Korot ovat nousseet tänä vuonna vauhdilla oltuaan vuosia ennätyksellisen matalalla. Asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor on noussut yli 2,5 prosenttiin.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennakoi, että ohjauskorkoja nostetaan EKP:n neuvoston kokouksissa lokakuussa, joulukuussa ja helmikuussa. Korkojen nostosykli jäänee verrattain lyhyeksi, kun taantumariski kohoaa ensi vuotta kohden.

”Taantumariski pakottanee EKP:n keskeyttämään koronnostosyklinsä markkinan hinnoittelua aikaisemmin. Taantuma myös vähentäisi inflaatiopaineita. Tämä tarkoittaisi euriborien nousun seisahtuista jo ennen ensi kesää”, hän sanoo.

Kuoppamäen mukaan kannattaa kuitenkin varautua, että korot vielä nousevat nykytasoilta. Asuntolainoihin sisältyy esimerkiksi mahdollisuus tasoittaa omaa talouttaan hyödyntämällä lyhennysvapaita. Kuoppamäki ennakoikin lyhennysvapaiden yleistyvän, kun kotitaloudet tarvitsevat joustomahdollisuuksia oman talouden hallintaan.

Kysyntä hiljentynyt – tilanne asuntomarkkinoilla vakaa

Asuntomarkkinat toimivat vilkkaasti koronakriisin aikana, mutta viime aikoina kaupankäynti on hiljentynyt. Kuluttajien luottamuskyselyn mukaan kotitalouksien asunnon ostoaikeet laskivat syyskuussa ja ovat nyt jo hieman koronaa edeltänyttä aikaa matalammalla.

Suomen Pankin mukaan omistusasuntolainoja nostettiin kesä-elokuussa 17 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Uusia sijoitusasuntolainoja nostettiin kesällä 27 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

”Vaikka kauppamäärät vähenevät, asuntomarkkinoiden tilanne on arviomme mukaan edelleen vakaa. Suomen hintataso ei ole noussut erityisen rajusti ja asuntojen pakkomyynneiltä voidaan välttyä, mikäli työllisyystilanne pysyy kohtuullisena.”, Kuoppamäki sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan käytettyjen osakeasuntojen hinnat nousivat toisella neljänneksellä koko maassa 1,7 prosenttia verrattuna edellisvuoteen ja 1,1 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Uudistuotantoa tulee nyt tarjolle melko runsaasti, mutta rakennuslupia on haettu vähemmän ja rakentaminen hiljenee 2023.

”Käytettyjen asuntojen hinnat nousivat vielä heinäkuussa, vaikka kaupankäynti laimentui, mutta elokuussa hinnat laskivat 1,4 prosenttia heinäkuusta. Asuntojen hinnat saattavat laskea hieman lisää loppuvuonna, mutta koko vuoden mittaan ennustamme hintojen nousevan keskimäärin 1,5 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna arvioimme asuntojen hintojen laskevan koko maan tasolla 1,0 prosenttia”, Kuoppamäki sanoo.

Elämää lainan kanssa — Kuinka säilyttää taloudellinen mielenrauha?

Tutustu ja löydä ratkaisuista sinulle sopiva vaihtoehto, jolla voisit tukea omaa taloudellista mielenrauhaasi.

Lue lisää sinulle sopivista vaihtoehdoista