Nopea asuntolainan maksaminen ja varallisuuden kasaaminen asuntoon voi olla mieltä rauhoittavaa, mutta myös ongelmallista. Suomen asuntomarkkinoiden jakautuminen kasvaviin ja taantuviin alueisiin on tullut jäädäkseen, eikä asunto enää ole ”varma” sijoituskohde, jollaiseksi moni sen yhä mieltää.

– Suomalaisten varallisuuden kulmakivi on asunnot. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten yksityisestä varallisuudesta kaksi kolmasosaa on kiinni asunnoissa. Osakkeet, rahastot ja pankkitalletukset jäävät kauas taakse, kertoo senioristrategi Kaisa Kivipelto.

– Mutta toisin kuin meille suomalaisille on äidinmaidossa iskostettu, mahdollisimman nopea lainan lyhentäminen ei aina olekaan se viisain teko.

Tilanne voi olla haastava, jos kodin myynti tulee ajankohtaiseksi, ja varallisuus on sidottu kohteeseen, jonka arvo on pudonnut tai sille ei löydy ostajaa ollenkaan. Markkinoiden eriytyminen jatkuu edelleen ja asuntomarkkinat ovat hyvin paikalliset, eli myös yksittäisten kaupunkien alueet voivat kehittyä eri lailla. Suurissa kaupunkikeskuksissa hinnat edelleen nousevat, mutta muualla maassa nähdään tyypillisesti laskua. Etenkin muuttotappiosta kärsivillä alueilla hinnat vajoavat.

Työpaikkojen sijainti, pienevät perhekoot, maahanmuutto ja halu kaupunkiasumiseen ajavat ihmisiä jatkossakin kasvukeskuksiin. Useissa kaupungeissa asuntomarkkinat ovat jakautuneet myös alueellisesti niin, että kantakaupungissa ja sen lähituntumassa hintakehitys on ollut huomattavasti ripeämpää kuin laitamilla.

Kaikkea omaisuutta ei siis kannata sitoa seiniin. Asuntovarallisuuden lisäksi säästäminen on fiksu päätös. Kannattaa myös huomioida, että talletuksissa tilillä makaavien varojen arvo menettää ostovoimaansa. Siksi pidempiaikaiselle varallisuudelle kannattaa miettiä tuottavampia säästökohteita.

– Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua hankalalta, mutta helpommillaan se on kuin tilille säästämistä. Ja mitä aikaisemmin aloittaa, sen parempi. Suunnittele siis menosi ja tulosi: kuinka paljon voit asuntolainan lyhentämisen jälkeen laittaa sivuun, ja kuinka pitkällä aikatähtäimellä tavoitteesi on. Kun laina on mitoitettu oikein ja sen lyhennysohjelma on omaan talouteen sopiva, on varaa myös säästää ja sijoittaa, Kivipelto ohjeistaa.

– Akavan jäsenliiton jäsenenä aloitat sijoittamisen Danske Bankissa helposti ja edullisesti. Jo pienelläkin summalla voi aloittaa. Säästettävää summaa ja osakepainoa voi sitten halutessaan kasvattaa tasaisesti, kun asuntolaina ajan myötä pienenee, ja mahdollisuus kantaa lisäriskiä paranee.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme