Danske Bank ennustaa tuoreessa sijoitusnäkemyksessään, että vuoden alussa alkanut globaali nousu osakemarkkinoilla tulee jatkumaan.
– Osakekurssien nousun jatkuminen edellyttää uutta polttoainetta rahoitusmarkkinoille. Odotamme, että makrotaloudellinen ja poliittinen kehitys tukevat osakkeita vuonna 2019 ja että osakkeissa on edelleen nousupotentiaalia, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.
Danske Bank ennustaa osakkeiden kallistuvan seuraavien 12 kuukauden aikana globaalisti keskimäärin 5–7 prosenttia. Kemppaisen ennusteessa osakkeiden kallistuminen saa vetoapua useasta tekijästä. Politiikan vaikutus kursseihin on nyt vahva, ja Danske Bank ennustaa suotuisten päätösten tukevan kurssien nousua.
– Odotamme Yhdysvaltojen ja Kiinan tekevän sopimuksen, joka lopettaa kauppasodan. Pidämme epätodennäköisenä kovaa brexitiä ilman sopimuksia tulevista Iso-Britannian ja EU:n välisen kauppasuhteiden ehdoista. Kiinan hallitus on viime aikoina ryhtynyt hidastuneen talouskasvun elvytystoimiin, kun taas Euroopassa on odotettavissa taloutta enemmän tukevaa politiikkaa. Nämä tekijät yhdessä vakauttavat kehitystä.
Osakkeiden tuotto jäi viime vuonna negatiiviseksi loppuvuoden kovan laskun takia. Danske Bank uskoo, että talouskasvu jatkuu eikä ennakoi taantumaa. Kemppainen huomauttaa, että talouskasvun jatkuessa toinen tappiovuosi olisi poikkeus.
– Kurssien lasku ilman taantumaa on tyypillisesti yksittäistapaus. Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksistä nähdään, ettei kahta peräkkäistä negatiivista tuottojaksoa ole koskaan esiintynyt muuten kuin taantuman aikana.
Mitä tapahtui huonoille uutisille?
Viime vuoden kurssilasku sai monet sijoittajat pelkäämään osakemarkkinoiden olevan pidempiaikaisessa laskussa. Nyt tunnelma on muuttunut nopeasti.
– Viime tammikuu oli amerikkalaisten osakkeiden osalta paras tammikuu vuoden 1987 jälkeen ja sitä edelsi huonoin joulukuu vuoden 1931 jälkeen. Se kuvaa, miten nopeasti sijoittajien tunnelmat voivat muuttua. Tämä johtui siitä, että monet sijoittajia vuoden 2018 lopussa vaivanneet keskeiset epävarmuustekijät alkoivat väistyä, Kemppainen huomauttaa.
Yhdysvaltojen keskuspankki Fed kytki autopilotin pois päältä ja sai markkinat vakuuttuneiksi siitä, ettei se aio nostaa korkoja automaattisesti.
– Sijoittajat pelkäsivät, että Fed tukahduttaisi talouden nousun liian usein toistuvilla ja liian nopeilla korkojen nostoilla, mutta keskuspankki viesti, että se aikoo seurata talouden ja rahoitusmarkkinoiden kehitystä tarkasti. Tämä rauhoitti sijoittajia.
Samaan aikaan saatiin merkkejä Yhdysvaltojen ja Kiinan välisten kauppaneuvottelujen etenemisestä.
– Loppujen lopuksi kurssien merkittävä lasku vaikutti yksinkertaisesti liian suurelta suhteessa talouden kasvunäkymiin ja osakkeiden houkuttelevaan arvostukseen.