Viime päivinä yhä useammat maat ovat sulkeneet kouluja, kauppoja ja maiden rajoja sekä peruneet kulttuuririentoja estääkseen koronaviruksen leviämisen. Ajatuksena on, että on parempi kulkea etulinjassa kuin tulla jälkijunassa. Toimet aiheuttavat kuitenkin suurta haittaa maailmantaloudelle niin kauan kuin niitä jatketaan. Sen vuoksi myös osakemarkkinat kärsivät.
Vaikka koronavirusepidemian seuraukset voivatkin juuri nyt vaikuttaa arvaamattomilta, kriisi on kuitenkin helposti ymmärrettävissä, sillä tiedämme tarkkaan sen syyn. Epävarmuus johtuu siitä, ettemme tiedä, milloin voimme palata takaisin normaaliin arkeen. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan maailmaa pidetään vielä säästöliekillä.
Yhteistä kaikille tämäntyyppisille kriiseille on kuitenkin se, että jossakin vaiheessa osakemarkkinat ovat alkaneet jälleen nousta, ja näin odotamme tapahtuvan myös tällä kertaa.
Valtavat talouden tukitoimet
Jos koronavirus ei ole maailmanloppu, taloudet ja yritysten liiketoiminta pääsevät ennen pitkään jälleen käyntiin. Sopeutumiskyky, teknologia, tahto ja toimintakyky ovat olleet selviytymisen resepti kaikissa aiemmissa talouskriiseissä, ja jos uskoo niiden toimivan myös tällä kertaa, kannattaa pitkäaikaisten sijoittajien pitää kiinni sijoituksistaan.
Vaikka epävarmuus on tällä hetkellä valtava, on onneksi nähtävissä myös valon pilkahduksia, etenkin Kiinassa, josta koronavirusepidemia sai alkunsa. Siellä epidemia alkaa olla hallinnassa, ja vaikka Apple sulkeekin lähiviikkoina myymälöitään muualla maailmassa, Kiinassa ne avataan pian uudestaan. Virus ei siis ollut maailmanloppu sielläkään.
Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa poliitikot ja keskuspankit ovat ilmoittaneet massiivisista toimista, joiden tarkoituksena on tukea talouksia kaikin mahdollisin keinoin suuremman talouskriisin välttämiseksi. Miesmuistiin ei ole nähty niin nopeita finanssi- ja rahapoliittisia elvytystoimia kuin viime päivinä. Se on ilahduttava uutinen.
Mitä sijoittajan kannattaa muistaa?
Pitkäaikaisilla sijoittajilla parhaita suojia tappioita vastaan ovat aina olleet aika ja kärsivällisyys. Lähikuukaudet ovat kuitenkin koettelemus kaikille sijoittajille. Tulemme epäilemättä näkemään vielä suuria kurssiheilahteluja, ja joinakin päivinä kurssit todennäköisesti suorastaan putoavat.
Kannattaa kuitenkin muistaa seuraavat seikat.
- Osakekurssit heijastavat jo saatuja huonoja uutisia. Jotta kurssien lasku jatkuisi, pitäisi tilanteen kehittyä vielä huonompaan suuntaan kuin tällä hetkellä ennustetaan.
- Talouden kriisit tuntuvat usein maailmanlopuilta, kun olemme niiden keskellä, mutta jälkikäteen tarkasteltuna ne ovat sitä harvoin.
Suunta voi muuttua nopeasti
Juuri nyt kukaan ei tiedä, milloin pahin on ohi – eivät edes maailman johtavat virologian ja pandemioiden asiantuntijat. Sen vuoksi me Danske Bankissa emme voi antaa vuorenvarmoja arvioita siitä, milloin virusepidemia saavuttaa lakipisteensä ja talouksien sekä osakemarkkinoiden pohjakosketus tapahtuu.
Pidämme kuitenkin todennäköisimpänä, että talous nousee jälleen jaloilleen tämän vuoden jälkipuoliskolla, ja viime päivinä ilmoitetut suuret finanssi- ja rahapoliittiset elvytystoimet takaavat virusepidemian laannuttua erittäin suotuisat olosuhteet talouskasvun kiihtymiselle.
Kokemus on osoittanut, että osakemarkkinoilla käänne tapahtuu paljon ennen muuta taloutta. Historiallisesti osakemarkkinat ovat tavallisesti kulkeneet 1–2 vuosineljännestä talouden kehitystä edellä, ja kun sijoittajat alkavat nähdä valoa tunnelin päässä, käänne voi tapahtua todella nopeasti. Se nähtiin esimerkiksi finanssikriisin jälkeen, jolloin 9. maaliskuuta 2009 saavutetun pohjakosketuksen jälkeen yhdysvaltalainen S&P 500 -indeksi nousi 72 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana.
Pysyttele strategiassasi
Tämänhetkisestä epävarmuudesta huolimatta suosittelemme sijoittajia yleensä pitämään kiinni sijoituksistaan, jos ne sopivat heidän sijoitusprofiiliinsa, jossa otetaan huomioon niin riskinottohalukkuus kuin sijoitusaikakin. Monille sijoittajille se tarkoittaa itse asiassa sitä, että heidän on tasapainotettava salkkuaan, eli myytävä joukkolainoja ja ostettava osakkeita, jotta niiden osuudet ja sen myötä salkun riskitaso pysyisivät tavoitteen mukaisina. Jos olet sijoittanut Danske Bankin sijoitusratkaisuun, asiantuntevat salkunhoitajat huolehtivat sijoitustesi tasapainon ylläpitämisestä.
Jos sinulla on kysyttävää sijoituksiisi liittyen, voit milloin tahansa ottaa yhteyttä sijoitusneuvojaasi. Pyydämme kuitenkin ottamaan huomioon, että sijoitusneuvojamme ovat tällä hetkellä tavallista kiireisempiä.