1.1.2020 käyttöön tuleva osakesäästötili on tili, jonka sisällä voi ostaa ja myydä koti- ja ulkomaisia pörssilistattuja osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia.

Myös osingot osakesäästötilin sisällä ovat verovapaita. Ulkomailta saatavissa tuotonmaksuissa saatetaan pidättää paikallisen verolainsäädännön ja asianomaisen verosopimuksen mukainen lähdevero, jota ei hyvitetä Suomen verotuksessa. Veronmaksun lykkääminen kasvattaa osakesäästötilin tuottoa, koska muutoin veroihin menevä osuus voidaan sijoittaa. Pääomatuloveroa maksetaan vasta, kun nostaa rahaa ulos osakesäästötilin sisältä.

Osakesäästötilin voi avata kuka tahansa yksityishenkilö, ja tili voidaan avata myös alaikäiselle. Sen sijaan yritykset ja yhteisöt eivät voi avata osakesäästötilejä.
Kenelle osakesäästötili sitten oikein sopii? Senioristrategi Kaisa Kivipellon mukaan osakesäästötili on hyvä väline erityisesti heille, joille sijoittaminen ja erityisesti osakesijoittaminen on jo tuttua. Pitkäaikainen sijoittaja hyötyy osakesäästötilistä.

– Parhaan hyödyn osakesäästötilistä saavat irti ne, jotka tulevat käymään edes jonkin verran kauppaa, koska hyödyn tai korkeamman nettotuoton realisoituminen vaatii jonkinasteista kaupankäyntiaktiivisuutta. Mitä aktiivisempi olet, sitä hyödyllisempi osakesäästötili sinulle on verrattuna sijoittamiseen osakesäästötilin ulkopuolella, hän toteaa.

– Osaamista ei sinänsä vaadita, vaan osakesäästötili sopii kaikille kiinnostuneille, myös aloitteleville sijoittajille, jotka haluavat oppia lisää sijoittamisesta.
Entä kenelle osakesäästötili vastaavasti ei sovi? Ensimmäinen selvä merkki Kaisa Kivipellon mukaan on se, jos ei sijoittamiseen ole aikaa tai se ei kiinnosta.

– Tämän lisäksi niin sanottu ”osta ja pidä” -tyyli ei osakesäästötilin kohdalla toimi, sillä täysin passiivinen osakesijoittaja ei saa osakesäästötilistä täyttä hyötyä irti. Jos osingot haluaa ohjata suoraan kulutukseen, niin kannattaa sijoittaa osakesäästötilin ulkopuolella, Kivipelto sanoo.

Lisäksi on hyvä pohtia, kannattaako osakesäästötilin olla ainoa sijoittamisen muoto, sillä sen kautta voi sijoittaa ainoastaan osakkeisiin. Säästäjän on hyvä muistaa, ettei kaikkia munia kannata laittaa samaan koriin ja hajauttaa sijoituksiaan myös osakemarkkinoiden ulkopuolelle.


Tutustu osakesäästötiliin

Koostimme sinulle yhteen paikkaan kaiken oleellisen tiedon osakesäästötilistä. Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin siihen, miten osakesäästötili toimii.

Lue lisää