyspaketteja

Talouslukurintamalla ei ole luvassa merkittäviä julkaisuja. Viruksen leviämisvauhti ja keskuspankkien ja valtioiden kommentit ajavat nyt markkinoita. Kiinan on toimittanut raha- ja finanssipoliittista elvytystä ja asiat etenevät siellä oikeaan suuntaan. Yhdysvalloissa Trumpin täytyy tehdä lisää, edes turvatakseen ääniä tulevissa vaaleissa. Talousluvuista aamulla nähtiin merkittävästi laskeneet Kiinan vähittäismyynti- ja teollisuustuotantoluvut. Euroopasta keskiviikkona on luvassa viikon tärkeimpänä julkaisuna inflaatiolukuja. Yhdysvalloissa taas julkaistaan tiistaina vähittäismyynti- ja teollisuustuotantoluvut ja keskiviikkona asuntolukuja. Fedillä on kokous keskiviikkona, mutta he julkistivat jo uusia toimia sunnuntaina leikkaamalla koron 0,00–0,25 % välille ja käynnistämällä uuden osto-ohjelman. Fedillä on perusteet elvyttää – inflaatio ei ole ongelma, riskinottohalukkuus on hyvin matala ja taantumariski on koholla. Yhdysvalloissa jatkuu myös demokraattien ehdokaskilpa. Biden on johtava ehdokas radikaalimman Sandersin sijaan, ja tämän on edes pieni positiivinen tekijä markkinoille. 

Vaikka epävarmuus on nyt korkealla, pidämme pienen ylipainon osakkeissa. Paljon negatiivisia odotuksia on jo hinnoiteltu osakkeisiin nyt, kun ne ovat laskeneet noin 20 % huipputasoista. Raha- ja finanssipoliittinen elvytys yhdessä alhaisemman öljyn hinnan kanssa voivat loppujen lopuksi johtaa voimakkaaseen elpymiseen sen jälkeen, kun viruksen leviäminen on saatu aisoihin. Markkinoiden korjausliikkeen jälkeen arvostustasot ovat kohtuullisia ja tuotto-odotukset korkosijoituksille ovat erittäin alhaisia. Osakkeiden sisällä pidämme yhdysvaltalaiset ja kehittyvien markkinoiden osakkeet ylipainossa – nämä taloudet kasvavat muita nopeammin ja niillä on myös enemmän mahdollisuuksia elvyttää raha- ja finanssipoliittisesti. Yhdysvalloista löytyy myös enemmän laatuyhtiöitä ja rakenteellisia kasvutekijöitä. Pidämme eurooppalaiset ja japanilaiset osakkeet alipainossa. Uskomme, että aikanaan koronavirus voi tarjota sijoittajille hyvän ostonpaikan.