Orastavat kasvun merkit taloudessa ja odotukset siitä, että teollisuuden taantuma on takana ovat tärkeimpiä viimeaikaisen osakemarkkinan nousun ajureita. Marraskuun ostopäällikköindeksit, jotka julkaistiin viime perjantaina, vahvistivat sen, että pahin on nyt nähty teollisuussektorissa. Euroopassa luvut ovat kyllä taantumaa vastaavilla tasoilla, mutta eivät enää heikkene, tarkoittaen, että pahin on nyt takana.

Toinen osakemarkkinan ajuri on Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvottelut, joiden odotetaan päätyvän ensimmäisen vaiheen kauppasopimukseen joulukuussa. Viime aikoina sitä odotusta on horjuttanut Donald Trump, joka viime viikolla uhkasi nostavansa tullimaksuja joulukuussa ellei Kiina anna Yhdysvalloille hyvää diiliä. Kiina toisaalta ei suostu ostamaan liikaa maataloustuotteita Yhdysvalloista, koska maatalouskauppa on heidän vahvimpia aseitaan kauppakiistassa. Tämä taas satuttaa suoraan maanviljelijöitä ratkaisevissa osavaltioissa vaalituloksen kannalta. Pysymme näkemyksessämme, että ensimmäisen vaiheen kauppasopimus saadaan solmittua ennen vuoden vaihdetta, mutta epävarmuus on lisääntynyt, koska sopimuksen aikaansaaminen on odotettua vaikeampaa. Jos Yhdysvallat ja Kiina eivät saa sopimusta solmittua, ja Trump korottaa tullimaksuja jälleen, saisi se osakemarkkinat reagoimaan negatiivisesti, koska sopimus on jo ainakin osittain jo hinnoissa.

Tuloskausi on melkein ohi Yhdysvalloissa. Vaikka on hankala perustella, miksi negatiivinen tuloskasvu on hyvä asia, on se kuitenkin odotuksia paremmalla tasolla. S&P 500 -indeksin yrityksillä kolmannen vuosineljänneksen liikevaihdon kasvu oli 4 prosenttia ja tuloskasvu -1,7 prosenttia. Investoinnit kasvoivat 4 prosenttia kolmannella neljänneksellä, nousten toisen vuosineljänneksen 2 prosentin kasvuvauhdista. Yritykset näkevät parhaat mahdollisuudet Kiinassa, mutta tullimaksut haittaavat liiketoimintaa etenkin syklisillä toimialoilla. Kommentit tulevasta ovat aiempaa optimistisia, mutta viimeisen neljänneksen ennusteet ovat laskeneet aiemmasta ja nyt odotuksissa on muuttumattomat tulokset vuoden takaiseen verrattuna.

Vain 56 prosenttia eurooppalaisista yhtiöistä on raportoinut tähän mennessä, ja monet yhtiöt julkistavat tuloksen vain kaksi kertaa vuodessa eli kolmannen neljänneksen luvut eivät ole yhtä kattavia. Tuloskasvu on tällä hetkellä -4,5 prosenttia ja liikevaihto on 0,6 prosentin laskussa. Tämä osoittaa, että kuten Yhdysvalloissa niin myös Euroopassa yrityksillä on haasteita kannattavuuden kanssa.

Olemme aiemmin kommentoineet, että odotettu 9–10 prosentin tuloskasvuodotus ensi vuodelle sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa on liian paljon. Uskomme yhä, että odotukset ovat liian kovat, mutta jos talouden piristyminen jatkuu, tämä voi hieman tukea tuloskasvua. Odotamme, että sekä Kiinassa että Euroopassa nähdään elpymistä vuoden 2020 aikana ja että ensimmäisen vaiheen kauppasopimus saadaan aikaan ennen vuoden vaihdetta, ja siksi pidämme osakkeet ylipainossa. Yhdysvallat on yhä suosikkimme osakemarkkinoista, koska epävarmuus kauppasodan suhteen ei ole väistynyt.

Luvassa tällä viikolla

Markkinat keskittyvät nyt Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluihin ainakin siihen saakka, kun tiedämme laaditaanko ensimmäisen vaiheen kauppasopimus vai ei. Sen lisäksi etsimme merkkejä siitä lähteekö globaali taloussuhdanne piristymään lisää.

Yhdysvalloista on julkaisuvuorossa kuluttajien luottamuslukuja tiistaina, ja uskomme niiden pysyneen korkeilla tasoilla. Kuukausittainen yksityiskulutuksen kasvu on vuorossa keskiviikkona, kuten myös kolmannen vuosineljänneksen BKT-luvun toinen arvio. Seuraamme mielenkiinnolla myös alustavia investointihyödykkeiden tilauksia, koska Yhdysvalloissa on ollut nähtävissä pientä heikkoutta investoinneissa.

Euroalueella seuraamme marraskuun ydininflaatiolukuja perjantaina. Uskomme inflaation säilyvän noin 1 prosentin tasolla, koska kohonneet palkat eivät ole siirtyneet hintoihin, eikä talouskasvusta yleisemminkään ole saatu apua. Saksassa maanantaina julkaistiin IFO-indeksi, joka näytti tasaantumisen merkkejä maan taloudessa.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme