Suomalaissijoittajien kiinnostus suuntautui lokakuussa aiempia kuukausia enemmän kotimarkkinoille. Suomen osuus Danske Bankin asiakkaiden tekemissä osakekaupoissa oli nyt 85 prosenttia, kun syyskuussa osuus oli reilut 80 prosenttia.

Kaupan keskittymistä Suomeen selittävät ainakin osittain kolmannen neljänneksen katsaukset, jotka vaikuttivat voimakkaasti useisiin suomalaisten laajasti omistamiin yhtiöihin. Vaihtokärjestä löytyivät Nokia, Outokumpu ja Nordea.

– Nokian, Nordean ja Outokummun tulokset aiheuttivat isoja liikkeitä yhtiöiden osakkeisiin. Näistä vain Nordeaa ostettiin enemmän kuin myytiin, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Kemppaisen mukaan lokakuun alussa osakekauppaan vaikutti paljon taantumapelkojen kasvaminen heikohkojen makrotalouslukujen vuoksi.

– Markkinoiden tunnelmat kuitenkin paranivat lokakuun kuluessa, kun kahdessa isossa poliittisessa riskissä asiat etenivät hyvään suuntaan. Kauppaneuvotteluissa USA ja Kiina pääsivät alustavaan sopuun ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksesta, jossa on tarkoitus sopia helpot asiat, Kemppainen sanoo.

Teslan tulos lisäsi ostoja

Suomen jälkeen suosituimmat markkinat ovat Yhdysvallat ja Ruotsi. Yhdysvalloissa eniten vaihtoa keränneet yhtiöt olivat Bank of America, MoneyGram International, Spotify ja Tesla.

Sähköautovalmistaja Tesla palasi ostetuimpien listalle pitkän tauon jälkeen. Yhtiö julkisti lokakuussa tuloksensa, joka oli vastoin analyytikoiden ennusteita voitollinen. Tämän seurauksena osakkeen hinta nousi lähes 20 prosenttia päivässä.

– Teslan yllättävä tulos palautti siis ainakin osittain suomalaistenkin sijoittajien uskoa yhtiöön. Sähköautoyhtiönä se hyötyy ilmastohuolien kasvusta. Yhtiö on tunnetuin sähköautovalmistaja, mutta jatkossa se tulee kohtaamaan lisäkilpailua. Lisäksi hidastuva talous vaikuttaisi myös Teslaan muiden autovalmistajien tavoin, Kemppainen sanoo.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme