Viime viikko tarjosi laajan kattauksen talouslukujulkistuksia. Lähestulkoon kaikki talouden aktiviteettia mittaavat lukemat laskivat jyrkästi huhtikuussa, eikä tämä ole yllätys ottaen huomioon koronaviruksen ja sitä seuranneet rajoitustoimet. Siksi markkinat eivät reagoineet kovin paljon talouslukuihin, mutta niistä on nostettavissa joitakin mielenkiintoisia huomioita.

Ostopäällikköindeksit osoittivat, että tilanne vaikuttaa heikommalta Euroopassa kuin Yhdysvalloissa ja tulee olemaan mielenkiintoista huomata, miten nopeasti aktiviteettitasot palautuvat toukokuun aikana. Jos eurooppalaisten ostopäällikköindeksien pudotus on pysyvämpi, silloin eurooppalaiset osakkeetkin saattavat jatkaa heikkoa kehitystään muihin osakemarkkinoihin verrattuna. Yhdysvalloissa julkaistiin huhtikuun työmarkkinaraportti perjantaina. Sijoittajat eivät reagoineet valtavaan loikkaan työttömyydessä huonon luvun ollessa jo odotuksissa. Yksi tärkeimpiä viestejä raportissa oli se, että yli 20 miljoonan työpaikan menetys yhdessä kuukaudessa on jotain, mitä ei ole koskaan aiemmin tapahtunut. Epänormaali shokki taloudessa voi tarkoittaa sitä, että myöskään toipuminen ei seuraa tyypillistä polkua, eikä se siten mahdollisesti ole yhtä hyvin ennustettavissa tavallisilla talouden malleilla. Jos näin on, vaikka tunnelmat markkinoilla ovat juuri nyt olosuhteisiin nähden hyvät sijoittajien keskittyessä talouksien avaamistoimiin, säilyy epävarmuus korkealla tasolla. Riskit siitä, että näemme uuden tartunta-aallon, rajoitukset poistetaan odotuksia hitaammin ja talouden elpymisessä kestää kauemmin, ovat yhä olemassa. Vaikka pidämme osakkeet pienessä ylipainossa, varomme liiallista optimismia.

Politiikkaa ja rajoitustoimien poistamista

Poliittiset riskitekijät heräsivät viime viikolla jälleen henkiin. Trump palasi tyypilliseen retoriikkaansa Kiinaa kommentoidessaan, tällä kertaa syyttäen maata viruksen synnystä. Sijoittajien mieleen nousivat nopeasti mahdolliset uudet tullimaksut ja kauppasodan uudelleensyttyminen. On vaikeaa ennakoida, miten Kiinan ja Yhdysvaltojen suhde kehittyy seuraavan vuoden aikana, mutta Trumpin paluu Kiinaa syyttelevään sävyyn voi kertoa siitä, että jatkossa osakemarkkina on herkempi kauppapoliittisille uutisille. Siksi Yhdysvaltojen ja Kiinan suhde etenkin nyt presidentinvaalien lähestyessä nousee selvästi seurattavien aiheiden joukkoon.
Lähiaikoina markkinat kuitenkin keskittyvät siihen, miten talouksien avaaminen sujuu. Kun rajoitustoimia kevennetään Euroopassa ja Yhdysvalloissa, elpyminen näyttäisi sijoittajien ja markkinoiden mielestä olevan hyvässä vauhdissa. Paluu normaaliin talouden aktiviteettiin ei kuitenkaan välttämättä suju jouhevasti, ja on tärkeää seurata uutisia ja talouslukuja. Siksi, vaikka päivittäiset koronavirustartunnat eivät ole enää keskipisteessä, ei niitä kannata unohtaa kokonaan. Jos uusien tartuntojen määrä lähtee uudelleen nousuun, saattaa rajoitustoimien purkaminen kestää odotettua kauemmin. Myös uutiset siitä, kuinka rajoituksia puretaan, voivat vaikuttaa markkinoiden tunnelmiin.

Talouslukurintamalta ei ole luvassa merkittäviä julkaisuja tällä viikolla. Euroalueen ensimmäisen vuosineljänneksen BKT-luku, Euroopan, Kiinan ja Yhdysvaltojen teollisuustuotantoluvut ja vähittäismyyntiluvut Kiinasta ja Yhdysvalloista ovat vuorossa viikon edetessä, ja näiden lisäksi seurataan yhä mielenkiinnolla Yhdysvaltojen työttömyyskorvaushakemuksia. Kuten viime viikkojen aikana on nähty, sijoittajat voivat katsoa lyhyellä aikavälillä huonojen lukujen yli. Tilanne muuttuu mielenkiintoiseksi, kun talousluvut alkavat heijastelemaan talouksien elpymistä rajoitustoimien purkamisen jälkeen – tätä vaihetta joudutaan kuitenkin vielä odottamaan jonkin aikaa.