Siirry sisältöön
Jaa

Mietityttääkö oma talous? Asuntovelallinen, tutustu vaihtoehtoihisi

Tulot ja menot kannattaa nyt kirjata ylös ja tehdä toimenpiteitä sen mukaan, mikä on oman talouden todellinen tarve. Danske Bank tarjoaa laajennettua tukea koronaepidemian taloudellisista vaikutuksista kärsiville asiakkailleen mahdollistamalla esimerkiksi maksuttomia asuntolainan lyhennysvapaita.

– Koronavirus aiheuttaa paljon huolta, ja asiakkailtamme tulee paljon kyselyitä omaan talouteensa liittyen.  Se on hyvin ymmärrettävää, sillä kriisin kestosta ei ole varmuutta ja huoli omasta ja läheisten tulevaisuudesta voi olla suuri. Silti ei ole välittömästi syytä painaa paniikkinappulaa, henkilölainoista vastaava johtaja Sari Takala sanoo.  

Takalan mukaan epidemian mukanaan tuomat lomautukset vaikuttavat moneen, mutta suurimmalla osalla suomalaisista ei juuri nyt ole erityistä tarvetta oman talouden kiristämiseen. Siksi on hyvä tutkailla tilannetta rauhassa.

– Nyt olisi järkevää katsoa kotitalouden tuloja ja kuluja ja kirjata ne paperille. Kun omat tulot ja menot ovat tiedossa, se tuo tutkitusti myös taloudellista mielenrauhaa ja voit tehdä tilanteeseen sopivia päätöksiä näiden laskelmien perusteella.

Jos oman talouden tilanne saattaa tarvita tukea, pankkiin kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä mahdollisimman pian, sillä ratkaisuvaihtoehtoja on useampia silloin, kun talous on vielä kunnossa.

– Mikäli tulot taloudessa tippuvat tilapäisesti, kannattaa asuntovelallisen muistaa lyhennysvapaat. Meiltä on mahdollista saada verkkopankin kautta haettu lyhennysvapaa asuntolainaan jopa kuudeksi kuukaudeksi maksutta. Lyhennysvapaa kannattaa säästää sellaiseen tilanteeseen, jolloin sitä todella tarvitsee, tai hyödyntää se säästääkseen puskuria mahdolliseen tulevaan tarpeeseen, jotta mahdollisen talouden tilapäisen heikkenemisen hetkellä turvata omaa taloustilannettaan ja kuukausittaisia pakollisia menoja.

– Jos arkeen tarvitaan taloudellista joustoa, voi vaihtoehtona olla myös esimerkiksi luottokorttilaskun lyhennysvapaa tai kuukausierän pienennys.

Odotuksena on, että koronakriisi kestää vain lyhyen aikaa ja massatyöttömyys vältetään. Asuntokauppakin todennäköisimmin käy taas vilkkaampana vuoden jälkipuoliskolla. Siksi esimerkiksi oman asunnon arvon suhteen ei kannata vielä hätäillä.

– Jos mietitään asuntomarkkinoita, niin ne ovat osakemarkkinoita vakaammat. Kaupungistuminen tulee tulevaisuudessa yhä jatkumaan. Asuntomarkkinoilla ei myöskään ole laajaa ylihinnoittelua, joka puhkeaisi, Takala luettelee.

– Olemme varautuneet olemaan asiakkaidemme tukena ja toimimaan asuntolaina- ja asuntokauppatilanteissa normaalisti. Terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi suosimme neuvotteluvaihtoehtona puhelin- tai etätapaamista. On hyvä muistaa, että digitaaliset asuntokaupat mahdollistavat turvallisen asunnon hankinnan myös tällaisina aikoina.

Mietityttääkö koronaviruksen vaikutus talouteesi?

Koronaviruksen aiheuttaman erityistilanteen vuoksi tarjoamme erilaisia vaihtoehtoja asiakkaillemme. Tuemme esimerkiksi säännölliset tulonsa tilapäisesti työttömyyden tai lomautuksen vuoksi menettäneitä henkilöasiakkaita ja yrityksiä, jotka tarvitsevat lisälikviditeettiä kysynnän laskun tai tilausten peruutusten vuoksi.

Lue lisää

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.