Keskiviikkona 19. helmikuuta globaali MSCI AC World -osakeindeksi nousi huippuunsa, mutta sen jälkeen koronavirus on laskenut huomattavasti osakekursseja. Viime perjantaina globaalit osakkeet olivat pudonneet 15,3 prosenttia huippulukemista. Lisäksi viime päivinä öljyn hinta on laskenut erittäin rajusti, mikä vahvisti hermostuneisuutta osakemarkkinoilla ja siivitti osakekurssit voimakkaaseen laskuun.

Kysyimme Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipellolta, miltä lähitulevaisuus näyttää osakesijoittajien näkökulmasta.

- Lyhyellä aikavälillä odotamme suurten heilahtelujen jatkuvan rahoitusmarkkinoilla sitä mukaa, kun tilanteesta saadaan uutta tietoa. Kukaan ei tiedä, milloin osakemarkkinat saavuttavat pohjan. Jos myy osakkeensa nyt, saattaa hyvinkin tulla mahdollisuus ostaa ne halvemmalla takaisin viikon tai kuukauden päästä, mutta toisaalta riskinä on kurssinousujen meneminen sivu suun. Sen vuoksi suosittelemme pitkäaikaisia sijoittajia pitämään kiinni sijoituksistaan, jos ne sopivat heidän sijoitussuunnitelmaansa, jossa otetaan huomioon niin riskinottohalukkuus kuin sijoitusaikakin. Danske Bank ylipainottaa osakkeita yhä hiukan salkuissaan eli meillä on hieman pitkän aikavälin tavoitetta enemmän osakkeita ja vastaavasti vähemmän joukkolainoja salkuissamme, Kivipelto kertoo.

Miksi öljyn hinta putoaa ja miksi sillä on niin suuri vaikutus osakemarkkinoihin?

- Koronavirus on hidastanut taloutta ja vähentänyt öljyn kysyntää, mikä on saanut öljyn hinnan laskuun. Viime viikon lopulla Venäjä hylkäsi OPEC-maiden ehdotuksen öljyn tuotannon vähentämisestä hintojen laskun välttämiseksi. Se aiheutti perjantaisen noin 10 prosentin pudotuksen, joka on suurin yhden päivän lasku yli viiteen vuoteen. Viikonloppuna OPEC-maa Saudi-Arabia varoitti aikovansa sen sijaan lisätä tuotantoaan. Ilmoitus sytytti hintasodan öljymaiden välille, ja sen seurauksena hinnat putosivat vielä noin 25 prosenttia lisää, mikä on hyvin poikkeuksellista. 

Tavallisesti öljyn halpeneminen on hyvä uutinen kuluttajille, useille yrityksille ja taloudelle ylipäätään. Nykyisessä koronaviruksen aiheuttamassa herkässä tilanteessa se lisää väliaikaisesti rahoitusmarkkinoiden painetta, koska se vaikuttaa negatiivisesti muun muassa energiayhtiöihin ja öljyntuottajamaihin. Joten vaikka öljyn hinnan lasku on hiukan pidemmällä aikavälillä hyvä uutinen, lyhyellä aikavälillä se muodostaa koronaviruksen kanssa myrkyllisen yhdistelmän.

Miten koronavirusepidemia kehittyy tällä hetkellä, ja miksi osakemarkkinat kärsivät siitä vieläkin niin paljon?

- Kiinassa uusien tautitapausten määrän kasvu näyttäisi kääntyneen laskuun, mutta uusia tapauksia löydetään jatkuvasti monissa muissa maissa, jotka ovat vasta aloittamassa epidemian torjumista. Osakemarkkinoiden negatiivinen reaktio johtuu siitä, että viruksen pelätään vaikuttavan negatiivisesti maailmantalouteen ja yritysten kannattavuuteen. Taudin leviämisen estämiseen tähtäävät toimet jarruttavat talouskasvua, ja sijoittajat ovat hyvin epävarmoja, koska vastaavaa viruspandemiaa ei ole koettu vuosikymmeniin. Suuret kurssilaskut heijastavat riskiä siitä, että edessä on globaali taantuma ennen käännettä parempaan. Me Danske Bankissa emme luonnollisesti myöskään tiedä, kuinka paljon talous ehtii supistua koronaviruksen vuoksi tai milloin pahin on ohi. Olemme kuitenkin varmoja siitä, että haitat ovat väliaikaisia, ja niiden hälvetessä talous palaa nopeasti raiteilleen. Sen vuoksi uskomme myös kurssilaskujen jäävän tilapäisiksi.

Milloin odotatte talouskasvun palaavan entiselle tasolleen?

- Vielä muutama viikko sitten ennakoimme talouden korjaantuvan tämän vuoden toisessa neljänneksessä, mutta viruksen viimeaikaisen leviämisen vuoksi on yhä todennäköisempää, että se tapahtuu vasta vuoden jälkipuoliskolla. Se ei kuitenkaan tarkoita, että osakemarkkinoiden käänne tapahtuisi vasta silloin.

Osakemarkkinoiden sanotaan kulkevan talouden eturintamassa, ja tällä hetkellä sijoittajat ovat leipomassa taantuman riskiä sisään osakekursseihin, vaikka taantumaa ei vielä olekaan – eikä sitä mielestämme todennäköisimmän skenaarion mukaan edes tule. Jos kuitenkin joudumme taantumaan, on tärkeää muistaa, että niitä on ollut aikojen saatossa lukuisia, ja markkinat ovat aina ennemmin tai myöhemmin nousseet jälleen voimakkaasti. Koronavirus ja öljyn hintasota ovat tuskin maailmanloppu osakkeille.

Tarjoavatko suuret kurssilaskut hyvän ostomahdollisuuden?

- Lyhytaikaisille ja opportunistisille sijoittajille lähiviikot tarjoavat varmasti kiinnostavia sijoitusmahdollisuuksia – mutta myös tappioiden riski on suuri. Danske Bank suhtautuu kuitenkin sijoittamiseen aina pitkäjänteisesti, emmekä vielä ole tarpeeksi varmoja tulevasta kehityksestä, jotta voisimme lisätä salkkujemme riskiä. Siihen tämänhetkinen epävarmuus on liian suuri. Mutta vaikka ei haluaisi lisätä osakkeiden osuutta salkussaan, voi kurssilaskuista hyötyä myös muulla tavoin. Kriisimielialan vallitessa sijoittajilla on muun muassa tapana hankkiutua harkitsemattomasti eroon osakkeistaan, jolloin tietyt laatuosakkeet tai toimialat alkavat yhtäkkiä olla houkuttelevasti hinnoiteltuja muihin osakkeisiin ja toimialoihin verrattuna. Tilanne saattaa tarjota myös kiinnostavia mahdollisuuksia salkun koostumuksen muuttamiseen. 

Hiukan laajemmin tarkasteltuna koronaviruskriisi voi itse asiassa vahvistaa joitakin yrityksiä. Otetaan esimerkiksi lentoala. Vaikka lentoyhtiöt kärsivätkin tällä hetkellä pahasti koronaviruksen aiheuttamasta lentokadosta, toimialan vakaimmat ja parhaiten hoidetut yhtiöt voivat sen ansiosta pystyä vahvistamaan asemiaan virusepidemian laannuttua, jos osa niiden kilpailijoista ei selviydy turbulenssista. Sama voi tapahtua energia-alalla, jossa lukuisat heikot yritykset voivat joutua laittamaan lapun luukulle öljyn hintasodan seurauksena.