Riskit kiinnittävät sijoittajien huomion
Osakkeet päättivät viikon laskuun leikaten maaliskuun loppupuolelta käynnistynyttä kurssinousua. On mielestämme normaalia nähdä heikompiakin jaksoja markkinoilla nyt kun talousluvut ja tulokset kertovat synkkää tarinaa talouden tilasta ja samaan aikaan osakkeet ovat nousseet erittäin paljon ja erittäin nopeasti. Markkinoilla heilunta tulee todennäköisesti jatkumaan kaupankäyntimäärien ollessa alhaisia ja sijoittajien kotiuttaessa voittoja toimialoista, jotka ovat nousseet parhaiten tähän mennessä. Nyt kun rajoitustoimia puretaan monissa maissa, markkinoiden mielenkiinto kohdistuu siihen lähteekö virus uudelleen leviämään voimakkaasti ja miten elpyminen käynnistyy eri maissa.
Etelä-Koreassa on nähty nousua päivittäisissä koronavirustartunnoissa sen jälkeen kun virusta kantanut henkilö kävi useissa yökerhoissa, ja onkin tärkeää seurata miten tilanne edistyy tästä eteenpäin. Tämä esimerkki osoittaa kuinka herkkiä tartuntatilastot ovat muissakin maissa, jotka ovat vielä Etelä-Koreaa aikaisemmassa vaiheessa viruksen hallinnan osalta. Rajoitustoimien vähentäminen on hyvä asia talouksille, ja luvassa on lisääntynyttä taloudellista aktiviteettia, mutta Fedin johtokunnan puheenjohtaja Jerome Powell varoitti, että talouden toipuminen on nykyisiä odotuksia hitaampaa. Hänen mukaansa tarvitaan lisää finanssielvytystä, jotta Yhdysvallat saadaan takaisin talouskasvun tielle. Tämä aiheutti pelkoa siitä, että ne odotukset nopeasta toipumisesta, jotka ovat saaneet osakkeetkin voimakkaaseen nousuun, ovat mahdollisesti olleet liian optimistisia.
Sen lisäksi Donald Trump on jälleen kerran kääntänyt syyttävän sormensa hänen suurimpaan viholliseensa eli Kiinaan – hän uhkasi tulleilla, kehotti amerikkalaisia eläkeyhtiöitä sulkemaan kiinalaiset osakkeet pois sijoituksistaan sekä varoitti siitä, että voi leikata kaikki suhteet Kiinaan herättäen sijoittajien huolia uudesta kauppasodasta. Trumpin aiempaa terävämpi retoriikka osuu hetkeen, jolloin koronavirus on saanut Yhdysvaltojen talouden taantumaan ja osakemarkkinat laskuun, tehden mahdollisesta uudesta kauppasodasta kalliin harjoituksen myös Yhdysvalloille. Siksi, vaikka Trumpin puheet Kiinaa kohtaan saattavat koventua lisääkin, emme usko, että näemme samanlaista kauppasotaa uudelleen lähikuukausina. Etenkin vaakakupissa painavat marraskuun presidentinvaalit; uusi kauppasota satuttaisi etenkin maanviljelijöitä, eli tärkeää osaa Trumpin kannattajista.
Vaikka odotamme talouden aikanaan elpyvän ja sen myötä osakkeidenkin nousevan korkeammille tasoille, näemme tällä hetkellä monia riskejä, jotka realisoituessaan voivat vaikuttaa osakkeiden tuottoihin negatiivisesti lyhyellä aikavälillä. Pysymme ylipainossa osakkeissa, mutta pidämme ylipainon varovaisen pienenä.
Toukokuun ostopäällikköindeksit osoittavat kuinka nopeasti taloudet voivat elpyä
Rajoitustoimien keventyessä on tärkeää tarkkailla sitä lähteekö koronavirus uudelleen leviämään, jotta voi saada käsityksen siitä miten talouksien avaaminen edistyy tästä eteenpäin. Sen lisäksi, tällä viikolla luvassa on USA:n, Saksan, Ranskan ja Euroalueen ostopäällikköindeksit ja niistä voidaan nähdä ensimmäisiä merkkejä siitä miten nopeasti taloudet saattaisivat elpyä ensimmäisten rajoitustoimien purkamisten jälkeen. Kiinan ostopäällikkölukujen perusteella näyttäisi siltä, että elpyminen tulee olemaan romahdusta hitaampaa ja sen vuoksi voi olla, että markkinat ovat olleet hieman liian optimistisia ja lähiaikoina heiluntaa saattaa olla luvassa.
Saksan ZEW-indeksi osoittaa miten tunnelmat ovat muuttuneet huhtikuun erittäin heikon luvun jälkeen, kun taas euroalueen kuluttajaluottamus antaa osviittaa siitä, miten optimistisia kuluttajat ovat ja miten kulutuksen mahdollisesti käy kun taloudet avautuvat. Viikoittaiset työttömyysluvut USA:sta saavat todennäköisesti jälleen huomiota osakseen ja markkinoilla odotetaan, että viime viikkojen paremmat lukemat saavat jatkoa tälläkin viikolla.