Osakemarkkinoiden rakenne on sellainen, että ne siirtävät rahaa kärsimättömiltä sijoittajilta kärsivällisille sijoittajille. Näin on todennut yhdysvaltalainen suursijoittaja Warren Buffett.

Juuri tällä hetkellä on kuitenkin vaikeaa pysyä kärsivällisenä, sillä meitä muistutetaan jatkuvasti koronaviruksen aiheuttamista inhimillisistä ja taloudellisista kärsimyksistä, ja joinakin päivinä kurssit laskevat rytisten osakemarkkinoilla. Siitä huolimatta sijoittajan on juuri nyt syytä nostaa katseensa lyhyen aikavälin kehityksestä ja katsoa kauemmas tulevaisuuteen.

Näinä viikkoina keskeinen viestimme sijoittajille on pitää kiinni omasta sijoitussuunnitelmasta eli omiin tavoitteisiin sopivasta osakkeiden ja korkosijoitusten välisestä suhteesta. Yhteistä kaikille aiemmille kriiseille on ollut se, että jossakin vaiheessa osakemarkkinat ovat aina alkaneet jälleen nousta voimakkaasti, ja näin odotamme tapahtuvan myös tällä kertaa. Arviomme mukaan suurimmat kurssilaskut ovat nyt takana osakemarkkinoilla, mutta heiluntaa tullaan näkemään vielä.

Vahvimmat selviävät kriisistä parhaiten

Omasta suunnitelmasta kiinni pitäminen ei välttämättä tarkoita tilanteen seuraamista passiivisena  – pikemminkin päinvastoin.

Jos olet sijoittanut Danske Bankin sijoitusratkaisuun, asiantuntevat salkunhoitajat huolehtivat sijoitustesi tasapainon ylläpitämisestä. Jos olet sijoittanut säästösi itse, kannattaa varmistaa, että rahasi on yhä sijoitettu optimaalisesti. Tässä pari asiaa, joita kannattaa pohtia.

Danske Bank arvioi, että maailmantalouden sulkeminen vaikuttaa talouksiin rajusti parin vuosineljänneksen ajan, ja että sen jälkeen talous nousee jälleen jaloilleen vuoden 2020 jälkipuoliskolla. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan luultavasti selviä koronaviruskriisistä tai ainakin ne heikentyvät huomattavasti sen vuoksi. Vahvimmilla ja hyväkuntoisilla yrityksillä on parhaat lähtökohdat kriisistä selviytymiseen, ja ne voivat myös voittaa markkinaosuuksia kilpailijoiltaan.

Keskitymme laatuosakkeisiin

Osakemarkkinoiden suuret kurssilaskut ovat vetäneet kaikki yritykset mukaansa. Danske Bankin arvion mukaan suuret kurssilaskut tarjoavat myös houkuttelevia mahdollisuuksia ostaa sellaisten yritysten osakkeita, joilla on vahvoja brändejä, matala velkaantumisaste, hyvät johtajat – ja joiden tuotot normaaleissa olosuhteissa kasvavat vakaasti.

Tällaisten yritysten osakkeita kutsutaan usein laatuosakkeiksi, ja niillä on yleensä erinomaiset mahdollisuudet selviytyä kovista ajoista, jotka ovat edessä lähitulevaisuudessa. Sen vuoksi nyt voisi olla hyvä hetki muuttaa salkun osakkeiden valikoimaa ja luoda entistä kestävämpi pohja laatuosakkeista. Jos sinulla on rahaa sijoitettavaksi, laatuosakkeisiin kannattaa luonnollisesti myös tutustua tarkemmin.

Vaikka sitä voi olla vaikea kuvitella tällä hetkellä, koronaviruskriisin jälkeen normaali arki palaa takaisin, talouden pyörät alkavat pyöriä ja kuluttajat sekä yritykset käyttävät jälleen rahaa. Siksi tämän päivän ja huomisen kurssikehitykseen ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, vaan tutkia näkymiä yhden, kolmen tai viiden vuoden päästä ja keskittyä muun muassa vakaisiin yrityksiin, joiden asema on luultavasti vahva myös tulevaisuudessa.

Osakkeiden sopiva osuus

Näinä aikoina on tärkeää pitää salkussaan oikeanlaisia osakkeita, mutta myös sillä on suuri merkitys, että osakkeiden osuus salkusta on sopiva. Jos salkussa on sekä osakkeita että korkosijoituksia, viime kuukausien suuret kurssilaskut ovat todennäköisesti muuttaneet salkun tasapainoa niin, että osakkeiden osuus on nyt pienempi kuin ennen koronaviruskriisiä. Osuus voi myös olla tavoitteitasi ja sijoitussuunnitelmassasi määriteltyä tasoa pienempi. Siinä tapauksessa on syytä palauttaa salkun tasapaino, sillä muuten sijoitustesi kokonaisriski on aiempaa matalampi, etkä pääse suhdanteen kääntyessä hyötymään osakemarkkinoiden noususta.

Tasapainon palauttaminen tarkoittaa siis korkosijoitusten myyntiä ja osakkeiden ostoa, jotta niiden osuudet olisivat jälleen tavoitteiden mukaisia. Myynnit ja ostot kannattaa toteuttaa vähitellen, sillä on mahdotonta tietää, milloin osakemarkkinat saavuttavat pohjan. Lähitulevaisuudessa voi olla päiviä, jolloin koetaan suuria kurssinousuja, mutta heti niiden jälkeen kurssit voi hyvinkin laskea jälleen merkittävästi. Koronavirusepidemian kehittymiseen liittyy yhä suurta epävarmuutta, ja sen vuoksi rahoitusmarkkinoilla hermoillaan.

Mielestämme tällä hetkellä pitkäaikaisille sijoittajille on kuitenkin kiinnostavia sijoitusmahdollisuuksia. Kannattaa pitää mielessä, että sijoittaminen on maraton, ei pikamatka. Warren Buffett on kuvannut sijoittajalta vaadittavaa kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä näin: joku istuu varjossa tänään, koska joku toinen istutti puun kauan sitten.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme