Poliittiset kiistat lisääntymään päin

Viime viikon alkupuolella saatiin hyviä uutisia koronaviruksen rokotteen kehityksestä, kun Moderna esitteli onnistumisiaan ensimmäisen vaiheen rokotetutkimuksessa. Tämän lisäksi Emmanuel Macron ja Angela Merkel kertoivat esittävänsä 500 miljardin euron elpymisrahaston perustamista, jonka avulla voitaisiin tukea Euroopan elpymistä. Viikonloppua kohden tunnelma kuitenkin muuttui. Kuten on jo jonkin aikaa ollut nähtävissä, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja republikaanipuolue näyttäisivät valinneen Kiinan syyttämisen pääasialliseksi strategiakseen saadakseen Trumpin uudelleenvalituksi marraskuussa. Ei ole yllättävää, että strategiaksi valittiin vanha populistinen keino harhauttaa massojen huomio sisäpoliittisista virheistä ulkoiseen viholliseen. Kuitenkin, jos tämä linja viedään liian pitkälle, ei se tee hyvää markkinoille.

Sen lisäksi, että Yhdysvallat syyttävät Kiinaa koronaviruksen levittämisestä, tähtäimessä on nyt Huawein pääsyn rajoittaminen amerikkalaisten yritysten dominoimalle puolijohdemarkkinalle sekä molemman puolueen tukeman lakialoitteen edistäminen, joka toteutuessaan johtaisi sellaisten yhtiöiden poistamiseen Yhdysvaltojen pörssilistoilta, joilla on Kiinan tai muun valtion enemmistöomistus. On selvää, että globaalin talouden ollessa niin heikossa jamassa ja markkinoiden vasta päästyä jaloilleen koronaviruksen aiheuttaman shokin jälkeen, ei tarvita uutta kauppasotaa. On kuitenkin hyvä asia, että Yhdysvaltojen nopea toipuminen voidaan nähdä lähestulkoon edellytyksenä sille, että presidentti saa uuden kauden. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka Trump leikkii tulella, tärkeintä on pitää äänestäjät tyytyväisenä.

Kiina edistää nyt myös omia poliittisia tavoitteitaan etenkin Hong Kongin osalta. Juuri ennen Kiinan kansankongressin kokoontumisen käynnistymistä, kertoi Kiina yllättäen siitä, että he aikovat sisällyttää Hong Kongin Kiinan uuden turvallisuuslain alle. Tämä sai markkinat ainakin hetkellisesti hermostumaan. Tämä ehdotus myös uhkaa Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteita, USA:n ollessa vahva Hong Kongin demokratian tukija. Vaikka Kiina poisti talouskasvuennusteen tälle vuodelle, he silti tarvitsevat globaalin talouden elpymistä ja uusi kauppasota uhkaisi tätä näkymää merkittävästi.

Osakemarkkinaa tarkasteltaessa saattaa vaikuttaa jopa siltä, että markkina on ollut liian optimistinen. On kuitenkin mielenkiintoista huomata, että esimerkiksi Bank of American mukaan hieman yli 70 % globaaleista osakkeista ovat yhä yli 20 % alemmilla tasoilla kuin niiden aiemmat huipputasot. Tätä selittää etenkin suhteellisen vahva nousu kasvu- ja laatuyhtiöissä. Itse asiassa, amerikkalaisten teknologiayhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo on nyt noin 1,3 kertaa suurempi kuin kaikkien kehittyvien markkinoiden osakkeiden markkina-arvo sekä yli 1,8 kertaa suurempi kuin euroalueen osakkeiden markkina-arvo. Me uskomme yhä, että teknologiayhtiöt ja laatuosakkeet ovat parhaita valintoja tässä markkinassa, ja laskemme samaan joukkoon myös korkealaatuisen amerikkalaisen osakemarkkinan kokonaisuudessaan, mutta elpymisen jatkuessa odotetusti on myöhemmässä vaiheessa myös muilla osakemarkkinan alueilla varaa nousta.

Mielenkiintoista dataa euroalueelta

Viikko käynnistyy saksalaisella datalla: ensimmäisen vuosineljänneksen lopulliset BKT-luvut julkaistaan, ja sen lisäksi luvassa oli jo maanantaiaamuna ajankohtaisempi yritysten luottamusta mittaava Ifo-indeksi. Huhtikuun Ifo-lukema oli negatiivinen yllätys, kun taas toukokuun luku oli hieman odotuksia parempi ja myös huhtikuun luvusta parannus, vaikkakin taso on yhä historiaansa nähden hyvin alhainen kuvaten koronaviruksen tuomaa epävarmuutta. Torstaina julkaisuvuorossa ovat toukokuun osalta yritysten ja kuluttajien luottamuslukuja koko euroalueelle: huhtikuun luvut olivat molemmilta osin ennätyshuonoja. Sen lisäksi mielenkiintoista on seurata mihin toukokuun ensimmäinen inflaatioarvio euroalueelle asettuu, julkaisu on perjantaina.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme