Suomalaisten suhde omaan asuntoon riippuu paljon iästä ja asunnonostoajankohdasta. Danske Bankin YouGovilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia 18–29-vuotiaista näkee kodin myös sijoituksena, kun yli 60-vuotiailla tämä osuus on 21 prosenttia. Sen sijaan alue ei vaikuta arvioon asunnosta sijoituksena.

Kaikista suomalaisista 37 prosenttia ajattelee kotia myös sijoituksena.

– Koti on keskeinen osa suomalaisten varallisuutta, mutta pelkän asunnon varaan ei voi laskea omaa taloudellista tulevaisuuttaan. Asuntomarkkinat kehittyvät varsin eri tavalla eri puolilla maata, sanoo Danske Bankin vähittäispankkitoiminnasta vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Tutkimuksen mukaan sijoittaminen on yleisempää, mitä enemmän vastaajalla on asuntolainaa.

– On hyvä idea pyrkiä säästämään ja sijoittamaan asuntolainan maksamisen ohessa vaikka pienilläkin summilla, sillä näin säästöt kasvavat nopeammin korkoa korolle -ilmiön takia. Jos maksaa asuntolainan ensiksi ja vasta sitten aloittaa säästämisen, sijoitusten arvo ei kasva enää niin nopeasti kuin pitkäaikaisessa sijoittamisessa, Laine-Tolonen muistuttaa.

Tutkimus julkaistiin Kiinteistömaailman barometrin 25-vuotisjuhlan yhteydessä.


Oletko ostamassa asuntoa?

Koostimme sinulle yhteen paikkaan vinkit ja neuvot – kaiken oleellisen tiedon, mitä tarvitset harkitessasi asunnon ostoa.

Lue lisää