Sulje silmäsi ja kuvittele mielessäsi tyypillinen sijoittaja. Tulvahtiko ajatuksiisi kuva keski-ikäisestä, liituraitapuku päällä sikaria tupruttelevasta ja viskiä siemailevasta miehestä? Moni mieltää sijoittamisen harvojen huviksi, ajatellaan että ”se nyt on sellaista porhojen ja pienen piirin salatiedettä, johon vain harvoilla on pääsy saatikka varaa osallistua”. Pitäisi olla Mensan jäsenkortti takataskussa ja luettuna kaikki maailman sijoitusoppaat, että uskaltaisi edes lähteä kokeilemaan.

Oikeastihan asia ei ole näin. Sijoittaminen voi yksinkertaisimmillaan olla kuin kuukausittaista tilille säästämistä – se ei vaadi sen enempää tietoa tai taitoa, eikä valtavia rahamääriä. On paljon sellaisia sijoitusvaihtoehtoja, joissa asiantuntijat hoitavat sijoituksia. Ja toisaalta, jos homma kiinnostaa, niin mikään ei estä ottamasta sijoituksia omiin käsiin ja panostamasta asiaan juuri niin paljon kuin haluaa.

Miksi sijoittamisen aloittaminen sitten on tärkeää, erityisesti naisille? Syitä on monia: keskimäärin naisten palkat ovat pienempiä kuin miehillä, samoin eläkkeet. Äitiyden aiheuttamat poissaolot työelämästä ovat usein urakehitystä hidastavia. Ja niin edelleen.

Kysyimme kolmelta sijoittamisen puolesta puhuvalta naiselta heidän parhaat vinkkinsä niille naisille, jotka epäröivät sijoittamisen aloittamista. Mitä asioita esiin nostavat näyttelijä-bloggaaja Jasmin Hamid, senioristrategi Kaisa Kivipelto tai varsinainen alan konkari, yli 40 vuotta varallisuudenhoidon parissa työskennellyt Susanna Miekk-oja?

Kaisa Kivipelto

”Tuoreena äitinä minulle on tullut hyvin tutuksi se valtava informaatiotulva ja päätösten määrä, mitä tulee raskauteen, synnytykseen, lapsen ruokkimiseen ja kasvattamiseen – mitä odottava äiti voi syödä, miten synnytykseen valmistaudutaan, mitkä lastenvaunut kannattaa hankkia, milloin kiinteät aloitetaan ja mitä silloin syödään, miten nukutaan ja missä. Niillä organisointi- ja päätöksentekokyvyillä mitä vauva-arjessa kertyy, ei ole mitään haasteita lähteä suunnittelemaan myös omaa taloutta.

Kunhan sitä ylimääräistä alkaa jälleen omasta taloudesta löytyä, kannattaa ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja laatia itselleen tavoitteisiin sopiva sijoitussuunnitelma – voin taata, että se on paljon helpompi prosessi kuin unikoulu tai yöimetyksen lopettaminen.”

Jasmin Hamid

”Kovin usein törmään epäilykseen, ettei pienillä säätöillä kannata sijoittaa. Asia on juurikin päinvastoin. Mitä vähemmän säästöjä tai tuloja, sitä tärkeämpää on yrittää kasvattaa pottia ja saada rahoilleen tuottoa.”

Susanna Miekk-oja

”Sijoittamisessa kaikki lähtee siitä, että uskoo itseensä ja siihen, että vaurastuminen on mahdollista. Mitä vähemmän sinulla on mitä sijoittaa, sen tärkeämpää on sijoittamisen aloittaminen – tänään. Naisten vahvuus sijoittamisessa on se, että he kehtaavat kysyä ja ottaa vastaan neuvoa. Kodeissa heillä on usein päärooli talousasioissa, ”valtiovarainministerinä”, joten taloudellinen suunnittelu, jota sijoittamisen aloittaminen edellyttää, on heille luonnollista.

On hyvä muistaa, että puoliso ei ole mikään vanhuudenturva, vaan siitä on huolehdittava itse. Yleisin syy, miksi turvaa ei rakenneta, on pelko kuvitella itseään vanhempana. Kuitenkin elämä ja tuoreet tutkimukset ovat opettaneet, että 75-vuotiaana ihminen on onnellisimmillaan – edellytyksenä kuitenkin, että talous ja terveys kantaa. On eri asia olla seksikäs kuin varakas. Todellinen sijoittaminen on kurinalaista, jopa ikävystyttävää. Kun näet kauas, uskallat painottaa osakkeita.”