Nyt, kun koronatartuntojen määrä kasvaa Kiinan ulkopuolella nopeammin kuin Kiinan sisällä, sijoittajat ovat huolestuneita siitä, että koronaviruksen vaikutukset talouteen ovat pidempikestoiset ja vakavammat kuin aiemmin arvioitiin. Tästä eteenpäin virus on päällimmäinen ajuri markkinoilla, ja huomiota kiinnitetään etenkin siihen, miten tilanne kehittyy Yhdysvalloissa ja muissa merkittävissä talouksissa. Tartuntojen kiihtyvä kasvuvauhti Yhdysvalloissa ja Euroopassa, samanlainen kehitys kuin myös Kiinassa nähtiin, voi raastaa markkinoiden hermoja lisää ja pitkittää markkinoiden heiluntaa.

Yhtä tärkeää on se, miten Kiinassa, jonka taloudellinen aktiviteetti on vähitellen heräilemässä, vältetään uusi tartuntojen kasvu. Sijoittajat tarkkailevat myös Italiaa ja Etelä-Koreaa nähdäkseen, miten uusien tartuntojen määrä kehittyy. Toiveena on, että tartuntojen kasvuvauhti hidastuu mahdollisimman nopeasti, kuten Kiinassa kävi tehokkaiden rajaustoimien ansiosta. Jos näin käy, muuttuvat sijoittajien tunnelmat paremmiksi ja ennusteita vaikutuksista tuloksiin ja kasvuun voidaan myös lieventää parempaan suuntaan. Intia on myös mahdollinen huolenaihe – sunnuntaina sieltä oli raportoitu vasta kolme tartuntaa, mutta maa on tiheästi asuttu ja sen terveydenhuoltojärjestelmä tuskin pysyy hoitamaan tehokkaasti laajaa epidemiaa.

Emme usko, että koronavirus aiheuttaa globaalin taantuman, ja jos olemme oikeassa oletuksessamme, osakkeiden yli 13 %:n lasku tai laskumarkkina joka kestää yli 10 viikkoa ovat historiassa tarjonneet houkuttelevia ostonpaikkoja. Tämän oletuksen pohjalta, mutta kuitenkin huomioiden epävarmuudet, jotka liittyvät talouskasvun ja tulosten hetkelliseen heikkenemiseen, pidämme pienen ylipainon osakkeissa. Sen lisäksi, että odotamme viruksen olevan ohimenevä uhka ja että patoutunut kysyntä saa talouden myöhemmin uudelleen elpymään, olemme myös sitä mieltä, että osakkeiden arvostustaso on houkutteleva. Arvostustasot olivat suhteellisen korkeilla tasoilla vuoden alkaessa, viitaten ylikuumenemiseen markkinoilla. Odotuksemme oli silloin, että osakkeiden hyvä tuotto edellyttää tänä vuonna kohtuullista tuloskasvua, ja laskimme vähemmän arvostustasojen nousun varaan. Kyllä, tuloskasvu on heikkoja lähikuukausina viruksen vuoksi, mutta se voi myös elpyä voimakkaasti loppuvuotta kohden. Viimeaikainen riskinottohalukkuuden jyrkkä lasku on kuitenkin myös lisännyt sen mahdollisuutta, että arvostuskertoimet voivat ajaa myös osakkeiden tuottoja seuraavan vuoden aikana. Toki lähtökohtana on, että oletuksemme kasvun ja sentimentin elpymisestä on oikea. Pitkäjänteiselle osakesijoittajalle hyvä kysymys tässä vaiheessa on: heikentääkö koronavirus osakesijoitusteni pitkän aikavälin tuottopotentiaalia? Vastauksen ollessa 'ei' on mahdollista, että nyt on hyvä aika välttää tekemästä tunneperäisiä päätöksiä tai jopa lisätä omistuksia yrityksissä, joilla on valmiudet pärjätä tässäkin myrskyssä.

Tämän viikon ohjelmassa

Tällä viikolla markkinat keskittyvät yhäkin koronavirukseen. Sijoittajia kiinnostaa etenkin se, miten uusien tartuntojen tilastot kehittyvät, mitä yritykset sanovat liikevaihto- ja tulosnäkymistään ja viimeisenä, miten rahapolitiikkaa tai fiskaalielvytystä käytetään lieventämään taloudellisia vaikutuksia ja miten paljon nämä toimet helpottavat markkinoiden pelkotiloja. Talouslukujulkistukset voivat myös vaikuttaa markkinoiden tunnelmiin riippuen siitä, miten suuria yllätyksiä ne tarjoavat odotuksiin nähden. Viralliset Kiinan ostopäällikköindeksit teollisuudelle ja palveluille olivat ennätysalhaisia, ja Caixinin julkaisemat vastaavat luvut ovat todennäköisesti yhtä heikkoja. Ostopäällikköindeksit Euroalueelta ja Yhdysvalloista tulevat avaamaan vaikutuksia teollisuuteen ja palveluihin myös näillä alueilla. Helpotusta markkinoille todennäköisesti kuitenkin tuo perjantain USA:n työllisyysraportti, jossa odotetaan 175 000 uuden työpaikan lisäystä ja vakaata 3,6 % työttömyysastetta.

Vaikka on viruksen syytä, että osakemarkkinat ovat laskeneet, meidän ei pidä aliarvioida USA:n demokraattien esivaalien vaikutusta markkinoihin. Vedonlyöntitoimistojen mukaan Bernie Sandersin presidenttivalinnan todennäköisyys on noussut kolme prosenttiyksikköä viime lokakuusta tähän päivään, ja todennäköisyys Sandersin valinnalle presidentiksi on nyt 26 %. Sandersin tavoitteissa on nostaa veroja ja lisätä regulaatiota ja tämä linja voi nousta suuremmaksi huolenaiheeksi sijoittajille, jos Sanders menestyy Supertiistain esivaaleissa hyvin.