Yhteensä 97 vuotta kokemusta pankkialalta istahtaa haastateltavaksi, kun Sirkka Lemmetty, Vera Sibelka ja Marianna Leppänen muistelevat työvuosiaan pankissa. Ihastuttavat daamit ovat mukana Danske Bankin senioripankkitoiminnassa, joka alkoi Unioninkadulla 26 vuotta sitten.

 – Kokoonnumme joka kuun ensimmäinen tiistai paitsi kesäaikaan ja tammikuussa, he kertovat.

Kolmikon työvuosien aikana ja sen jälkeen pankkitoiminnassa on tapahtunut valtavia muutoksia. Vuonna 2000 eläkkeelle jäänyt Vera muistaa yhä, kun ensimmäinen tietokone saapui silloiseen Postipankkiin.

– Maksumääräykset nyt ainakin ovat muuttuneet, ennen kaikki oli käsityönä lajittelua.  Vuonna 1958 tuli ensimmäinen tietokone, ja osa töistä siirtyi koneen tehtäväksi. Tietoliikenne muutti asioita todella paljon, hän toteaa.

Senioripankkilaiset muistelevat, että vaikka tietokoneet eivät olleet samanlaisia kuin nykyään, olivat ne siihen aikaan todella erikoisia ja upeita. Jos töistä oli viikon poissa, niin sinä aikana oli jo tullut uusia ohjelmia käyttöön ja joutui opettelemaan asioita uudemman kerran.

– Ennen tietokoneiden tuloa printattiin kaikki asiat paperille. Työt tehtiin käsin, muun muassa joka päivä tiliotteet joka asiakkaalle. Yhteistyöhenki meillä pankkilaisilla oli kova, kaikki puhalsivat yhteen hiileen.

Vuonna 2017 juhlitaan 100-vuotiasta Suomea, ja Danske Bank puolestaan juhlii 130-vuotista taivaltaan Suomessa. Pankkisenioreilla on takataskussaan tarjota hyviä vinkkejä tulevien vuosien pankkilaisille.

– Kun on asiakkaan kanssa tekemisissä, pitää olla inhimillinen. Kannattaa myös pitää hyvä avoimuus pankkilaisten kesken, Marianna listaa.

– Tärkeää on iloinen mieli ja usko tulevaisuuteen. Elämä on vuoristorataa, ei sitä pidä ottaa liian vakavasti, Vera hymyilee.