Epävarmuus ja poikkeuksellisen jyrkät käänteet sijoitusmarkkinoilla ovat saaneet osan sijoittavista asiakkaistamme epäröimään ja miettimään, miten nyt olisi järkevintä toimia. Moni on harkinnut sijoitusten myymistä välttääkseen suuremmat menetykset.

– Voimakkaat markkinaliikkeet aiheuttavat usein suuria tunteita, ja saavat alkuperäisen sijoitussuunnitelman jäämään taka-alalle, Danske Bankin sijoitusasiantuntijakeskuksen johtaja Antti Salmiovirta kuvailee vallitsevaa tilannetta.

Viime viikko ja alkanut viikko ovat pitäneet sisällään poikkeuksellisen jyrkkiä markkinaliikkeitä, mikä on saanut myös asiakkaamme ottamaan yhteyttä sijoitusasiantuntijakeskukseen ennätyksellisen paljon.

– Ei ole ihme, että ihmiset reagoivat, koska olemme eläneet niin pitkään nousukautta. Hetkittäin asiakaspalvelu on ruuhkautunut pahoin, ja odotusajat olleet pitkiä. Teemme parhaamme, jotta pystymme vahvistamaan kaikkien asiakkaidemme taloudellista mielenrauhaa myös epävarmoina aikoina, Salmiovirta sanoo.

Kertaus on opintojen äiti

Salmiovirta kertoo, että usein vuoropuhelu auttaa kertaamaan, mihin sijoittamisella on alkujaan lähdetty pyrkimään.

– Puheluissa palautetaan mieleen sijoitussuunnitelman ydin, tarkastellaan aikahorisonttia ja selkeytetään isoa kuvaa.

Salmiovirta ymmärtää hyvin, että sijoitusten arvon lasku on tunnepitoinen asia. Hän kuitenkin muistuttaa, että rationaalinen ajattelu kannattaa pitää kirkkaana, vaikka markkinatunnelma olisi synkkä.

– Me yritämme hälventää pelkokertoimia markkinan ympärillä, sillä tässä ei ole kyse päivän tai viikon tapahtumista, vaan monelle jopa viidentoista vuoden suunnitelmasta. Jos oma sijoitussuunnitelma on pitkä, kannattaa pitää jalat maassa ja katsoa eteenpäin.

Antin neuvot pitkäjänteiselle sijoittajalle markkinamyllerrykseen:

  1. Palauta mieleen oma sijoitussuunnitelmasi ja -aikasi: Miksi ryhdyit sijoittamaan ja milloin olit ajatellut ottaa rahat käyttöön.

  2. Varmista, että salkkusi vastaa edelleen riskitasoasi eli että osakkeet ja korkotuotteet ovat riskinottokykysi mukaisessa suhteessa. Jos olet sijoittanut pankin sijoitusratkaisuun, asiantuntevat salkunhoitajat huolehtivat sijoitustesi tasapainon ylläpitämisestä.

  3. Osakesijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Kun sijoitat kymmenen tai useamman kymmenen vuoden jänteellä, matkaan mahtuu nousuja ja laskuja.

  4. Niin voitot kuin tappiotkin realisoituvat vasta, kun myyt. Siihen asti ne ovat vain laskelmia, jotka eivät vaikuta talouteesi tällä hetkellä.

  5. Laskumarkkina itsessään ei ole syy hankkiutua sijoituksista eroon. Jos pitkän aikavälin näkemyksesi sijoituksestasi ei ole muuttunut, ei luultavasti ole syytä myydä.

  6. Hajauta ajallisesti. Tee ostoja tasaiseen tahtiin, laskumarkkinassa saat osakkeita tai rahasto-osuuksia enemmän samalla kuukausisäästösummallasi.

  7. Laita mobiili- tai verkkopankki sekä talousuutiset välillä kiinni, keitä kuppi kuumaa ja keskity johonkin ihan muuhun.

Sijoittaminen ja sijoituspalvelut

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut.

Lue lisää