Tänä vuonna merkittävin hidastuminen on osunut teollisuusyhtiöihin. Aivan kuten laajemminkin talouden kasvuvauhti ei ole lineaarinen, ei myöskään teollisuuden tuotanto kasva tasaista vauhtia, vaan matkalla on hitaamman ja nopeamman kasvun vaiheita. Viime aikoina olemme kokeneet juuri sellaisen hitaan kasvun tai jopa supistumisen vaiheen teollisuustoimialalla, mutta nyt näemme pieniä merkkejä siitä, että teollisuuden sykli on kääntymässä parempaan suuntaan. Esimerkiksi, ostopäällikköindeksin uusien tilauksien komponentti näyttäisi olevan kääntymässä, ja tämä tukee markkinoiden tunnelmia ja etenkin syklisiä osakkeita. 

Teollisuusyhtiöiden heikkoa kasvuvauhtia on pahentanut kauppasodan mukanaan tuoma epävarmuus ja myös tullien tuoma kustannusten nousu. Vaikutus on ollut erittäin voimakasta Saksassa, jonka teollisuusyritykset ovat hyvin riippuvaisia globaalista kaupasta. Juuri nyt, kuitenkin, tunnelin päässä on valoa – kauppaneuvottelut sujuvat paremmin kuin pitkään aikaan. Ensimmäisen vaiheen kauppasopimus on työn alla, ja uutisia siitä, että sisältäisi jo asetettujen tullimaksujen perumisia on ollut liikkeellä, vaikkakin Trump on tähän saakka kommentoinut, että tullimaksuja ei olla perumassa. Sopimusta ei kuitenkaan ole allekirjoitettu vielä, ja tämä pitää yritysten näkymät ja sijoittajat yhä pimennossa. Uskomme ensimmäisen vaiheen sopimuksen allekirjoituksen toteutuvan ennen vuoden loppua, ja että se tulee sisältämään syyskuun tullimaksujen perumisen.

Olemmeko menneet liian pitkälle?

Suurin kysymys on onko teollisuusyritysten heikkous, kauppasodan pahentamana, tehnyt korjaamatonta vahinkoa globaaliin talouteen? Taloudessa asiat tapahtuvat viiveellä- pitkään kuluttaja on ollut talouskasvun tärkein veturi, ja se yhä onkin, mutta palvelu-ostopäällikköindeksit ovat nyt alkaneet kärsimään kasvun hidastumisesta. Vaikka näkisimmekin nyt käänteen teollisuuden tunnelmissa, onko viimeinen vuosi käynnistänyt sellaisen kehityskulun jota ei voi pysäyttää? Emme usko niin.

Tunnelmat kautta linjan paranevat nopeasti kun saamme ensimmäiset merkit kauppasovusta ja lupauksen paremmista näkymistä teollisuusyhtiöille. On vielä olemassa riski siitä, että tuloskasvuodotukset ovat liian korkeat ensi vuodelle, mutta aavistuksen paremmat kasvunäkymät ensi vuodelle saattavat tasoittaa ennustelaskuja odotettua pienemmiksi. Sen lisäksi, jatkuva elvyttävä rahapolitiikka etenkin Euroopassa tukee osakkeita. Tietenkin suurin riski on kauppaneuvotteluiden epäonnistuminen, mutta koska Trumpilla on edessään vaalit ensi vuonna ja käynnissä on myös virkarikossyytetutkinta kongressissa, hiukan hidastuvan talouskasvun lisäksi, sopimuksen aikaansaaminen on nyt aiempaakin tärkeämpää. Pidämme ylipainon osakkeissa hiukan paranevien kasvunäkymien ja globaalisti löysän rahapolitiikan vuoksi.

Keskity eteenpäin katsoviin julkaisuihin

Tällä viikolla saamme jonkin verran historiallista tietoa kuluttajaan ja teollisuustuotantoon liittyen sekä Yhdysvalloista, että Kiinasta. Yhdysvaltojen vähittäismyyntilukujen odotetaan olevan samoissa tasoissa kuin viime kuussa. Tiistaina mielenkiintoinen julkistus tulee olemaan ZEW eli saksalaisten sijoittajien talousluottamusta kuvaava indikaattori – edelliset lukemat ovat olleet erittäin heikkoja. Torstaina saamme myös Saksan BKT-kasvuluvun kolmannelta neljännekseltä, ja jos luku on negatiivinen, on Saksa teknisesti taantumassa. Keskiviikko on myös iso päivä Euroopan osalta, koska silloin Trumpin pitäisi päättää asetetaanko eurooppalaisille autoille tuontitulleja.

Tutustu osakesäästötiliin

Koostimme sinulle yhteen paikkaan kaiken oleellisen tiedon osakesäästötilistä. Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin siihen, miten osakesäästötili toimii.

Lue lisää