Halukkuus ottaa riskejä on säilynyt markkinoilla hyvänä. Pääasiallisesti tätä hyvää tunnelmaa tukevat kauppakiistan lientyminen Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, odotuksia vähemmän negatiiviset tulosjulkistukset ja Yhdysvaltalaisten osakkeiden nouseminen uusille ennätystasoille. Lisää tukea antavat ensimmäiset merkit talouslukujen laskun tasaantumisesta, kuten myös se, että brexit ei ole juuri nyt kuuma puheenaihe. Tarvitsemme kuitenkin lisää todistusaineistoa tilanteen paranemisesta ennen kuin suosittelemme sijoittajille riskitasojen nostamista, ja siten pidämme osakkeet pienessä ylipainossa.

Kuten odotettiin, Yhdysvaltojen keskuspankki Fed laski ohjauskorkoa 25 korkopisteellä viime viikolla ja myös antoi ymmärtää, että ovat nyt tarkkailuasemissa tarkentaen, että lisäkoronlaskut edellyttäisivät merkittävää taloustilanteen heikentymistä. Tämä on itse asiassa järkeenkäypää, koska historiallisestikin tyypillisesti varmistelevat koronlaskut ovat sisältäneet kolme 25 korkopisteen leikkausta. Maatalouden ulkopuoliset työpaikat lisääntyivät 128 000 kappaleella lokakuussa, ylittäen odotukset merkittävästi. Perjantain teollisuuden luottamusta mittaava ISM-indeksi nousi hieman, mutta on yhä alhaisilla, talouden supistumista indikoivilla tasoilla, tukien Fedin näkemystä. Sen lisäksi Powellin kommentit siitä, ettei Fed tule nostamaan korkoja ennen kuin he näkevät merkittävän nousun inflaatio-odotuksissa, olivat markkinoille helpotus. Emme siis tule näkemään samanlaista tilannetta kuin viime vuonna, kun Fed nosti korkoa vaikka talouden näkymät olivat heikkenemässä.

Odotamme, että uutisointi brexitin osalta hiljenee hieman, kun EU myönsi lisäaikaa Isolle-Britannialle ja paikalliset vaalit pidetään joulukuun 12. päivä. Vaalien tulos on brexitin osalta kriittinen. Jos Boris Johnson saa enemmistön, hän voisi toteuttaa brexitin ilman suurempia esteitä. Jos oppositio voittaa, vaikuttaa melkein varmalta, että edessämme on uusi EU-äänestys jossain muodossa. Saatamme kuitenkin päätyä samankaltaiseen tilanteeseen kuin tällä hetkellä, jolloin parlamentissa ei ole selvää enemmistöä, ja se saattaa tuoda mukanaan lisää haasteita. Johnson johtaa tämän hetken ennusteiden mukaan, mutta äänestysjärjestelmän vuoksi, jossa ”voittaja saa kaiken”, on vaikea ennustaa lopputulemaa. Sopimuksettoman brexitin todennäköisyys on kuitenkin pieni, ja tämä rajoittaa brexitin vaikutusta markkinoihin toistaiseksi. 

Lisää tuloksia ja talouslukuja

Olemme suurin piirtein puolessa välissä tuloskautta Yhdysvalloissa, ja siellä yritysten tulokset ovat olleet odotuksia parempia. Lähiviikkojen aikana saadaan parempi kuva myös eurooppalaisten yritysten tilanteesta. Markkinoita kiinnostaa myös miten Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppaneuvottelut etenevät, ja EU-komissio julkaisee uudet talouskasvuennusteet keskittyen Italian budjettiin ja talouspoliittisen elvytyksen tarpeeseen euroalueella.

Tällä viikolla tärkeimmät talouslukujulkistukset Euroopasta ovat lopulliset ostopäällikköindeksilukemat lokakuulta. Viimeaikainen ostopäällikköindeksien laskun tasaantuminen ja euroalueen kolmannen vuosineljänneksen 0,2 % BKT:n kvartaalimuutos ovat pientä optimismia herättäviä lukuja. Riskejä on kuitenkin yhä ilmassa, etenkin jos työttömyysluvut heikentyvät, ja siksi pidämme eurooppalaiset osakkeet toistaiseksi neutraalissa painossa. Yhdysvalloista on luvassa ISM palveluteollisuuden luottamusindeksi ja Michiganin yliopiston kotitalouksien luottamusindeksi, jotka molemmat ovat mielenkiintoisia mittareita talouden tilasta Yhdysvalloissa.