Huono-osaisten lapsiperheiden määrä on lisääntynyt Suomessa viime vuosina. Nostaaksemme keskusteluun suomalaisten eriarvoiset lähtökohdat taloudelliseen mielenrauhaan etsimme vuonna 2019 yhdessä SOS-Lapsikylän kanssa vaikeisiin olosuhteisiin syntyneitä lapsia, joille teimme lupauksen pesämunasta, jonka lapsi saa käyttöönsä aikuisena.

Yksi lahjanlupauksen saaneista lapsista on Nelea. Nelean äiti Oona, 19 v, on elänyt nuoruutensa osittain koulu- ja perhekodeissa. Oona sai tietää olevansa raskaana päivänä, jolloin hän täytti 17 vuotta.

Oona kirjoitti kirjeen, joka on osoitettu Nelealle hetkeen, jolloin hän on jo aikuinen ja voi halutessaan lunastaa Danske Bankin lahjanlupauksen itselleen. Kirje ja ja sen sisältämä viesti sopii erityisen hyvin äitienpäivään:

"Hei Nelea,

Tätä lukiessasi olet jo aikuinen nainen. Lupaan olla sinulle äiti, jonka luo voi aina tulla. Joka auttaa, kun on vaikeaa. Joka kannustaa ja tukee sinua. Äiti, joka on läsnä. Lupaan sinulle, ettet koskaan jää yksin.

Rakkaudella,
Äiti"

 Ajatuksia äitiydestä

Äitiyttä voi olla monenlaista, ja se voi myös herättää monenlaisia tunteita. 

”Äitiys on ollut aina minulle kaikkein tärkeintä. Se tuo valoa ja kertoo elämän eteenpäin menemisestä. Äitiyden myötä voi vaikuttaa ratkaisevasti lapsen elämään. Sijaisäitinä vastuu on erilaista, kun huolehtii toisen lapsista.”
Valtakunnallisella äitienpäiväkunniamerkillä palkittava SOS-Lapsikylän sijaisäiti Marjo Toppari

”Joissain perheissä äitienpäivä ei ole ilon juhla. Joillakin siihen liittyy erityisen paljon surua ja luopumisen tuskaa. Joillain ei ole koskaan ollut mahdollisuutta olla äiti, vaikka olisivat niin toivoneet. Toiset ovat äitejä toisten synnyttämille lapsille ja jotkut ovat saaneet olla äitejä liian vähän aikaa. Joillekin äidinrakkauden suurin osoitus on ollut varmistaa lasten turvallisuus heistä luopumalla. Joskus ja onneksi usein äitiys on myös helppoa ja kevyttä, ja se tuottaa äärettömän suurta iloa. Muistetaan silloin kiittää siitä onnesta.” 
SOS-Lapsikylän entinen kehittämispäällikkö, Keusoten perhekeskuspalveluiden koordinoiva esimies Sanna Välimäki

“Päivän paras heti on aina se, kun lapset tulevat kotiin koulusta. Yksi lapsista haluaa aina juosta suoraan syliini ja halata minua. Lapset tuovat valon elämääni. Näillä lapsilla ei ole muita vanhempia, joten kun he toivottavat hyvää äitienpäivää, se merkitsee minulle enemmän kuin mikään. Lasten kasvattaminen on iso haaste, sillä he ovat kasvaneet huonoissa oloissa ja tarvitsevat paljon apua. Vaikeuksista huolimatta minä rakastan tätä, se on osa äitinä olemista.”
SOS-Lapsikylän lapsikylä-äiti Joumala Libanonista 

”Äitienpäivänä kiitämme kaikkia lasten elämässä olevia tärkeitä aikuisia. Kaikkia äitejä, jotka yrittävät parhaansa joka päivä. Äitejä, jotka toimivat sisua ja sydäntä vaativassa tehtävässä sijaisvanhempana. Ja heitä, jotka ovat mukana tukiperhetoiminnassa ja luomassa mukavia lapsuusmuistoja. Sydämellinen kiitos.”
Annemi Usva-Vänttinen, yritysyhteistyöpäällikkö, SOS-Lapsikylä

Lahjanlupaus-lahjoitus

on osa Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha kuuluu kaikille -hanketta, joka pyrkii tarjoamaan suomalaisille välineitä ja itsevarmuutta taloudellisen mielenrauhan löytämiseen sekä herättelemään yhteiskunnallista keskustelua tärkeästä aiheesta. Hankkeen kimmokkeena ovat 2018 julkistetun Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksen päälöydökset; suomalaisilla on matalampi taloudellinen mielenrauha kuin muilla pohjoismaalaisilla, kolmannes suomalaisista on vähintään viikoittain huolissaan saako rahansa riittämään sekä se, että lähes puolet suomalaisista ei usko mahdollisuuksiinsa vaurastua.

Lue lisää