Koronapandemia ravistelee yritysten arkea. Liikkumiseen, kokoontumisiin ja muihin arjen toimiin liittyvien rajoitteiden myötä asiakaskato on nyt monen yrityksen todellisuutta. Liiketoimintaa on jouduttu supistamaan tai miettimään kokonaan uudelleen. Vaikutukset näkyvät yrityksen kassassa välittömästi - ja aika pian myös muutenkin. 

Mistä yrittäjä löytää nyt avun - kenen puoleen tulisi kääntyä?

Finnvera takaa ja pankit jakaa

Danske Bankin yrityspankin johtaja Matti Vainionpää kannustaa yrittäjää kääntymään oman pankkinsa puoleen. 

- Yrityksen kannattaa ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja muihin rahoittajiin. Me voimme tukea yrityksiä lyhennysvapailla ja maksuaikajoustoilla. Käsittelemme jokaisen asiakkaan tilanteen tapauskohtaisesti ja pyrimme löytämään yrityksen yksilölliseen tilanteeseen sopivan ratkaisun.

Valtio tukee pankkien myöntämiä lainoja Finnveran lisävakuuksien muodossa. 

- Asiakkaiden, jotka tarvitsevat Finnveran tukemaa lainaa nopeasti, kannattaa olla yhteydessä ajoissa. Lainan käsittelyssä kestää hetki, joten ei kannata odottaa viimeisen hetkeen.

Pankkien myöntämien lainojen vakuuksien lisäksi valtio tukee yrityksiä myös suoraan. Valtion avustukset jaetaan Business Finlandin ja ELY-keskusten kautta. 

Business Finlandista tuki suuremmille yrityksille

Pienet ja keskisuuret koronapandemian vaikutuksista kärsivät yritykset voivat hakea tukea toimintaansa Business Finlandilta. Tätä kautta löytyy tuki yrityksille, jotka työllistävät 6-250 henkilöä, tai joiden liikevaihto on enintään 300 M€. 

Business Finlandin kautta kanavoitavat tuet on tarkoitettu lähes kaikille toimialoille, joiden nykyinen liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantoketjuhäiriöistä.

Yksityiset elinkeinonharjoittajat eivät ole tämän rahoituksen piirissä. Business Finlandin kautta jaettava tuki on tarkoitettu nopeisiin yrityksen toimintaa tukeviin toimiin sekä uusien liiketoimintojen selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa.

Lue lisää
Business Finland

ELY-keskukset tukevat pienempiä yrityksiä ja yksinyrittäjiä

ELY-keskukset puolestaan rahoittavat 1-5 henkilön työllistävien pienempien yrityksien kehittämishankkeita. Tätä kautta tuen saavat myös toiminimiyritykset. 

ELY-keskuksen kautta tukea voidaan myöntää kaikkien toimialojen pienyrityksille, lukuun ottamatta maa-, kala- ja metsätaloutta sekä maataloustuotteiden jalostusta. 

Lue lisää täältä.