8-14-vuotiaiden lasten viikkoraha on keskimäärin 6,35 euroa Suomessa. Tieto käy ilmi Danske Bankin YouGovilla teettämästä kyselytutkimuksesta. Sopivaksi iäksi aloittaa viikkorahojen maksaminen vanhemmat arvioivat keskimäärin vajaat 10 vuotta. Danske Bankin kaksi vuotta sitten tekemässä tutkimuksessa vanhemmat arvioivat sopivaksi iäksi keskimäärin 9 vuotta.

60 prosenttia suomalaisvanhemmista sanoo viikkorahan antimisen tavoitteeksi opettaa lapsen tekemään töitä rahan eteen ja 43 prosenttia auttaa lapsi taloudellisesti vastuulliseksi.

- Viikkorahat ovat hyvä työkalu talousasioiden opettelussa. Viikkorahat auttavat ymmärtämään rahan rajallisuutta, työn merkitystä rahan hankkimisessa ja säästämisen merkitystä. Tutkimuksemme mukaan kolmasosa vanhemmista puhuu lapsensa kanssa rahasta paljon. Rahasta puhuminen edistää talousosaamista ja taloudellista mielenrauhaa, sanoo Danske Bankin vähittäispankkipalvelujen johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Vain 7 prosenttia viikkorahaa antavista vanhemmista ei edellytä lapselta mitään askareita viikkorahojen vastineeksi. Yleisimmät askareet ovat oman huoneen siistiminen, kotitöissä auttaminen, läksyjen tekeminen ja lemmikeistä huolehtiminen.

Viikkorahat hitaasti digiin

Viikkorahat ovat yksi viimeisiä asioita yhteiskunnassa, joissa käteinen on vahvin maksuväline. 77 prosenttia vanhemmista kertoo maksavansa viikkorahat käteisellä. Osuus on kuitenkin hitaasti laskemassa, sillä vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa osuus oli 82 prosenttia. Useammat vanhemmat maksavat rahat tilille tai siirtävät ne digitaaliseen sovellukseen.

- Moni vastaajistamme ajattelee, että käteinen on parempi vaihtoehto, koska se auttaa lasta hahmottamaan rahan arvoa paremmin. Tämä on osittain totta, mutta se ei valmista lasta maailmaan, jossa raha on digitaalista. Esimerkiksi Danske Bankin MunRahat-sovelluksessa lapsi saa käyttöönsä kortin ja mobiilipankin, jonka käyttöä vanhempi voi valvoa omasta mobiilipankistaan, Laine-Tolonen sanoo.

Digitaaliset ratkaisut ovat silti yleistymässä, sillä tällä hetkellä 10 prosenttia vanhemmista pohtii viikkorahojen siirtämistä MunRahat-sovelluksen kaltaisiin ratkaisuihin. Vanhempia kiinnostaa palveluissa parempi seuranta lapsen rahankäyttöön, säästämisen opettaminen ja kokemus digitaalisesta rahasta.

- Lisäksi yli viidennes vanhemmista sanoi, että digitaalisten ratkaisujen etu on se, että vanhemman ei tarvitse enää nostaa rahaa erikseen viikkorahaa varten. Se kuvaa suurta muutosta rahankäytössämme. Käteistä on yhä harvemmalle meistä. Siksi lapsia ei kannata opettaa vain käteisen käyttäjäksi, Laine Tolonen sanoo.

Danske Bank on osallistunut Global Money Weekiin puhumalla lasten ja nuorten talousosaamisesta.

Ekonomistin vinkit viikkorahoihin talouskasvatuksen apuna

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist pohti, miksi viikkorahat ovat talouskasvatuksen väline.

 1. Raha on rajallista
  Viikkorahat opettavat lapselle valintojen tekemistä rajallisessa maailmassa. Kaikkea ei voi saada, joten täytyy päättää, mikä on tärkeää.
 2. Hankintoja varten on osattava säästää
  Budjetin rajallisuudesta seuraa myös, ettei kaikkia tarpeita voi tyydyttää välittömästi. Isompia hankkeita varten viikkorahoja täytyy oppia säästämään tulevaisuuteen. Samalla oppii talouden pitkäjänteistä suunnittelemista.
 3. Laskutaito kehittyy
  Pienelle lapselle viikkorahat ovat myös hyvä tapa oppia käytännön rahataitoja kuten laskemista, maksamista ja tuotteiden hintojen vertailemista.
 4. Säästäminen ja sijoittaminen
  Säästäminen sijoittamalla on tärkeä teema, mutta sitä ei tehdä järkevästi viikkorahoilla. Tarve sijoituskohteiden miettimiseen voi silti pienemmälläkin lapsella tulla eteen, jos lapsi esimerkiksi saa isomman summan lahjaksi vaikka isovanhemmilta.
 5. Viikkorahat ovat ehdollisia
  Viikkorahat voi myös menettää, mikä tarjoaa vanhemmille mahdollisuuksia lapsen kiristämiseen ja uhkailemiseen toivottujen käyttäytymisvaikutusten saavuttamiseksi.

Tietoa tutkimuksesta

 • Tämän kyselytutkimuksen Danske Bankille on toteuttanut YouGov. Tiedot kerättiin web-kyselynä YouGovin kuluttajapaneelissa tammi-helmikuussa. Tutkimukseen vastasi 1006 suomalaista vanhempaa, jolla on 8-14-vuotias lapsi.
 • 53 prosenttia vanhemmista kertoo puhuvansa rahasta lapsilleen. Paljon rahasta puhuu 34 prosenttia vastaajista.
 • Suurin osa viikkorahaa antavista vanhemmista antaa 2-10 euroa. Keskimääräinen viikkoraha nousee lapsen iän myötä: 8-9-vuotiaat saavat 4,69 euroa, 10-12-vuotiaat 6,02 euroa ja 13-14-vuotiaat 8,27 euroa.
 • Yhdeksän kymmenestä vanhemmasta antaa viikkorahan vastikkeellisena. Yleisin edellytys on huoneen siivoaminen.
 • Noin 10 prosenttia suomalaisvanhemmista, joiden lapsilla ei ole digitaalista viikkorahasovellusta, pohtii sellaisen käyttöönottoa. Danske Bankin MunRahat-sovellus oli Suomessa ensimmäinen 8–14-vuotiaille lapsille suunnattu mobiilipankki, jonka avulla lapsi voi oppia rahan käyttöä, säästämistä ja korttimaksamista turvallisesti. Sovellus toimii iOS- ja Android-laitteissa. Lisäksi lapsi saa käyttöönsä maksukortin, jota voi käyttää vanhemman asettamien rajojen mukaisesti.