Historiallisen huono ensimmäinen vuosineljännes, mutta toivo elää lääkekehityksessä

Koronavirus leviää yhä hitaammalla vauhdilla globaalisti ja monet maat ovat jo aloittaneet rajoitustoimien purkamisen tai aloittavat sen pian. Tämä on erittäin positiivinen asia taloudelle, koska ihmisten palatessa takaisin töihin ja talouden aktiviteetin käynnistyessä vähitellen, alkaa myös elpyminen. Kuitenkin, ihmisten palatessa takaisin työpaikoille kasvaa myös uusien tartunta-aaltojen riski, eli rajoitustoimien purkaminen voidaan tehdä vain hitaasti ja vaiheittain samaan aikaan arvioiden vaikutuksia viruksen leviämiseen.

Osakemarkkinat päättivät viime viikon alkukuukautta rauhallisemmissa merkeissä, ottaen pienen tauon huhtikuun ensimmäisten viikkojen voimakkaaseen nousuun. Kuten oli odotettavissa, ensimmäisen vuosineljänneksen talousluvut olivat karmeaa katsottavaa: Yhdysvalloissa BKT laski 4,8 % vuoden takaisesta, euroalueelle laskua saatiin 3,3 % vuoden takaisesta ja luvassa on tätäkin huonompia lukuja toiselle vuosineljännekselle. Vaikka useampi suuri teknologiayhtiö Yhdysvalloissa on tarjoillut kohtuullisen hyvän tuloksen, Amazonin tulos oli pettymys yhtiön kärsiessä korkeammista kustannuksista sen sopeutuessa koronaviruksen vaikutuksiin. Tämä lisäsi huolia siitä miten heikosti yhtiöiden tulokset voivat kehittyä kriisin aikana.

On erittäin hankalaa arvioida koronaviruksen kaikkia vaikutuksia talouksiin ja tuloksiin. Koska epävarmuus on niin korkealla, jatkunee myös markkinoiden heilunta tästä eteenpäin. Positiivista on kuitenkin se, että lääketieteessä tehdään edistysaskeleita koronaviruksen osalta: Pfizer ilmoitti, että hätärokotus saattaisi olla saatavilla jo tämän vuoden syksyllä, kun taas Gilead-lääkeyhtiön Remdivisir osoitti voivansa nopeuttaa toipumista ja alentaa kuolleisuutta henkilöillä, jotka ovat sairastuneet koronaviruksen vuoksi. Lääketieteellinen läpimurto rokotuksen tai parannuskeinon muodossa muuttaisi markkinoiden tunnelmat täysin, poistaen riskin mahdollisista uusista rajoitustoimista ja saaden ihmiset palaamaan entiseen elämäänsä ilman pelkoa viruksesta. Mutta niin kauan kuin ei ole saatavilla rokotetta tai parannuskeinoa, eikä laumaimmuniteettikaan auta, epävarmuus tulevasta on korkealla. Tässä tilanteessa suosimme laatuosakkeita ja sitä, että sijoittaja pysyy omien tavoitteidensa mukaisessa sijoitussuunnitelmassaan.

Kiinan ostopäällikköindeksi voi maalata kuvan elpymisestä muuallakin

Vaikka koronakriisi ja mahdolliset uudet elvytystoimet valtioilta ja keskuspankeilta ovat yhäkin tärkeimpiä ajureita markkinoille, saamme tällä viikolla markkinoita mahdollisesti kiinnostavaa tietoa siitä miten taloudet voivat nyt. Keskiviikkona julkaisuvuorossa on euroalueen vähittäismyyntitilasto, ja se tulee kertomaan siitä miten kysyntä kehittyi maaliskuussa, kun rajoitustoimet olivat jo useissa maissa käytössä. Torstaina vuorossa on Kiinan palvelu-ostopäällikköindeksi. Tätä lukua on tärkeää seurata, koska se voi kertoa siitä, mitä muissa maissa on mahdollisesti luvassa lähiaikoina kun rajoituksia lähdetään purkamaan. Keskuspankkien osalta vuorossa on Englannin keskuspankki torstaina, mutta markkinat eivät odota muutoksia. Yhdysvalloissa perjantaina vuorossa on laajempi työmarkkinaraportti, kun taas viikoittaiset työttömyyskorvaushakemukset julkaistaan jälleen torstaina. Markkinan toiveissa on, että työttömyyskorvaushakemuksien määrä jatkaa laskuaan edellisen viikon lukuihin verrattuna, vaikkakin absoluuttinen määrä tulee varmasti taas olemaan korkea.

Tutustu osakesäästötiliin

Koostimme sinulle yhteen paikkaan kaiken oleellisen tiedon osakesäästötilistä. Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin siihen, miten osakesäästötili toimii.

Lue lisää