Huhtikuussa osakkeet nousivat voimakkaasti, vaikka kuun aikana julkaistut talousluvut olivat lähes poikkeuksetta historiallisen heikkoja koronaviruksen aiheuttamien poikkeuksellisien rajoitustoimien vuoksi. Danske Bankin suomalaisasiakkaat tekivät huhtikuussa kauppoja yli puolet vähemmän kuin maaliskuussa – tässä huomioitavaa on, että maaliskuussa kauppoja tehtiin merkittävästi normaalia enemmän. Kauppamäärät olivat noin 60 % viime vuoden huhtikuun tasosta. Tämä viittaa siihen, että sijoittajat ovat siirtyneet odottavammalle kannalle markkinan pahimman turbulenssin väistyttyä.

Huhtikuun edetessä tilanne rahoitusmarkkinoilla parani, kun pahimmat koronaviruspelot hellittivät. Yhdysvaltalaisosakkeet menestyivät hyvin teknologiasektorin johdolla ja yhdysvaltalaisosakkeiden osuus vaihdosta jatkoi myös kasvuaan.

– Applen osake nousi huhtikuussa myydyimpien listalle. Vaikka amerikkalaiset teknologiayhtiöt ovatkin raportoineet pääasiassa hyviä tuloksia ja Applenkin kurssi nousi huhtikuun aikana, on sijoittajille mahdollisesti herännyt huoli rajoitustoimien vaikutuksista myyntiin myös Applen kaltaisilla jäteillä, Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen sanoo.

Tuloskausi heilutti markkinoita entisestään

Yhdysvaltojen osakemarkkinan toimialarakenne on suotuisa ja alueen kasvunäkymät verrattuna Eurooppaan tai Japaniin ovat paremmat. Yhdysvalloissa selvässä vaihtokärjessä oli Bank of America.

Suomessa vaihtokärki oli Outokumpua lukuun ottamatta varsin odotettu. Outokummun voimakkaat kurssiliikkeet huhtikuussa ovat ilmeisesti houkutelleet sijoittajia kaupankäyntiin. Fortumia nettomyytiin, vaikka osake pysytteli huhtikuun ajan pääosin poikittaisessa liikkeessä Uniper-uutisista huolimatta.

– Lisäheiluntaa markkinoille toi Q1-tuloskausi, joka alkoi kuun puolivälissä, sekä öljyn hinnan historiallinen romahdus. Seuraavien kuukausien aikana tullaan näkemään koronaviruksen vaikutuksia talouteen ja yritysten tuloskehitykseen, ja odotettavissa onkin heiluntaa ja aktiivista kaupankäyntiä osakemarkkinoilla myös jatkossa, Kemppainen sanoo.

Tutustu osakesäästötiliin

Koostimme sinulle yhteen paikkaan kaiken oleellisen tiedon osakesäästötilistä. Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin siihen, miten osakesäästötili toimii.

Lue lisää