Suomessa sukupuolten sijoittamisaktiivisuus eroaa vähiten Pohjoismaista, kertoo Danske Bankin taloudellinen mielenrauha -tutkimus. Suomessa miehistä kertoo sijoittavansa 42 prosenttia, kun naisilla osuus on 30 prosenttia.

Aktiivisempia naissijoittajia löytyy vain Ruotsista, jossa naisista sijoittaa 38 prosenttia. Ruotsalaisista miehistä sijoittajia on 51 prosenttia.

– Suomalaisnaiset ovat etenkin viime vuosina lähteneet aktiivisesti perehtymään sijoittamiseen, ja tämä varmastikin heijastuu näihin lukuihin. Ruotsalaisnaisten sijoittaminen selittyy paljolti maan yleisellä sijoittamisinnolla. Kaikista ruotsalaisista 44 prosenttia kertoo sijoittavansa, kun Suomessa tämä osuus jää 36 prosenttiin, kertoo senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Kivipelto muistuttaa, että sijoittaminen on myös naisille hyvä tapa varautua yhä piteneviin elämiin.

– Naisten pienemmät ansiot selittävät varmasti osittain eroa miesten ja naisten välillä. Matalammat ansiot kuitenkin myös tarkoittavat matalampaa eläkettä samalla, kun naiset tyypillisesti elävät pidempään. Tässä yhtälössä pitkäaikainen sijoittaminen voi olla hyvä apu naiselle, Kivipelto sanoo.

Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksen mukaan yleisin syy olla sijoittamatta on ylimääräisen rahan puute. Naisille korostuvat tämän lisäksi itseluottamuksen puute ja sijoittamisen vaikeaselkoisuus.

Mihin naiset sijoittavat?

Tänä vuonna suomalaisnaisista aikoo säästää ja sijoittaa 54 prosenttia. Tästä valtaosa jää kuitenkin enemmän säästämiseksi, sillä 38 prosenttia aikoo säästää tilille. Osakkeisiin aikoo sijoittaa 11 prosenttia ja rahastoihin 21 prosenttia. Luvut sisältävät päällekkäisyyksiä, sillä tutkimuksessa vastaaja sai valita useita sijoituskohteita.

– Tilille säästäminen on hyvä alku sijoittamiselle. Se osoittaa, että naisilla on kykyä suunnitella talouttaan siten, että säästöön jää rahaa. Ongelma on kuitenkin se, että nykyisillä koroilla inflaatio uhkaa syödä tilillä olevia säästöjä. Siksi sijoitussuunnitelma ja riittävän pitkä sijoitusaika olisivat iso askel eteenpäin.

Ero miehiin on selvä: miehistä 64 prosenttia aikoo säästää ja sijoittaa. Erot muodostuvat juuri perinteisestä sijoittamisesta: miehistä yli viidennes sijoittaa osakkaisiin ja yli neljännes rahastoihin.

– Sijoituspuhe on edelleen järkyttävän miehistä, jossa kerskutaan omasta osaamisesta syntyneillä onnistumisilla ja jätetään kertomatta epäonnistumiset. Tämä mansplainaus kannattaa unohtaa, hahmottaa oma osaaminen ja tarpeet ja tarvittaessa hakea neuvontaa sijoitussuunnitelman tekemiseen. Sijoittajina naisten vahvuus on rauhallisuus, harkittu riskinotto hosumisen sijaan.


Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme