Suomalaissijoittajat uskovat, että yhdysvaltalaisen Boeingin vaikeudet ovat väliaikaisia. Osake nousi Danske Bankin suomalaisasiakkaiden tekemissä osakekaupoissa yhdysvaltalaisten osakkeiden ostetuimmaksi maaliskuun aikana. Boeingin kurssi alkoi laskea, kun yhtiön 737 Max -lentokone putosi Etiopiassa 10. maaliskuuta. Vauhtia lasku sai epäilyksistä, että kyseessä on tyyppivika.

Kurssin laskun myötä suomalaiset tankkasivat Boeingia määrällä, joka vastaa yli yhdeksää prosenttia Danske Bankin suomalaisasiakkaiden Yhdysvalloista tekemien kauppojen rahasummasta.

– Kurssilasku on mahdollisuus tankata osaketta, joka voi olla väliaikaisesti edullinen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Boeingin vaikeudet voivat olla pidempiaikaisia, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Boeingin oli toiseksi vaihdetuin amerikkalaisosake suomalaisasiakkaiden käsissä. Ykköseksi nousi musiikin suoratoistopalvelu Spotify, jonka osakkeita kuitenkin myytiin myös paljon.

Yhdysvallat nousi selvästi toiseksi suosituimmaksi markkina-alueeksi maaliskuussa. Viisi prosenttia Danske Bankin välittämistä kaupoista kohdistui Yhdysvaltoihin. Suomen osuus oli 81,7 prosenttia. Kolmanneksi suosituin markkina oli Ruotsi.

Danske Bankin asiakkaiden parissa tehty vertailu on kuvaava, sillä pankin kaupankäyntikustannukset ovat samat kaikilla markkinoilla. Näin välityspalkkio ei muodostu esteeksi ostaa osakkeita esimerkiksi Yhdysvalloista, Meksikosta ja eri puolilta Eurooppaa.

Pohjoismaiset pankit keräävät paljon kauppaa

Suomalaisosakkeiden osuus laski helmikuusta, sillä silloin 87 prosenttia kaupoista tapahtui suomalaisilla osakkeilla. Maaliskuussa sijoittajia kiinnosti eniten Nordea, jonka osuus myytyjen osakkeiden arvosta oli jopa 28 prosenttia. Muita vaihdettuja osakkeita olivat Nokia, Outokumpu, Neste ja UPM-Kymmene, joita ostettiin erityisen paljon.

Kiinnostus pohjoismaisia pankkeja kohtaan heijastui myös Tukholman pörssiin, jossa suomalaissijoittajien vaihdetumpien osakkeiden joukossa oli kolme pankkia. Pankit olivat kuitenkin erityisesti myyntilistalla, sillä Swedbank, SEB ja Nordea olivat kaikki vaihdetuimpien mutta myös myydyimpien osakkeiden listalla korkealla.

– Pohjoismaalaisten pankkien kunto ja osingonmaksukyky ovat pysyneet hyvinä viime vuodet. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että rahanpesusyytökset painavat sijoittajien mielissä enemmän, Kemppainen sanoo.

Ruotsin vaihdetuin ja ostetuin osake oli sijoitusyhtiö Kinnevik, jonka tunnetuimpia sijoituksia ovat muun muassa verkkokauppa Zalando ja teleoperaattori Tele2.