Euroopan keskuspankki julkisti tänään odotetun korkopäätöksensä. Päätös oli ennakoitu: EKP säilyttää ohjauskoron ennallaan. Lisäksi EKP kertoi, että korot pysyvät tällä tasolla ainakin tämän vuoden.

Päätöksen merkitys suomalaiselle asuntovelalliselle oli se, mitä pankki kommentoi inflaatio- ja talouskasvuennusteistaan. EKP ennustaa talouden kehittyvän aiempia ennusteitaan heikoimmin. Nyt EKP ennustaa tälle vuodelle 1,1 prosentin kasvua, kun joulukuussa ennuste oli 1,7 prosenttia. Samalla se ennustaa nyt matalampaa inflaatiota kuin aiemmin.

– EKP:n näkemykset ovat niin sanotusti kyyhkymäisiä. Nyt näyttää siltä, että korkojen nousu Euroopassa voi olla siirtymässä aiempaakin pidemmälle. Pankki seuraa talouden kehittymistä hyvin tarkkaan, sanoo Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti

EKP:n kyyhkylinjaa edustaa myös se, että keskuspankki kertoi aloittavansa uuden likviditeettiohjelman. Uuden TLTRO:n (kohdennetut pitempiaikaiset rahoitusoperaatiot) myötä EKP myöntää edullista lainaa pankeille. 

– Nämä toimet kertovat siitä, että EKP on huolissaan Euroopan talouden kehityksestä. EKP näyttää siirtyvän nyt torjumaan talouden hidastumista. 

 Markkinoilla heikot talousennusteet aiheuttivat liikettä. EKP laski ennusteitaan enemmän kuin markkinat odottivat, minkä johdosta euro heikentyi ja korot laskivat.