Suomalaisiin osinkoyhtiöihin luottava osakesijoittaja voi edelleenkin nauttia korkeaa osinkotuottoa, jos sitä verrataan muun Euroopan osakemarkkinoihin tai korkosijoituksista saataviin tuottoihin. Tänä vuonna osinkotuotto on nousemassa 4,7 prosenttiin. Parempaa osinkotuotto on vain Iso-Britanniassa.

– Suomen osinkotuotto on ollut useana vuotena peräkkäin eurooppalaista kärkituottoa, jota yhtiöiden vahvistuneet taseet, suoritetut tehostamisohjelmat, investoinnit ja globaalin talouskasvun aiheuttama tulosten kohentuminen tukevat, sanoo Danske Bankin osakesalkunhoitaja Patrik Kanerva.

Erityisen houkuttelevalta Helsingin pörssin tarjoama osinkotuotto näyttää, kun sitä vertaa vallitseviin korkomarkkinoilta saataviin tuottoihin. Tuottoero osinko-osakkeiden ja korkosijoitusten välillä onkin tällä hetkellä historiallisen suuri. Suomen valtion 10-vuotisesta lainasta saatava tuotto on nyt lähes 5 prosenttiyksikköä matalampi kuin osinkotuotto. Matalimmallaan tuottojen erotus oli vuonna 2010, jolloin se oli vain 0,26 prosenttiyksikköä.

Leikkaukset finanssisektorilta ja Nokialta

Danske Bankin Patrik Kanervan laatiman osinkoennusteen mukaan suomalaisyhtiöiden osinkopotti näyttää nyt kääntyvän laskuun usean vuoden nousun jälkeen. Danske Bankin ennusteen mukaan osinkoja maksetaan yhteensä vuodelta 2019 11 miljardia euroa, kun vuotta aiemmin summa oli 13 miljardia. Suurimmat euromääräiset leikkaukset viime vuoteen verrattuna näyttäisi tulevan Nokialta, Nordealta ja Sammolta.

– Nokia keskeyttää nyt osingonmaksun ja palannee uudelleen osingonmaksajaksi, kun nettokassa on noussut yli 2 miljardin, Kanerva sanoo.

Nordea on ilmoittanut jo nyt osingon jäävän 0,4 euroon kun edellisenä vuotena se oli 0,69 euroa. Euroissa sen vaikutus kokonaispottiin on lähes 1,2 miljardia euroa.

Myös jatkuvasti osinkojaan takavuosina nostanut Sampo leikkaa osinkojaan johtuen pääosin suuresta Nordean omistusosuudesta. Finanssisektorin tuloksentekoa ovat haitanneet viimevuosina nousseet kulut kiristyneen lainsäädännön vuoksi sekä matalan korkotason heikentämä korkokate.

Osa yhtiöistä nostaa osinkojaan viime vuoteen verrattuna, mutta se ei riitä kompensoimaan näin suurien osingonmaksajien tekemiä leikkauksia.

– Helsingin pörssin kokonaisosinkopottia pienentävät myös pörssistä poistuvat yhtiöt kuten Ramirent ja Dna. Toisaalta uusiakin yhtiöitä tulee paikkaamaan lähtevien yhtiöiden osinkovirtaa. Kuluvana vuonna saatiin myös isoja eriä lisäosinkoja osakkeiden muodossa Nordealta ja Fiskarsilta. Tässä vaiheessa vuotta osakkeina maksettavia osinkoja ei näytä olevan tulossa.